Verden

Mor: IS-krigeren Michael Skråmo er død

Skråmo er norsk statsborger, og den mest kjente IS-rekruttereren som har reist fra Sverige.

Michael Skråmo
  • Pål Vegard Hagesæther
    Journalist
  • NTB

Moren hans opplyser om dødsfallet overfor Sveriges Television (SVT).

Skråmo er norsk statsborger, men født og oppvokst i Göteborg. I ulike videoklipp innspilt i Syria har han oppfordret andre til å slutte seg til IS, og til å utføre terrorhandlinger i Sverige.

Tidligere i mars har PST uttalt at de ønsker å straffeforfølge den norsk-svenske fremmedkrigeren.

På det tidspunktet meldte SVT at Skråmo var pågrepet i Syria.

Det svenske sikkerhetspolitiet Säpo vil verken bekrefte eller avkrefte opplysningen.

– Det ligger ikke i myndighetens oppdrag å bekrefte dødsfall, sier kommunikasjonssjef Nina Odermalm Schei til SVT.

Det er uklart eksakt hvordan Skråmo skal ha dødd, men ifølge moren døde han av skader han var påført.

Verken PST eller norsk UD kan bekrefte overfor NTB at Skråmo er død.

– Vi er kjent med spekulasjonene, men generelt er det vanskelig å si noe endelig om dødsfall når det gjelder fremmedkrigere. Det er vanskelig å skaffe sikker informasjon, sier seniorrådgiver Martin Bernsen i PST til NTB.

Uklare opplysninger

Skråmo er en av de mest profilerte fremmedkrigerne og IS-rekruttererne som har reist fra Sverige. Han er norsk statsborger med norske foreldre, men er født og oppvokst i Göteborg.

Forrige uke ble det opplyst at Skråmo var pågrepet av kurdiske styrker etter å ha kommet ut fra Baghouz, IS' siste skanse i Syria. Men opplysningen ble tilbakevist noen dager senere.

– Verken Michael Skråmo eller hans barn er på noen lister over personer som er pågrepet, opplyste den svensk-kurdiske debattanten Kurdo Baksi.

Foreldreløse barn

Skråmo har ifølge medieopplysninger syv barn, hvorav tre av dem er født i Syria. Disse barna er trolig nå foreldreløse ettersom barnas mor også skal være død.

Hva som nå skjer med dem, er uvisst. Skråmos mor og søster har i et intervju med den britiske TV-stasjonen ITV sagt at de er desperate etter å få hentet barna, som er i alderen ett til åtte år, ut av Syria og i trygghet.

Ifølge svenske medier har Michael Skråmo drevet utstrakt propagandavirksomhet og oppfordret til terrorangrep i Sverige. Han skal også aktivt ha rekruttert andre fremmedkrigere.

Les mer om

  1. PST
  2. Fremmedkrigere
  3. Den islamske staten (IS)
  4. Sverige