Verden

Danmark fjerner alle restriksjoner fra 1. februar

– I kveld kan vi begynne å senke skuldrene. Vi kan fjerne de siste koronarestriksjonene i Danmark, sier Danmarks statsminister Mette Frederiksen.

Mette Frederiksen sier at Danmark er klare til å åpne opp samfunnet igjen.
  • Hilde Bjørhovde
    Hilde Bjørhovde
    Journalist
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

– Med det vi vet nå, tør vi tro på at vi er gjennom den mest kritiske fasen, sier statsministeren på en pressekonferanse onsdag kveld. Regjeringen vil fjerne covid-19s status som samfunnskritisk sykdom. Fra 1. februar opphører alle koronarestriksjoner i Danmark.

– Et av de viktigste tallene er hvor mange dansker som er alvorlig syke med korona. Med felles innsats har vi lyktes med å bryte sammenhengen mellom antall smittede og antall dansker som blir alvorlig syke og innlagt med korona, sier hun.

Mer enn 3,5 millioner dansker har nå fått tredje stikk med vaksine. Det er en av de viktigste årsakene til at samfunnet kan gå tilbake til normalen.

– Takk! sier Fredriksen.

Hun sier man fortsatt må være påpasselig når man er sammen med sårbare i samfunnet.

Krav om munnbind, visning av koronapass og lignende kan være aktuelt når man besøker sykehjem og institusjoner.

– Vi skal vise hensyn til dem som er sårbare. Alle skal føle seg trygge i et åpent Danmark.

– Vi står på kanten til en mye bedre situasjon, sier statsministeren.

– Den første fasen er resten av vinteren. Restriksjoner bortfaller, vaksinasjon fortsetter. Det kan bli aktuelt å gi fjerde stikk til utsatte grupper.

Det vil være fri innreise til Danmark for vaksinerte eller tidligere smittede. Kun uvaksinerte skal kunne fremvise en negativ test, ifølge Sundhetdsministeriet.

Mette Frederiksen ber folk finne frem det gode humøret gjennom vinteren.

– Det kan bli vanskelig, men alternativet til åpning ville være å opprettholde restriksjoner som ikke lenger er proporsjonale, sier hun.

Stor grad av immunitet

– Det er to grunner til at restriksjonene nå kan oppheves, sier Søren Brostrøm. Han er direktør for Sundhedsstyrelsen, Danmarks øverste folkehelsemyndighet.

– For det første er omikronvarianten mindre sykdomsfremkallende. For det andre har vi nå høy grad av immunitet i samfunnet. Det skyldes både vaksiner og utbredt smitte, sier han.

Brostrøm anslår at minst 80 prosent av befolkningen er svært godt beskyttet mot alvorlig sykdom.

Kan bli tøffe uker

Danmark kan vente stigende smittetall i nær fremtid. Det sier Tyra Krause fra Statens Serum Institut.

– Men det er ingen alarmklokker som ringer når det gjelder alvorlig syke innlagt på sykehus. Likevel kan de nærmeste ukene bli harde fordi mange vil bli syke og må holde seg hjemme, fastslår hun.

Krause sier det vil komme nye varianter av viruset, fordi covid-19 muterer, men at Statens Serum Institut kommer til å holde våkent øye med situasjonen.

– Vi lemper ikke på overvåkingen, men nå ser det riktig betryggende ut, sier hun.

Les mer om

  1. Koronaviruset
  2. Danmark
  3. Koronaviruset