Verden

Strandede Rhodos-turister fløyet hjem

Mange norske Ving-passasjerer måtte gi opp flyet og tilbringe natten på gulvet i hotellresepsjonen. Foto: Tipser

Over tusen nordmenn ble rammet av tekniske problemer på vei hjem fra ferieøyen. Flere hundre ble sendt hjem i løpet av mandag natt og tirsdag morgen.

 • og NTB
 • Caroline Enge
 • Julie Berg Melfald
  Journalist
 • Anders Veberg
  Journalist

De norske charterturistene som har vært strandet på Rhodos siden søndag, fikk natt til tirsdag plasser på fly hjem, melder reiseselskapet Ving.

Til sammen 608 reisende på vei til Bergen og Stavanger fikk plasser i et fly som tok dem til Stockholm. Derfra vil de bli sendt videre til sine respektive endeflyplasser, opplyser informasjonssjef Siri Røhr-Staff i Ving til NTB.

 • Flyet er forsinket med flere timer. Har du krav på mat og drikke? Ja, det har du. Slik går du frem.

Totalt var i underkant av 1.200 nordmenn strandet på Rhodos uten at det fantes tilstrekkelig med plasser for å huse alle.

16 fly til Skandinavia rammet

Ving har omprioritert flyvninger og leid inn fly fra andre selskaper for å få de skandinaviske turistene hjem.

– Vi har også tatt fly fra andre steder i systemet for å spre belastningen litt, blant annet er en maskin som skulle gått fra Bulgaria blitt omdirigert til Rhodos, sier Røhr-Staff.

Den utsatte hjemreisen for blant annet 16 fly til Skandinavia skyldtes trøbbel med innsjekkingssystemet på den lokale flyplassen. Mandag var feilen utbedret, men fortsatt ventet mange på fly hjem til Norge.

Mange reisende fra en rekke selskaper er rammet. Kriseteamet til reisebyrået Ving og Thomas Cook Airlines Scandinavia satt mandag i møte for å løse situasjonen.

Måtte sove utendørs

– Her er det fullstendig kaos. Vi er nå tusen Ving-passasjerer som er plassert inn på et hotell. Det er folk overalt, og vi får ingen informasjon. Flere har vært rasende, sier en av de mange som skulle reise med Ving fra Rhodos til Bergen til Aftenposten mandag formiddag.

Han og familien har tilbrakt natten på gulvet i en hotellresepsjon sammen med mange andre frustrerte nordmenn.

Problemene skyldtes teknisk trøbbel hos en underleverandør av tjenester, opplyser øyas flyplass.

– Passasjerer må regne med forsinkelser. For ytterligere informasjon bør passasjerene kontakte sitt flyselskap eller reisebyrå, heter det.

En stund skal de ha sjekket inn bagasjen manuelt med penn og papir. Problemet ble løst i løpet av mandagen.

Jan Helge Mathisen (22) og kompisgjengen venter på å komme seg fra mellomstoppet på Kreta til Rhodos. Fra venstre: Eirik Tveiten, Mats Juritzen, Jan Helge Mathisen, Jon Anders Fiskum, Magnus Moen og Markus Fuhre. Foto: Privat

Apollo-reisende får fly tirsdag morgen

Apollo på sin side har nå fått booket et fly fra Rhodos tirsdag morgen til sine 221 reisende bekrefter pressevakt i reiseselskapet, Tonje Løkaas Fossum, til Aftenposten.

– De får beholde hotellrommene de fikk utdelt i går kveld nok en natt, og får lunsj og frokost, sier hun.

De har holdt sine kunder oppdatert via SMS, forteller Løkaas Fossum.

Over tusen nordmenn rammet

Til NRK opplyser Ving at 1.182 nordmenn ble rammet. Alle de reisende loves kompensasjon, slik de har krav på, selv om Ving understreker at problemene ikke er deres feil.

– Folk sover overalt. På gresset på hotellets lekeland, i solsenger i hotellobbyen og i sofaer, sa Espen Rød Stordal fra Bergen til NRK tidligere mandag.

Han, kona og de to barna fikk ikke hotellrom og måtte sove i resepsjonen.

– Situasjonen har vært amper, men det roet seg litt etter vi fikk beskjed om at vi får frokost, fortalte Stordal.

Les mer om

 1. Flytrafikk
 2. Turisme
 3. Rhodos
 4. Flyselskaper
 5. Ving
 6. Apollo