Verden

Kidnapperne med ny video

Abu Sayyaf-geriljaen har publisert en ny video hvor den kidnappede nordmannen Kjartan Sekkingstad ber for sitt liv.

Islamistgruppen Abu Sayyaf forsøker med et nytt fremstøtt for å presse norske myndigheter til å betale løsepenger for Kjartan Sekkingstad. Dette bildet er tatt før han ble tatt som gissel.
  • Per Annar Holm
    Per Annar Holm

Videoen ble lagt ut på youtube.com tirsdag ettermiddag, men ble fjernet etter kort tid.

I opptaket sier norske Kjartan Sekkingstad: «Jeg er et gissel, jeg ber canadiske, filippinske, venner familier, alle som kan hjelpe oss. Hvis kravene ikke blir innfridd, blir vi drept slik vår venn John ble for noen dager siden».

Mannen Sekkingstad refererer til er canadiske John Ridsdel, som ble halshugget på Filippinene i forrige uke.

Deretter uttaler det andre canadiske gisselet seg – og kommer med samme oppfordring.

Krever 180 millioner

Tidligere har islamistgeriljaen gitt én måneds frist til å betale opptil 180 millioner kroner i løsepenger for hver av ved tre gislene Kjartan Sekkingstad og to canadiske statsborgere som holdes fanget.

— Vi vil gjøre vårt absolutt beste for å redde kidnappingsofrene. Deres sikkerhet er vår primære bekymring, sa major Filemon Tan Jr, talsmann for Western Mindanao Kommando, til avisen Philippine Star.

Kjente til videoen

UD har tidligere forsikret om at de er i nær kontakt med familien til Sekkingstad.

Tirsdag ettermiddag bekrefter de er den nye videoen er kjent.

— I vårt arbeid med denne saken har vi først og fremst fokus på gislenes liv og helse, og på å støtte de pårørende, sier underdirektør Kristin Enstad

i UD.

Vil ikke betale

På prinsipielt grunnlag har Norge nektet å etterkomme gisseltakernes krav om løsepenger.

— Dette er et prinsipp vi ikke kan fravike i møte med kyniske terrorister, sa statsminister Erna Solberg (H) etter kidnappingen i september i fjor.

Natt til tirsdag 22. september i fjor ble nordmannen Kjartan Sekkingstad (56) fra Sotra i Hordaland samt to canadiske menn og en filippinsk kvinne bortført fra feriestedet Oceanview Resort på den lille øya Samal utenfor Mindanao sør i Filippinene.

Sekkingstad jobbet etter skolegangen i familiens lakseoppdrett. I 1988 reiste han til Canada, og flyttet rundt årtusenskiftet til Filippinene.

Les også

Islamistene som kidnappet nordmann setter tidsfrist for betaling av løsepenger