Den tyrkiske sangeren brukte éndollarsedler i en musikkvideo. Nå er han under terroretterforskning.
ISTANBUL (Aftenposten): Hemmelige koder gjemt i en dollarseddel kan avsløre terrormistenkte, hevder tyrkiske myndigheter.
Tyrkisk politi etterforsker den tyrkiske popartisten Mabel Matiz for en mulig forbindelse til det tyrkerne kaller Fethullah Gülens terrornettverk (FETÖ). Det er dette nettverket tyrkiske myndigheter anklager for å ha stått bak det mislykkede kuppforsøket i Tyrkia den 15. juli 2016.
Istanbuls påtalemyndighet startet etterforskning av Mabel Matiz, som egentlig heter Fatih Karaca, etter at en ikke navngitt person mente videoen med éndollarsedlene avslørte at Matiz måtte være medlem av nettverket, melder flere tyrkiske medier.
Kaster sedlene opp i luften
I videoen til sangen «Ya Bu Isler Ne» (Hva er disse tingene), blir bunker med sedler kastet ut i luften eller de er stappet ned i lommene på artisten. Låten har ligget høyt på de tyrkiske hitlistene, ifølge avisen Hurriyet.
Anmelderen mener Matiz bevisst har brukt sedlene for å vise sin støtte til Gülen, en muslimsk predikant og forfatter som har befunnet seg i eksil i USA siden 1999.
Personer som mistenkes for forbindelser med Gülen-nettverket blir rutinemessig anklaget for tilknytning til en terrorgruppe. Titusener er blitt fengslet eller utrensket fra jobbene sine.
Skylder på videoprodusenten
Sangeren har nå møtt opp ved Caglayan-domstolen i Istanbul og forklart seg, meldte Dokuz8news på Twitter tirsdag.
Matiz la i sin forklaring skylden på produsenten av musikkvideoen. Han hevdet han selv ikke hadde medvirket til redigeringen av videoen.
Til Aftenposten sier han at han aldri har ment å uttrykke noen støtte til Gülen-nettverket.
– Hverken sangen eller jeg har noen forbindelse til noen terrororganisasjon. Jeg har avgitt forklaring og så langt har ingenting skjedd, sier Matiz.
– Jeg vil helst ikke snakke om det.
Ifølge avisen Sabah fortsetter imidlertid etterforskningen.
Tyrkiske myndigheter: Éndollarsedlene betyr noe
Tyrkiske påtalemyndigheter har lenge sett på éndollarsedler som et bevis på forbindelser til Gülen-nettverket. Flere fengslede medlemmer har fortalt i avhør at de er blitt gitt slike sedler av sine overordnede, ifølge tyrkiske myndigheter.
– De er blitt fortalt at dollarsedlene er blitt velsignet av Gülen personlig. Bevegelsen bruker pengesedlene for å imitere en «fysisk forbindelse med Fethullah Gülen, sa en tjenestemann til Associated Press i 2016.
Samme år sa justisminister Bekir Bozdag at «det ikke er tvil om at éndollarseddelen har en viktig betydning for gülenistene».
Tyrkiske medier tok opp spørsmålet om sedlene allerede to år før kuppforsøket, fordi Gülen delte ut sedler til sine tilhengere, meldte det tyrkiske nyhetsbyrået Anadolu i 2016.
– Éndollarsedlene har gjort våre barn til monstre
Tyrkiske medier har også spekulert i om bokstaven i serienummeret på seddelen viser hvilken rolle man har i Gülen-nettverket. Ifølge avisen Aksam skal en F bety en høytstående soldat eller politisjef, J og C er for laverestående soldater, en E eller S er for instruktører eller akademikere på en Gülen-skole, mens B er for studenter.
– Med éndollarsedlene har de gjort våre barn til monstre, sa daværende statsminister Binali Yildirim i en tale i 2016.
Bruk av kommunikasjonsapp er bevis nok
Tyrkiske myndigheter har også sett det som et bevis for Gülen-tilknytning dersom man har brukt kommunikasjonsappen Bylock. Det ble blant annet brukt som bevis da Aydın Sefa Akay, en dommer ved Den internasjonale straffedomstolen, ble dømt til syv års fengsel i fjor. FN protesterte mot dommen.
Amnesty-lederen Taner Kilic ble anklaget for noe lignende. Han satt 14 måneder i varetekt, til tross for at forsvarerne mente det ikke fantes noe bevis for at han faktisk hadde brukt Bylock. Kilic ble løslatt 18. august i år.