Verden

Halvfulle ebola-sykehus i Liberia

Tallet på nye smittetilfeller i Liberia har falt så kraftig at selv noen av de travleste ebolasentrene nå har mange ledige plasser.

Arbeidere har lunsjpause ved nye vaskemaskiner utenfor et nytt ebolasenter ved Forsvarsdepartementet i Monrovia. Vaskemaskinene skal brukes til å vaske de ansattes arbeidstøy
  • Monrovia
  • The Washington Post
  • Lenny Bernstein

Myndighetene i Liberia revurderer omfanget av tiltakene som trengs for å stanse ebola-epidemien.

Denne utviklingen har skjedd uten medvirkning av de amerikanske militære, som har lovt å bygge 17 behandlingssentre, hver med 100 senger, for ebolasyke over hele Liberia. Disse enhetene skal bygges, sier Bill Berger, som leder USAs hjelpeinnsats her. Men muligheten for å åpne noen av dem med bare 10 senger blir diskutert, legger han til. Hvis behovet oppstår igjen, er det fort gjort å utvide til 100 senger.

Kan blusse opp igjen

Ingen av dem som følger ebola-utbruddet nøye er i nærheten av å erklære at den dødelige blødersykdommen for bekjempet. Alle er klar over at viruset, som flere ganger har trukket seg noe tilbake de siste syv månedene, plutselig kan blusse opp igjen i dette fattige landet som er episenteret i den vestafrikanske ebolakatastrofen.

Null pasienter der det startet

Men fem dager etter at Verdens helseorganisasjon (WHO) gikk ut med opplysningene om at tallet på nye infeksjoner går tilbake i Liberia, var det ingen pasienter i ebolasenteret i byen Foya, der epidemien startet for syv måneder siden. Det opplyser en sykepleier ved klinikken, som har 157 sengeplasser.

Ledige senger i hovedstaden

Et nytt ebolasenter med 100 senger er ført opp ved forsvarsdepartementet i Monrovia, Liberia. Tanken er at kapasiteten skal økes videre til 300 senger, men det spørs nå om behovet er til stede.

Her i den hardt rammede hovedstaden hadde den største behandlingsanstalten, Island-klinikken, 89 pasienter sist søndag. Kapasiteten er 150, men på den verste dagen i september var 215-ebolasmittede innlagt her. Leger uten grenser har utvidet sitt senter til å kunne ta imot 250 pasienter, men mandag var bare 65 senger i bruk. Bare det tredje av Monrovias tre behandlingssentre hadde noe nær fullt hus: 64 pasienter i en klinikk som kan ta imot 80, og som er i ferd med å utvides.

— Hjem til jul

— Jeg skal hjem til jul, for da vil det ikke lenger være noe ebola her, sier direktør Attai Omorutu ved Island-klinikken. Han bor i Uganda.

De fleste ekspertene er ikke så optimistiske, og noen frykter at dette bare er det nyeste, midlertidige oppholdet i det verste ebola-utbruddet noensinne. Siden det startet mot slutten av fjoråret, har viruset ifølge offisielle tall smittet 13 567 mennesker i åtte land. 4951 av dem er døde, de fleste i Liberia, Sierra Leone og Guinea.

På det verste lå likene i veikantene

Ikke desto mindre erkjenner de aller fleste her at situasjonen i dag er en høyst velkommen forbedring fra da epidemien nådde sitt foreløpige høydepunkt for en måned siden. Da lå kritisk syke ebolaofre utenfor portene til behandlingssentrene, fordi kapasiteten innenfor var sprengt. Lik ble samlet inn fra veikantene og fra private hjem. Mannskapene som hentet de døde hadde ikke engang håp om å holde tritt med meldingene om nye dødsfall. WHO så for seg at det kunne komme 10 000 nye tilfeller hver uke innen begynnelsen av desember.

Men ikke nå lenger. I dag regner man med at det vil komme få pasienter, i hvert fall i nærmeste fremtid, til det moderne ebola-senteret som er klar til åpning i Monrovia.

— Det er gått oppsiktsvekkende tilbake, men epidemien er ikke over, sier Frank Mahoney, som leder det amerikanske teamet her.

– Uansett gjenstår enorme utfordringer, fastslår han.

- Inne i farlig periode

Den klare tilbakegangen i ebola-tilfellene gjør dette til en farlig og forrædersk tid, en periode da viruset kan smitte noen få personer her og der, i stedet for å feie gjennom hele samfunnet. Det sier Hans Rosling, en svensk lege og statistiker som har vært rådgiver for myndighetene i Liberia. I avsidesliggende områder kan en infeksjon raskt føre til et dusin andre, slik dette landet så smertelig har fått erfare før.

— Vi vant første fase i kampen mot epidemien. Nå er vi inne i en ny fase, der sykdommen ikke er så synlig, men like farlig. I september var Monrovia under angrep av en hel hær med virus. Vi har nedkjempet den hæren, men nå har vi terrorister i alle deler av landet, legger han til.

Tør ikke kutte plasser ennå

Leger uten grenser har ingen planer om å redusere sitt behandlingssenter, selv om bare en tredjedel av plassene var i bruk for to dager siden. – Vi har sett i Guinea og Sierra Leone hvordan antallet nye tilfeller går ned, for så å øke igjen like etter, sier Natasha Reyes, medisinsk ansvarlig ved klinikken.

Flere mulige årsaker

Hans Rosling opplyser at det nå kommer mellom 20 og 30 nye smittetilfeller om dagen i hele Liberia. I månedsskiftet september-oktober lå tallet på 80 om dagen, siden da er det gått jevnt tilbake. Det er mange teorier om årsakene til den tilsynelatende suksessen i kampen mot ebola: Åpning av flere behandlingssentre, gjennombrudd i arbeidet med å overbevise folk flest om at ebola er reell og svært farlig, bredt aksept for «trygge begravelser» og kremasjoner som hindrer at familiemedlemmer berører smittefarlige lik, og ikke minst mobilisering av hele lokalsamfunn for å identifisere og isolere smittede personer før de kan føre smitten videre.Det gjenstår store utfordringer. Reiser mellom Guinea, Sierra Leone og Liberia øker, særlig nå mot slutten av regntiden, og det betyr at viruset kan komme tilbake på steder der det var utryddet.

Norsk enerett: Aftenposten

Les også:

Les også

  1. Norge sender 200 helsearbeidere til Vest-Afrika

  2. Ebola-overlevende verves til omsorg for syke og foreldreløse

  3. Ebolasyk jente reiste 100 mil i buss