Verden

– Mamma, det er en bjørn i hagen

13 bjørner lusker rundt i det lille svenske tettstedet Los.

  • Bjørn Egil Halvorsen
    Journalist

Den svenske bygda Los i Ljusdal kommune i Midt-Sverige har fått et bjørneproblem. Riktig nok er innbyggerne vant til sporadiske bjørnebesøk, men i år er de flere og mer nærgående enn før.

13 forskjellige bjørner oppholder seg meget nært boligstrøkene i tettstedet med nærmere 400 innbyggere. Det skal være to binner med tre barn hver, flere fjorårsunger og andre større bjørner som har gjort en vane av å besøke Los ved jevnlige mellomrom, skriver Aftonbladet.

Det er bjørner over alt i Los i Ljusdals kommune i Sverige. Denne bjørnemoren og to unger ble fotografert i en hage i bygda ved hjelp av et viltkamera.

Innbyggerne sier det virker som om de er ute etter maten som er satt ut til fugler og rådyr. Tettstedet er omgitt av skog på alle kanter.

Trodde datteren tullet

Lørdag var Elisabeth F. Törnberg (30) inne i huset, mens datteren på fem år var ute og lekte. Da datteren kom inn, hadde hun oppsiktsvekkende nyheter.

Elisabeth F. Törnberg og datteren Annabelle (5) har fulgt bjørneinvasjonen i Los tett. En bjørnemor med to under dukket opp i hagen deres.

– Hun sa: «Mamma, det er en bjørn i hagen». Jeg trodde hun tullet og ble med henne ut. Men da lå den der, ti meter fra altanen. Da gikk vi inn, sier Törnberg til Aftenposten.

I stedet stilte mor og datter seg ved soveromsvinduet for å betrakte bjørnen. De rakk å ta flere bilder og video.

– Bjørnen lå der omtrent i et kvarter, slappet av og spiste gress, før den forsvant inn i skogen igjen, sier hun.

Visste ikke om bjørnetettheten

Familien flyttet til Los for halvannet år siden. De visste lite om at nabolaget de flyttet til også var populært i bjørneriket. Senest dagen før bjørnungen tok seg en timeout i hagen, hadde en nabo hatt besøk på sin eiendom.

Men Törnberg sier de ikke har hørt historier om at de firbente har gått til angrep. De oppfører seg fredelig rundt hushjørnene.

– De som har bodd her lengre enn oss, sier at bjørnene gjerne kommer i mai måned. Da er det foreløpig lite gress og annen føde i skogen.

– Dere er ikke redd for å oppholde dere utendørs?

– Nei, nei. Bjørnene er uansett kjemperolige. Men kommunen har gitt beskjed om at vi ikke bør sette igjen mat og søppel utenfor huset.

70 år gamle Else-Marie Ekrelius har også sett bjørn på nært hold.

– Jeg synes ikke det er behagelig å gå ut. Den virker ikke særlig sky, men graver seg ned og sover her hele natten, forteller hun til Aftonbladet.

Kan ha en grusom forklaring

I Viten-artikkelen «Intriger og mord preger brunbjørnens kjærlighetsliv» skriver Andreas Zedrosser, førsteamanuensis ved Høgskolen i Sørøst-Norge, at hannbjørnene har lært seg et grusomt triks for å få parre seg med en hunnbjørn:

Å drepe ungene hennes. Dette skjer i stort omfang i bjørnebestander.

«En enkel, men svært effektiv, strategi for en binne med unger, er å gjemme seg bort. Med andre ord, unngå områder med hannbjørner i parringstiden. I Skandinavia har bjørnebinner med unger ofte veldig små områder å boltre seg på. Og ofte bruker de områder som ligger relativt nært folk, fordi binnene vet at hannene helst vil unngå områder med mennesker», skriver forskeren.

Les mer om

  1. Dyr
  2. Sverige