Verden

Her ryker trolig drømmen om å bli ny fransk president. I helgen får vi vite hvem som blir Macrons utfordrere.

BRUSSEL (Aftenposten): Utroskap og grove fornærmelser. Presidentkampanjen til Éric Zemmour, Frankrikes nye stjerne på ytre høyre fløy, kan ha sporet av før den begynte.

Dette bildet har satt sinnene i kok. Mange spør seg om Éric Zemmour er egnet til å gå inn i en presidentkamp. Men det samme spørsmålet fikk jo Trump også ...
 • Eirin Hurum
  Eirin Hurum
  Europa-korrespondent
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Tirsdag ble det offisielt bekreftet, det alle lenge har antatt: At provokatøren, forfatteren, TV-kjendisen og Trump-elskeren Éric Zemmour vil stille som presidentkandidat.

Han går for å være mer ekstrem og fremmedfiendtlig enn Marine Le Pen, som inntil nå har vært ansett som Europas populistdronning.

Men nå mener mange at Zemmour er i ferd med å overta den rollen. Det var før skjelettene begynte å ramle ut av skapet

De konservative takker for hjelpen

Det er godt nytt for Det konservative partiet, som denne helgen skal velge sin kandidat. Mer om nominasjonsvalget og kandidatene lenger ned i saken.

Partiet kjemper på to fronter:

 • På en ene siden må de komme opp med en kandidat som kan konkurrere med Emmanuel Macrons sentrumsbevegelse.
 • På den andre siden kjemper partiet mot populistene og de høyreradikale Éric Zemmour og Marine Le Pen.

Det har sett temmelig mørkt ut. Helt til den ene utfordreren, Éric Zemmour, nå ser ut til å ha skutt seg selv i foten.

Den famøse turen til Marseilles

Planen var å besøke et marked, hilse på de lokale støttespillere og signere bestselgerboken «Zemmour President». I stedet ble han kjeppjaget av venstreradikale demonstranter som skrek: – Rasist. Go home.

Éric Zemmour har skrevet flere bøker, har eget TV-show og er en provokatør. Den siste boken er allerede en bestselger.

Han fornærmet også de lokale ved å si «at hele Frankrike vil se ut som Marseille om landet fortsetter å ta imot 400.000 immigranter i året». Marseille har en stor innvandrerbefolkning.

Éric Zemmour fikk ingen hjertelig mottagelse da han tidligere i uken besøkte Marseille.

Utro med kampanjesjefen

Det hjalp heller ikke på president-imaget at kjendismagasinet Closer avslørte at Sarah Knafo (28), som er Zemmour kampanjesjef, skulle være gravid. Barnets far: Éric Zemmour (63).

Zemmour er gift og har forsvart tradisjonelle familieverdier som en del av sin politiske plattform. Zemmour har allerede varslet søksmål mot magasinet.

Les også

Han omtales som kvinnefiendtlig og islamkritiker. Kan denne mannen bli Frankrikes nye president?

Éric Zemmour opptrådte alt annet enn presidentaktig da han viste fingeren til en kvinne som provoserte ham.

Det toppet seg da han viste fingeren til en lokal kvinne som åpenbart provoserte ham. Selv hans støttespillere tok avstand fra Zemmours oppførsel. Flere skal allerede ha trukket seg fra kampanjen.

Hvem kan beseire denne mannen?

Zemmour raser nå på målingene. Og selvskadingen kan bli en gavepakke til det konservative partiet, som denne uken skal velge den kandidaten de tror har best sjanse til å slå Macron i valget neste år.

Le President. Cést moi! Hvem kan egentlig utfordre Macron som president ved valget neste år? I helgen får vi svaret.

Ikke bare vant Emmanuel Macron en overbevisende seier i 2017. Han knuste også Frankrikes engang så mektige konservative parti, Les Républicains, eller gaullistpartiet.

Siden den gang har Det konservative partiet ravet rundt som en full gjest i et bryllup, skriver Politico.

Partiet er nå bare en skygge av seg selv. Helgens nominasjonsvalg er et forsøk på å stable partiet på bena og velge en sterk og samlende kandidat.

Prøvevalg og gjørmekasting

Klok av skade vil de konservative unngå samme kaos som sist. De har derfor bestemt seg for å avholde et nominasjonsvalg og velge én kandidat som skal utfordre Macron.

Den avgjørende avstemningen skjer lørdag. Og dette er kandidatene:

Xavier Bertrand

1. Favoritten: Xavier Bertrand (56)

Tidligere helse- og arbeidsminister. Han representerer regionen Hauts-de-France, en industriregion i Nord-Frankrike hvor også Marine Le Pens Nasjonal Samling står sterkt. Han selger seg inn som en et bolverk mot ytre høyre. Kaller seg en mann av folket.

Meldte seg ut av partiet i 2017 – og skulle da stille som uavhengig kandidat. Men har nå krøpet til korset og meldt seg inn i partiet igjen. En pro-business kandidat som kjemper for flere kjernekraftverk.

Michel Barnier

2. Europeeren og brexit-hateren: Michel Barnier (70)

Barnier er mer kjent i Storbritannia enn i Frankrike etter at han var EUs brexit-forhandler gjennom fire år.

Han er også mer kjent i Europa enn i Frankrike. Han har jobbet store deler av sin yrkeskarriere utenfor hjemlandet. Har også større internasjonal erfaring enn alle de andre kandidatene tilsammen.

Velkledd, veltalende og flamboyant. Men også arrogant, mener motstanderne.

Under brexit klaget han stadig på britenes krav om å underordne seg felles EU-regler. Nå har han selv ført en valgkamp på euroskeptisk retorikk. Han ønsker folkeavstemning om EU-domstolen og fransk selvstendighet i innvandringspolitikk.

Valérie Pécresse

3. Elitisten: Valérie Pécresse (54)

Hun er eneste kvinne i racet. Utdannet fra Frankrikes mest kjente eliteskole, National School of Administration (ENA). Det er også hennes største svakhet: Hun blir oppfattet som for elite og for posh.

Hun har gått gradene i regjeringsapparat, fra kommunikasjonssjef til utdanningsminister og budsjettminister under president Sarkozy.

Hun blir sett på som en moderat kandidat, men har i det siste markert seg som tøffere på immigrasjon og vil utvise personer som mistenkes for å støtte islamistiske aktiviteter. Hun presenterer seg selv som 2/3 Merkel og 1/3 Thatcher.

Éric Ciotti

4. Hauken: Éric Ciotti (56)

Nå har alle kandidatene kommet ut som «tøffe på innvandring». Men advokaten fra Sør-Frankrike og Nice er den tøffeste. Mange mener det går en veldig uklar grense mellom høyrekandidaten Ciotti og ytre-høyrekandidatene Le Pen og Zemmour.

Han nektet å støtte Macron mot Le Pen i andre valgomgang i 2017 og sier nå at han heller vil stemme på Zemmour.

Han vil opprette et fransk Guantánamo – et sted å deportere folk han mener er en trussel mot nasjonal sikkerhet.

5. Philippe Juvin (57)

Den minst kjente kandidaten. Juvin er sjef for intensivavdelingen på et sykehus i Paris. Ble først kjent under covid-krisen, hvor han trålet TV-studioer som ekspert på pandemien.

Også han er tøff på innvandring, vil ut av Schengen og ha nasjonal maksgrense på innvandring,

Lørdag får vi vite hvem av kandidatene som skal toppe listen til Les Républicains.

Det franske valget skjer i to valgomganger i april neste år: 10. og 24. april.

Les mer om

 1. Frankrike
 2. Emmanuel Macron
 3. Immigrasjon
 4. Michel Barnier
 5. EU