Verden

Livvakter stoppet attentatmannen

Én ble drept og tre såret da én person forsøkte å skyte seg inn i kulturhuset Krudttønden i København under et debattmøte om ytringsfrihet.

Det ble avfyrt opptil 40 skudd da en mann tok seg inn i Krudttønden i København. Kunstneren Lars Vilks pekes ut som et mulig mål for attentatmannen. En 40-åring, en tilfeldig forbipasserende mann, ble skutt og drept utenfor.Dansk politi etterlyste i går kveld denne mannen.
  • Sveinung Berg Bentzrød
    Journalist
  • Tine Dommerud
    Journalist
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Flere livvakter sørget for å plassere den svenske Muhammed-tegneren Lars Vilks på et kjølerom under skyteepisoden. Ifølge eksperter har Danmark et langt mer alvorlig trusselbilde enn Norge.

LIVESTUDIO: Vi følger utviklingen i København fortløpende

Trolig var det det strenge vaktholdet ved kulturhuset som gjorde at gjerningsmannen ikke fikk gjort enda større skade. Både det danske PST — PET - og vanlig politi var til stede under debattmøtet «Kunst, blasfemi og ytringsfrihet» på kulturhuset på Østerbro i København.

Da gjerningsmannen, en stund trodde man det var to, begynte å skyte inn i lokalet, ble angrepet besvart. Etter skyteepisoden, der opp til 40 skudd skal ha blitt avfyrt, forsvant gjerningsmannen i en svart VW Polo. Bilen ble senere funnet forlatt drøyt to kilometer fra Krudttønden. Mannen var lørdag kveld fortsatt på frifot.

Skyteepisoden etterforskes som en terrorhandling, og Lars Vilks pekes ut som et mulig mål for attentatmannen.

Forsker Dennis Meyhof Brink deltok på møtet. Til avisen Jyllands-Posten sa han i går følgende:

- Like etter klokken 15.30, da den franske ambassadøren François Zimeray akkurat hadde talt, hørte vi skudd fra entreen. Noen løper ut, men det tør ikke jeg, for det er skudd rett utenfor. Det var masse PET-folk til stede, og vi ble sjekket nøye. Jeg tror det ble skutt i ca. to minutter. Kanskje 30 skudd. Det kommer folk inn, det viser seg heldigvis bare å være PET-folk. Den ene er blitt skutt i benet. De tilkaller forsterkninger. De kommer løpende gjennom lokalet med hevede pistoler, og de får deretter Lars Vilks ut gjennom en bakdør.

Holdt Vilks i hånden

- Jeg lå i et kjølerom og holdt Lars Vilks i hånden. Han var meget cool. Vi lå og fortalte hverandre dårlige vitser. Livvaktene hans gjorde et formidabelt arbeid. Det sier Helle Merete Brix, som var medarrangør under debattmøtet og medlem av Lars Vilks-komiteen, til dansk TV2.

Hun sier at hun så en maskert mann løpe forbi, uten at hun har kunnet gi et godt signalement.

- Folk reagerte veldig rolig, og møtet fortsatte. Vi kunne likevel ikke forlate stedet, så vi fortsatte, sier Brix.

Under arrangementet skulle blant annet den franske ambassadøren til Danmark tale om utfordringer med islamisme og ytringsfrihet. Også Lars Vilks skulle tale.

Ambassadør François Zimeray meldte selv fra på Twitter at han var i live.

Gjerningsmann kom inn i foajeen

Palle Vedel er teknisk sjef i Krudttønden. Han forteller til Jyllands-Posten at en gjerningsmann gikk inn i foajeen og begynte å skyte med noe som så ut som et automatvåpen.

- Politiet besvarte ilden, og det hørtes mange skudd. Jeg befant meg i bygningens kjøkken, og derfra så jeg en maskert gjerningsmann løpe vekk fra stedet mens han stadig skjøt, sier Vedel.

Mer alvorlig trusselbilde Ifølge terrorekspert Thomas Hegghammer er trusselbildet langt mer alvorlig i Danmark enn i Norge. I Danmark er det avdekket en rekke planer for terrorhandlinger, sier Hegghammer, som er seniorforsker ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI).

FFI gjennomførte i fjor en studie av 121 jihadistiske terrorplaner i Europa de siste 20 årene.

På denne listen finnes en rekke eksempler på planlegging av terrorhandlinger i Danmark.

I en kronikk i Aftenposten i oktober forklarte terrorforskerne Peter Nesser og Anne Stenersen ved FFI at de hadde sett på forekomst av våpen, angrepstyper og målutvelgelse over tid. Dette gir grunnlag for å si noe om hvordan jihadismen som terrorfenomen har endret seg.

Datamaterialet viser en klar økning i soloterrorister - personer som utfører terroraksjoner på egen hånd.

Mens tidligere angrep primært rammet myndigheter eller tilfeldige folkemengder, har halvparten av alle terrorplaner etter 2008 vært rettet mot spesifikke grupper i samfunnet, det være seg jøder, militært personell eller kjente personer. Dette er en betydelig oppgang fra perioden før 2008.

Det er likevel foreløpig ikke klart om skyteepisoden i København kan karakteriseres som en jihadistisk terrorhandling.

- Et uakseptabelt angrep

Lørdagens skyteepisode i København er dypt beklagelig, mener NATO-sjef Jens Stoltenberg.

Stoltenberg tvitret om hendelsen i Danmark like før midnatt lørdag.

— Dagens skyting i København er et uakseptabelt angrep mot ytringsfriheten. Mine tanker er hos ofrene og det danske folk, skriver Stoltenberg.

Flere samfunnstopper har tidligere uttrykt sin medfølelse overfor danskene etter skytingen. Lørdag kveld er én antatt gjerningsperson fortsatt på frifot.

Følg Aftenpostens liveblogg for løpende oppdateringer.