Verden

Raser over Saddams død

Mange pilegrimer følte det som en fornærmelse at Saddam Hussein ble henrettet på den helligste dagen i det muslimske året

Mange muslimer ble provosert over at henrettelsen sammenfalt med den viktige høytiden eid. AP

 • Elisabeth Rodum

Saddam Husseins fiender jublet mens tilhengerne hans frådet av raseri da nyheten om at Iraks tidligere president ble henrettet lørdag. De dramatiske og voldelige slutten på Sadamms liv ble sendt rett hjem i stuene til befolkningen i hele den arabiske verden med TV-bildene av de maskerte bødlene som la repet rundt nakken på eks-presidenten.

Provokasjon

Mange muslimer mener irakske myndigheter bevisst provoserte da de valgte å la henrettelsen sammenfalle med den viktige høytiden eid.

Over en milliard muslimer feierer eid, og to millioner muslimer møtes i Mekka. — Henrettelsen hans på eid-dagen er en fornærmelse mot alle muslimer, sier den jordanske pilegrimen Nidal Mohammad Salah ifølge NTB. Muslimske land innvilger ofte amnesti til fanger for å markere høytiden, og fanger henrettes svært sjelden på denne dagen. - Dette er den verste eid noensinne for muslimer. Jeg fikk gåsehud når jeg så filmopptaket, sier jordanske Rana Abdullah (30), ifølge Reuters.

Kontroversielt

Hesham Kassem, en egyptisk avisutgiver og menneskerettighetsaktivist sier at det var kontroversielt å sende bildene av henrettelsen, men la til:

 • Denne mannen var en av de mest brutale massemorderne i menneskehetens historie. Han kan måle seg med Hitler og Stalin. Mens mange irakske shiamuslimer jublet etter meldingen om henrettelsen, var det raseri i Saddams hjemby Tikrit, 180 kilometer nord for Bagdad. Her samlet hundrevis av demonstranter seg for å protestere mot henrettelsen og sverge hevn. I den fattige landsbyen der Saddam ble født, Awja, ikke langt fra Tikrit, var det også rasende reaksjoner på henrettelsen. - Vi kommer alle til å bli til bomber, sa en ung mann i Awja. Libya, det eneste landet som har vist solidaritet med Saddam, har erklært tre dagers landesorg, og har utsatt feiringen av eid. Alle offentlige bygninger flagget på halv stang, skriver Reuters. Iraks tidligere president ble dømt til døden ved henging 5. november, etter å ha blitt funnet skyldig i drapet på 148 sjiamuslimer i byen Dujail i 1982. Drapene skjedde etter et mislykket attentatforsøk mot Saddam.
 1. Les også

  - Viste ingen anger

 2. Les også

  Saddams døtre stolte over faren

 3. Les også

  Iraks statsminister ber om samhold

 4. Les også

  Libya erklærer landesorg

 5. Les også

  Minst 61 drept av bilbomber i Irak

 6. Les også

  Russland: - Vil gi mer ustabilitet

 7. Les også

  Vatikanet: - Tragisk

 8. Les også

  Bush: – En milepæl

 9. Les også

  Feiret henrettelsen

 10. Les også

  - Nektet å bruke hette

 11. Les også

  Hengt ved daggry

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Trump trakk frem usann vandrehistorie etter Barcelona-terroren

 2. VERDEN

  Sauer, geiter, kyr og en slakterkniv. Slik kan en muslimsk tradisjon gi enda mer koronasmitte.

 3. VERDEN

  Prinsessen kan bli landets første kvinnelige jagerflyver. Fikk pilotmerket av pappa.

 4. VERDEN

  Jordansk karikaturtegner drept utenfor domstol

 5. VERDEN

  Trump vil ha dødsstraff for Manhattan-terroristen. Her er virkeligheten.

 6. VERDEN

  Tenåring foreslår hijab-emojier