347 døde og over 165.000 hjemløse etter jordskjelvet på Lombok

Over 165.000 mennesker har mistet alt de eier etter det kraftige jordskjelvet på den indonesiske øya Lombok i helgen. Dødstallet har økt til 347, ifølge CNN.

Redningsarbeidere gjennomsøker en moské nord på Lombok, som ble ødelagt i det kraftige jordskjelvet søndag kveld.

Antall hjemløse og evakuerte har steget kraftig etter hvert som redningspersonell har nådd frem til mer avsidesliggende områder på øya. Tirsdag ble det oppgitt at 20.000 var hjemløse, dagen etter var tallet mangedoblet.

De hjemløse trenger både mat, rent vann og medisiner. Tusenvis har måttet sove under åpen himmel. Allerede før skjelvet var det vannmangel på øya som følge av langvarig tørke.

Det kraftige skjelvet rammet søndag kveld og hadde en styrke på 7.

Dødstallet stiger

Også tallet på døde har økt kraftig. Ifølge CNN har dødstallet økt til 347. Det kan stige ytterligere etter hvert som flere sammenraste bygninger blir gjennomsøkt.

Lombok er en populært turistdestinasjon. Mange utenlandske turister forsøker nå å komme seg hjem fra øya.

Onsdag ble en død kvinne trukket frem fra en sammenrast moské nord på øya. Tre andre omkomne ble funnet ved en moské tirsdag, og det er frykt for at det ligger flere døde under ruinene. De fleste som er funnet omkomne, er funnet på nordsiden av øya i Kayangan.

En gutt får førstehjelp i Kayangan.

Nesten 2.500 mennesker er innlagt på sykehus, de fleste med hodeskader og beinbrudd. Hundrevis av ofre får dessuten behandling utenfor sykehusene.

Det indonesiske forsvaret har sendt fem fly fra Jakarta med mat, medisiner, tepper, telt og vanntanker. Flere lastebiler med nødhjelp har nådd frem til de midlertidige leirene der folk er innkvartert.

Kuppelen er det eneste som er igjen av moskeen i Bangsal nord på Lombok.

Turister evakuert

Tre andre små øyer i nærheten ble også rammet av skjelvet. Turister har fått tilbud om å bli evakuert som følge av strømbrudd og skader på hoteller, og rundt 5.000 mennesker har reist.

Lombok ble utsatt for et kraftig jordskjelv også for en uke siden. Da mistet 17 personer livet, og over tusen bygninger ble ødelagt. Denne gangen er ødeleggelsene langt større. Mange landsbyer ligger nå øde og forlatt, og knapt en bygning står igjen.

– I noen av landsbyene vi besøkte, var nesten samtlige hus rast sammen. Veiene har sprukket opp, og broer er ødelagt, sier Arifin Muhammad Hadi, en talsmann for Indonesias Røde Kors, til nyhetsbyrået AFP.

En innbygger i Pemenang viser frem et bilde av personer som er savnet etter jordskjelvet.