Verden

Trusler driver sunnier ut

Voldsutbruddene i Bagdad, ledsaget av trusler og angst, er i ferd med å utvikle seg til utrenskning av sunnimuslimer fra sentrale bydeler.

 • Forf>
 • Washington Post <
 • <forf>sudarsan Raghavan

Noen kvartaler bortenfor Ali Farouks hjem byr et tomt hus på innblikk i det han frykter vil bli fremtiden. Her bodde en sunnimuslimsk familie, men nå flasser malingen av veggene og vindusrutene er sprengt i filler. To skarlagensrøde kryss er malt på den lyseblå inngangsdøren.Til høyre for døren har noen skrevet "Ikke til salgs. Ettersøkt". Dette gjelder den tidligere eieren, sier naboene. Han flyktet etter en feide med Mahdi-hæren, militsen til den shiamuslimske presten Muqtada al-Sadr. De væpnede mennene beskyldte eieren for å ha drept en av deres egne ved en veisperring. Deretter overtok de huset hans, og skrev budskapet på veggen: "Dette er hevn for forleden dag".

Nestemann ut.

Ali Farouk, som selv er sunni, er redd for at hans hus nå står for tur. De siste to månedene har shia-militsen strammet grepet om bydelen Tobji nær sentrum av Bagdad. De har "rensket" strøket for flere titalls sunnifamilier, ved å spre angst og trusler. Farouks verden er blitt enda mer usikker etter at en kaskade av bilbomber, bombekastergranater og raketter for tre uker siden drepte mer enn 200 mennesker i Sadr City, slumstrøket der mange av al-Sadrs tilhengere bor.Derfor har Farouk nå begynt å forberede seg på det som var utenkelig for hans far og bestefar: Å flykte fra denne bydelen der shiaer og sunnier levde sammen i mer enn 50 år. Han vil slutte seg til de over 400 000 irakere som har rømt fra sine hjem. Dette er et uttog som omformer Bagdad til nabolag som er polarisert etter religiøse skillelinjer.

Drevet fra sine hjem.

Sist lørdag fikk Farouk det enda travlere. I hevnangrepenes siste krampetrekninger stormet gjenger av væpnede shiamuslimer Hurriyah, en nabobydel med blandet befolkning. De tente på husene, drepte minst to sunnier og drev mange familier ut av deres hjem. — Dette er en bølge som kommer mot oss. Hvis regjeringen ikke gjør noe for å stanse den, vil den rive oss med, sier Khudir Mahmood (32) etter middagsbønnen.

Var privilegert.

Herjingene i Tobji og Hurriyah er det siste tilbakeslaget for landets sunniminoritet, som i krigens fjerde år fremdeles søker et fotfeste i Irak. Sunniene var en gang en del av landets privilegerte klasse, med fine jobber i stat og kommune, men i dag er deres dager og netter fylt av en frykt og angst som er sterkere enn noen gang siden Saddam Husseins fall.- Vi sitter fast i et stort hull og venter på at Lucifer skal komme og ta våre sjeler. Vi kan dø nås som helst, sier syvbarnsfaren Farouk (46).Familiens hjem ligger i hjertet av Tobji, i en gate der slagordet "lenge leve al-Sadr" er skrevet på veggene. Farouk er en røslig type, med langt ovalt ansikt og en smal bart. Han er en av tre sunnimuslimer som bor i kvartalet.

Lureplakater.

Trass i alle mulige sikkerhetsforanstaltninger er Farouk svært nervøs idet han fører oss inn i stuen i annen etasje.På veggen har han slått opp store plakater med portretter av Imam Ali og flere andre shiamuslimske skikkelser. Han hengte dem opp samme dag som bombeangrepene i Sadr City i tilfelle shia-militsen skulle komme samme dag.- Jeg er redd, fordi jeg er sunni, sier han. For 12 dager siden ble tre sunnier kidnappet, blant dem broren til vaktmesteren i moskeen. Ingen av dem er funnet, og vaktmesteren er i ferd med å flytte til Samarra.Farouks plan er å flytte til Baqubah, hovedstaden i Diyala-provinsen, som er et av de farligste steder i Irak. Han sier han ikke frykter volden, for hans sekt er i flertall der. Akkurat som shiaene vender seg til militsen for beskyttelse, ser han nå på de sunniarabiske opprørerne som sin families redningsmenn.

Norsk enerett:

Aftenposten

 1. Les også

  Saudi-Arabia advarer USA

Ali Farouk, en sunni, sammen med sine sønner foran plakaten av shia-imam Ali. Farouk sier han hengte opp plakaten som beskyttelse mot shia-militsen. WASHINGTON POST

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Byen var verdens terrorhovedstad. Nå har livet vendt tilbake.

 2. VERDEN

  Da IS dannet sin stat, trodde de at livet skulle bli bedre. Men ingen folkegruppe har lidd mer.

 3. A-MAGASINET

  – Ingen kan bare stikke av, slik Farouk Abdulhak har gjort

 4. VERDEN

  I 2012 drev han valgkamp for sosialistene. Nå mener han at bare Marine Le Pen kan sikre et sterkt Frankrike.

 5. VERDEN

  Her må menn under 35 år ha skriftlig tillatelse fra foreldrene for å reise utenlands

 6. VERDEN

  Irma treffer Florida søndag: Guvernøren får kritikk for å ha ignorert klima-advarslene