Amerikanske soldater drepte kvinner på vei til fødestue

Nylig ble to kvinner på vei til en fødeklinikk drept av amerikanske soldater i Irak.

Amerikanerne innrømmer «feiltakelsen», samtidig som Det hvite hus lover å legge alle kort på bordet når det gjelder drapene på sivile irakere i byen Haditha.Iraks nye statsminister sa tirsdag at han er i ferd med å miste tålmodigheten med de amerikanske styrkene i landet, etter gjentatte anklager om drap på sivile.

Bekymret

— Vi er bekymret over økningen av disse «feilene», sier statsminister Nuri al-Maliki som krever ærlige svar fra amerikanerne på anklagene.

De amerikanske styrkene navnga onsdag navnene på de kvinner som ble drept fordi drosjen de satt i ikke stanset ved en kontrollpost. Episoden fant sted tirsdag ved den lille byen al-Mutasim nord for Bagdad.

— Amerikanske styrker drepte to kvinner ved en feiltakelse idet de var på vei til en fødeklinikk i en taxi, heter det i en kort kunngjøring uten at det blir opplyst om noen av kvinnene var gravide. De to var henholdsvis 55 og 35 år gamle. Ifølge en politikilde ble taxisjåføren såret.

Bestyrtelse i USA

De siste dagene har amerikanske politikere gitt uttrykk for bestyrtelse over meldinger om at amerikanske marineinfanterister gikk amok og drepte kvinner og barn i den irakiske byen Haditha. Massakren skal deretter ha blitt dysset ned.

— Dette er verre enn skandalene fra Abu Ghraib-fengselet, og alt tyder på at amerikansk militært personell deltok i en dekkoperasjon, sier den demokratiske kongressrepresentanten John Murtha, som er en hard kritiker av Irak-krigen.

Forsvarskomiteen i Senatet vil gjennomføre en rekke høringer straks etterforskningen som Pentagon gjennomfører, er klar, sier komitélederen, senator John Warner.

President George W. Bush sier han er bekymret over meldingene om drapene i Haditha og lover å legge alle kortene på bordet.

— Jeg er bekymret over rapportene i mediene. Dersom det er begått noen lovbrudd, vil de skyldige bli straffet, sier Bush i en kommentar onsdag.

Full etterforskning

Forsvarssjef Peter Pace understreker ifølge TV-stasjonen CNN at Pentagon-etterforskningen skal til bunns i to forhold: Hva skjedde egentlig i Haditha tidlig om morgen 19. november i fjor, og hvorfor gikk det så lang tid før det ble kjent?

Ifølge kilder som CNN har vært i kontakt med, var det fire til åtte soldater fra et regiment marineinfanterister som deltok i den angivelige massakren. Men enda flere soldater og offiserer skal ha deltatt i en dekkoperasjon.

Den opprinnelige forklaringen var at 15 irakere og en amerikansk soldat ble drept av en bombe i veikanten. Dette ble senere endret til at irakerne ble drept i en skuddveksling med amerikanerne. Men Pentagon-etterforskningen går nå i retning av at det var en regelrett massakre.

President George W. Bush skal ha blitt orientert så sent som i mars i år etter at nyhetsmagasinet Time kontaktet Det hvite hus og ba om en kommentar, skriver The Washington Post. Time satt da på fotomateriale som viste kvinner og barn som var drept inne i tre hus.

Ledelsen for marineinfanteriet i Irak utbetalte også 2.500 dollar i erstatning for hver av de drepte, og dette ble godkjent på øverste militært hold. Sjefen for bataljonen der gruppen hørte hjemme, er blitt forflyttet.

Rystende beretninger

Haditha er kontrollert av sunniarabiske opprørere med bånd til al-Qaida. Utenfor sin strengt bevoktede base kontrollerer amerikanerne ingenting, sier advokat og menneskerettsforkjemper Miysar al-Dulaimi til The New York Times.

— De fleste overlevende er vettskremte og har mistet all tillit til amerikanerne, sier Dulaimi.

Den angivelige massakren i Haditha begynte ved 07-tiden og varte et par timer. Etter at den amerikanske marineinfanteristen var drept av bomben, skal hans medsoldater ha sett rødt og åpnet ild på alt og alle.

Noen barn ble drept i armene på sine foreldre, andre spilte døde eller gjemte seg under senga mens soldatene lot raseriet få fritt utløp. En 80 år gammel mann i rullestol ble skutt og drept da han med Koranen i hånda var på vei til morgenbønn, ifølge Dulaimi.

Rabia Mohammed Hussein sørger over sin gravide svigerdatter Nabiya Nassayef (35), som sammen med sitt søskenbarn Saliha Mohammed Hassan ble drept på vei til klinikken.
Dersom det er begått noen lovbrudd, vil de skyldige bli straffet, sier president George W. Bush.
En menneskerettighetsgruppe gjorde opptak av sitt redningsarbeid etter angrepet på sivile i Haditha.