Storbritannia kommer ikke til å forlate EU 29. mars. Neste uke reiser May til Brussel for å be om utsettelse.
BRUSSEL (Aftenposten): Storbritannia kommer likevel ikke til å forlate EU den 29. mars. Det britiske underhuset stemte med overveldende flertall ja til å utsette brexitavtalen.
Avgjørelsen falt klokken 19.25 norsk tid.
412 representanter stemte for å utsette utmarsjen. 202 stemte imot.
Avgjørelsen må imidlertid enstemmig godkjennes av alle EUs 27 medlemsland. EU har også krevd at Storbritannia må komme med en begrunnelse for hvorfor de ønsker en utsettelse.
Theresa May vil formelt be om en utsettelse på EUs toppmøte som skal holdes i Brussel i slutten av neste uke, den 21. og 22. mars.
Mer trøbbel i vente
Selv om EUs president, Donald Tusk var positiv i sine formuleringer torsdag, er det trøbbel i vente for May. To land, Spania og Frankrike, har allerede varslet at en utsettelse ikke er uproblematisk.
Dessuten: Storbritannia ber riktignok om en «kort, teknisk» utsettelse, ifølge May. Men skal EU gå med på dette, krever det høyst sannsynlig at Underhuset sier ja til brexitavtalen først.
EUs president Donald Tusk har for sin del bedt medlemslandene om å holde døren åpen for en langvarig utsettelse, slik at Storbritannia får tid til å tenke igjennom brexitstrategien på nytt og bygge en enighet.
Må delta i EU-valget
En utsettelse løser nemlig ingen av problemene i seg selv, noe May selv gjentatte ganger har forsøkt å forklare de folkevalgte i Underhuset.
Selv om May ønsker en kort, teknisk utsettelse kan resultatet fort bli det motsatte. I verste fall kan det bli en utsettelse på flere år.
Også EU-kommisjonens sjef Jean-Claude Juncker har gitt klar beskjed om at britene er juridisk forpliktet til å delta i EU-valget dersom brexit utsettes lenger enn til valget.
Theresa May tok tilbake kontrollen
I motsetning til dramaet i Underhuset onsdag, hvor Theresa May tapte to avstemninger og mistet kontroll på sine egne representanter, gjenvant hun torsdag kontrollen.
Hun vant den viktige avstemningen om utsettelse. Et endringsforslag, som blant annet gikk ut på å stemme over en rekke andre alternativer, som soft-brexit, Norway Plus og ny folkeavstemning, ble også stemt ned.
Det samme ble et forslag om å holde ny folkeavstemning.
Ergo er det bare Theresa Mays brexitavtale som står igjen.
Den vil Underhuset stemme over for tredje gang førstkommende onsdag. Den 20. mars.
Hva stemte Underhuset over torsdag:
1. Storbritannia ber om en utsettelse av brexitdatoen. Resultat: 412 representanter stemte for å utsette utmarsjen. 202 stemte imot.
2. Storbritannia skal holde ny folkeavstemning. Resultat: Nedstemt med 334 mot 85 stemmer. Dette var ventet. Selv tilhengerne av en ny folkeavstemning mente dette var feil tidspunkt å fremme forslaget.
3. Labour fremmet et forslag om såkalte «indicative votes»: Det betyr at parlamentet stemmer over en rekke forslag i en bestemt rekkefølge. Forslagene med færrest stemmer, faller først. (her kommer Norway Plus inn. Se punkt 5) Resultat: Nedstemt med 314 mot 312 stemmer.
Torsdagens avstemning ble en pustepause for Theresa May. For opptakten til tredje dag av brexit-finalen har vært alt annet et lett for en hard presset Theresa May.
Hvorfor kom brexit-dramaet ut av kontroll?
Det startet med det åpenbare: At Theresa Mays fremforhandlede brexitavtale, også kalt skilsmisseavtalen med EU, ble stemt ned for andre gang tirsdag kveld.
Da avtalen var oppe til avstemning i januar, gikk hun på det største nederlaget noen britisk statsminister har hatt i moderne tid. 432 representanter stemte mot avtalen. 202 stemte for.
Tirsdag ble den stemt ned igjen. 391 stemte mot avtalen, 242 stemte for.
Hvorfor falt de konservative May i ryggen?
Etter nederlaget tirsdag, fikk Underhuset et nytt valg onsdag: Da stemte de over hvorvidt Storbritannia da skulle gå ut av EU uten av avtale i det hele tatt. Det skjedde gjennom to avstemninger. May tapte begge.
Da startet også dramaet: Theresa May hadde opprinnelig sagt at hun ville stille sine egne konservative representanter fritt. Men etter å ta tapt første avstemningen, ombestemte May seg.
Resultatet ble at flere representanter avsto fra å stemme. Innpiskeren, som skal sørge for at representantene stemmer i tråd med hva partiet stemmer, skal også ha bedt representanter stemme mot May. Kaoset var komplett. 4 ministre stemte mot, 6 avsto fra å stemme og en minister trakk seg.
Har Mays avtale stått opp igjen fra de døde?
Ja, for etter at avstemningen onsdag var ferdig, tok May ordet: Hun ønsket å fremme sin fremforhandlede brexitavtale for Underhuset for tredje gang. Dette til tross for at den allerede er stemt ned to ganger.
Det har hun rett til, om avtalen inneholder noen nødvendige endringer og om Underhusets speaker godkjenner det. Det har han gjort.
Det er nå bestemt at denne avtalen vil komme til ny votering onsdag 20. mars. Bare to dager før Theresa May trolig vil reise til Brussel for å be utsettelse av avtalen.
Hva får henne til å tro på mirakler?
Theresa May mener hun sitter med et ess i ermet. Dersom motstanderne av avtalen nå stemmer for avtalen, skal de være ute av EU før sommerferien. Ferdig snakket! Omtrent slik.
Dersom de stemmer på hennes avtale nå, vil hun be om en kort, teknisk utsettelse. Den muligheten vil aldri komme igjen.
Dersom britene nå begynner å tulle med mer forhandlinger og krav, da vil EU vil svare med en lang utsettelse. Kanskje ett år. Kanskje to år.
Det vil få hard-brexiterne i hennes eget parti til å innse alvoret. Flere av disse snakker nå om at de har fått en pistol mot tinningen:
Mens Theresa May tidligere har sagt at «a no deal is better than a bad deal», mange føler nå at «a bad deal is better than no deal».
Vil du lese flere artikler fra Aftenpostens utenriksredaksjon? Følg oss på Facebook og Twitter.