Verden

Hvor viktig er bildene som tas av Trump og Kim? Kan det bli nedrustning? Her er syv spørsmål vi lurer på før nattens møte.

Klokken tre i natt møtes USAs president Donald Trump og Nord-Koreas Kim Jong-un.

President Donald Trump møtte mandag Singapores statsminister Lee Hsien Loong. Tirsdag møter Trump Nord-Koreas Kim Jong-un.
 • Kjetil Hanssen
  Kjetil Hanssen
  Journalist

Blir toppmøtet mellom Donald Trump og Kim Jong-un en suksess? Vil Nord-Korea demontere sine kjernefysiske våpen og slutte å avfyre raketter ut i Stillehavet? Vil våpenhvilen fra 1953 etter Korea-krigen endelig avsluttes med en fredsavtale? Dette er de brennbare og vesentlige spørsmålene. De vil bli besvart i løpet av de neste dagene.

Hvordan lederne fremstår blir ofte en vesentlig del av slike toppmøter og kan også avgjøre utfallet. Det er nok å se på det nettopp avsluttede G7-møtet. Canadas statsminister Justin Trudeau oppsummerte møtet på en måte Trump ikke likte. På flyet til Singapore tvitret Trump dermed at USA trakk seg fra uttalelsen verdenslederne var blitt enige om.

Her er derfor noen av detaljene du lurer på om toppmøtet. De kan synes som bagateller, men kan likevel være vesentlige for utfallet:

Tommelavtrykket synes godt etter Emmanuel Macrons svært faste håndtrykk med Donald Trump fredag.

Hva skjer når de to møtes i natt?

De skal fotograferes. De to lederne skal snakke sammen fra klokken 03 i natt – klokken ni om morgenen lokal tid i Singapore. De to skal ta hverandre i hånden slik at verden får se historiske bilder av håndtrykk. Klok av skade vil Trump kanskje unngå nærbilder av hendene etter hilsingen. Under G7-møtet fikk verden se hvordan Frankrikes Emmanuel Macrons tommel hadde satt et tydelig merke på Trumps hånd.

Les også

– Menneskerettigheter ikke samtaletema i Singapore

Tidligere har Trumps håndtrykk – fortjent eller ufortjent – stjålet mye oppmerksomhet. Japans Abe måtte riste i 19 sekunder. Ved andre anledninger har Trump rykket den andre i ubalanse ved å trekke hånden kraftig mot seg selv.

De to lederne skal møtes på luksushotellet Capella på øya Sentosa i Singapore.

Møtes de alene?

Planen er at de to lederne skal snakke sammen alene i opptil to timer før de slipper til hvert sitt kobbel av rådgivere. De vil imidlertid ha med seg tolker.

Trump snakker ikke koreansk, og det råder usikkerhet om hvor mye engelsk Kim egentlig kan. Ungdomsskolen Kim gikk på i Sveits på 1990-tallet, er tyskspråklig. Trump har antydet at han er en god menneskekjenner og sagt at han i løpet av det første minuttet vil ha en formening om hvorvidt møtet vil bli vellykket.

Han har også sagt at møtene kan pågå to-tre dager om nødvendig. I så fall kunne han feiret bursdagen sin med Kim. Trump fyller 72 år torsdag. Mandag kunngjorde imidlertid Det hvite hus at Trump reiser allerede tirsdag ettermiddag fordi «samtalene går raskere enn forventet».

Kims fly rapporteres å være klart for avreise kl. 14 fra Singapore, noe som også tyder på et relativt kort møte.

Donald Trump har bursdag på torsdag, men fikk kake allerede mandag.

Er det stor høydeforskjell på de to?

Lite overlates til detaljene under en slik hendelse, og bildene gir ofte det etterlatte inntrykket. Det er derfor viktig for begge parter å komme heldig ut av fotograferingen.

President Donald Trump er omtrent 1,90 høy. Tidligere rapporter om Kim har antydet at han er omtrent 1,70, men nylige bilder av ham og Sør-Koreas president tyder på at han trolig er nærmere 1,65.

Med mindre møteplanleggerne har klekket ut et snedig grep for å unngå det, eller funnet en gunstig kameravinkel, kan det fort se ut som Trump tårner over Kim. Det allerede ikoniske bildet fra G7-møtet, publisert av tyske myndigheter, viser 1,65 høye Merkel som besluttsomt rager over en sittende Trump.

Vil det skje noe uventet?

Både Trump og Kim ansees som impulsive personer. Da Kim møtte Sør-Koreas Moon i april, fikk verden se en spontan leder. Moon spurte Kim om når han kunne komme på besøk til nord.

– Kanskje dette er det rette øyeblikk for deg å komme til nordkoreansk territorium, svarte Kim, og så kunne verden se at de tok noen steg nordover sammen, før de igjen vendte tilbake til sørsiden av grenselinjen.

De ekte toppmøtedeltagerne kan finne på noe uventet, men gjør neppe slike sprell: Kim-imitator Howard X og Trump-imitator Dennis Alan poserer for fotografer i Merlion Park i Singapore.

Hva skal Trump kalle Kim?

I en periode med spesielt dårlig stemning mellom landene kalte Kim Trump en senil gubbe, mens Trump har kalt Kim både den lille rakettmannen og en syk valp.

Lite tyder på at dette vil være gangbare titler under et viktig møte ansikt til ansikt. For Kim er saken kurant: Trump er president. For Trump er det litt mer vrient. Kim har en rekke titler som for eksempel marskalk, øverstkommanderende, partiformann og øverste leder.

I et brev kalte Trump Kim «eksellense». Da utenriksminister Mike Pompeo nylig var i Pyongyang kalte han Kim formann, men plumpet uti ved å kalle ham formann Un. Familienavnet er Kim, mens Un er halve fornavnet.

Løsningen for Trump kan fort bli å kalle Kim vekselvis formann og – rett og slett – Kim.

I et brev 24. mai kalte Trump Kim både «eksellense» og «formann».

Hvem har de med seg?

Før de to lederne møtes – og etter – er det en rekke forhandlingsmøter mellom partene. I Trumps delegasjon er utenriksminister Mike Pompeo blant de fremste. Den tidligere CIA-sjefen har i opptakten til toppmøtet vært to ganger i Pyongyang.

Trump har også med seg minst to som heter Kim og som ansees som svært sentrale. Karrièrediplomaten Sung Kim er født i Seoul, Korea-ekspert og USAs nåværende ambassadør til Filippinene. Koreansk-amerikanske Andrew Kim var CIA-pensjonist da Pompeo i fjor hentet ham inn i for å lede en Nord-Korea-avdeling. Han var med Pompeo til Nord-Korea i mai. Ifølge Bloomberg har Andrew Kim trolig hatt en finger med i spillet under alle steg frem mot toppmøtet.

USAs ambassadør Sung Kim møtte nordkoreanske forhandlere så sent som mandag for å få på plass detaljer foran toppmøtet.

I Trumps delegasjon er også nasjonal sikkerhetsrådgiver John Bolton og presidentdatter Ivanka Trump. Det er uklart om disse vil delta i møtene.

Også Kim har med seg til Singapore en nær slektning – søsteren Kim Yo-jong. Hun representerte landet under OL i Sør-Korea i vinter i det som ble starten på nærmere forbindelser.

I delegasjonen er også tidligere etterretningssjef Kim Yong-chol, som nylig møtte Trump i Det hvite hus med et brev fra Kim. I tillegg er flere partitopper og ministre inkludert.

Hva kan komme ut av møtet?

Her har Aftenposten, andre medier og eksperter spekulert i lang tid. I hovedtrekk finnes disse fire mulighetene eller varianter av dem:

 1. Full enighet: En bredt anlagt avtale om nedrustning der Nord-Korea dropper atomprogrammet og slutter å teste langtrekkende raketter.
 2. Enighet om mål: En avtale der målet er atomnedrustning på Korea-halvøya og som gir grunnlag for videre samtaler.
 3. Symbolseier: En enighet som avløser Korea-krigens våpenhvile med en fredsavtale og holder døren åpen for videre samtaler.
 4. Brudd: Partene erkjenner at de står så langt fra hverandre det ikke er grunnlag for å fortsette samtalene. Enkelte analytikere mener likevel at det bedrede forholdet Nord-Korea nå har til både Kina og Sør-Korea, gjør at man ikke rykker tilbake til isfronten fra årsskiftet.
 • Aftenpostens Kristoffer Rønneberg er i Singapore og vil ha klar en rapport når du våkner tirsdag morgen. Inntil videre kan du kose deg med denne: Kim Jong-un ønsker å få McDonald’s til Nord-Korea. Burgerkjeden kan lære mye av denne mannen.
 • Hvorfor er USA og Nord-Korea erkefiender? Og hva kan komme ut av toppmøtet på tirsdag?

Les mer om

 1. Kim Jong-un
 2. Donald Trump
 3. Nord-Korea
 4. Atomvåpen