Verden

Obama avfeier Trumps atomforslag

Barack Obama la ikke fingrene imellom da han avfeide Donald Trumps forslag om å la Japan og Sør-Korea skaffe seg atomvåpen. Vitner om manglende forståelse, mener presidenten.

7aec8006-7555-15c6-984c-ae463502576f.jpg
  • Ntb
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Spørsmålet om Trumps forslaget dukket opp da Obama oppsummerte det to dager lange toppmøtet om atomsikkerhet, som han var vert for.

— De uttalelsene du nevnte, hva forteller de oss, spurte Obama retorisk før han selv kom med et svar som levnet Trump liten ære:

— De forteller oss at personen som kom med dem ikke vet mye om utenrikspolitikk, atompolitikk, Koreahalvøya eller verden generelt.

Trump, som fortsatt leder kampen om å bli Republikanernes presidentkandidat før valget på Obamas etterfølger i november, vil at USAs allierte skal ta en større del av regningen for sitt eget forsvar slik at amerikanske styrker kan trekkes ut fra sine kostbare oppdrag i regionen.

Obama mener dette er naivt og en fraskrivelse av amerikansk lederskap som til sjuende og sist vil gjøre verden til et farligere sted.

— Det vi gjør er viktig for resten av verden. Vår allianse med Japan og Sør-Korea er en av hjørnesteinene i vår tilstedeværelse i Stillehavsregionen, sa Obama. Han sier alliansen har brakt fred og økonomisk fremgang i regionen.

— Det er ikke noe du tuller med. Det er en investering som hviler på de ofrene våre menn og kvinner gjorde da de kjempet i hele Stillehavsområdet under andre verdenskrig. Og vi vil ikke at presidentkontoret skal inntas av noen som ikke innser hvor viktig det er.

Enige om å styrke innsatsen

Landene og organisasjonene som deltok på toppmøte om atomsikkerhet, er enige om å styrke innsatsen for å sikre atommateriale.

USAs president Barack Obama, som var vert for møtet, sa han var glad for at 102 land nå har ratifisert en traktat om fysisk sikring av atommateriale.

— Ved å jobbe sammen, har våre land gjort det vanskeligere for terrorister å få tak i radioaktivt materiale, sa han, og la til at traktaten vil tre i kraft i løpet av noen uker.

Han var samtidig bekymret over at store mengder radioaktivt materiale ligger for dårlig bevoktet flere steder i verden.

— En plutoniumsmengde på størrelse med et eple kan drepe hundretusener av mennesker. Det ville endret verden, sa han.

Les også

Obama advarer om atomterror: - Galningene i IS vil forsøke å drepe så mange som mulig

Frykter atomterror

Nettopp faren for at radioaktivt materiale kunne falle i hendene på terrorister var et viktig tema på møtet.

— Vi vet at al-Qaida har jobbet mot det og at folkene involvert i angrepene i Paris og Brussel filmet en ansatt ved et atomanlegg i Belgia, sa Obama da han og flere enn 50 andre statsledere startet diskusjonen i Washington.

Presidenten understreket at verdenssamfunnet har gjort store framskritt med atomsikringsarbeidet siden det første atomtoppmøtet i 2010, men at faren fortsatt er stor.

— IS har allerede brukt sennepsgass og vist at de er villige til å bruke masseødeleggelsesvåpen. Hadde disse galningene fått tak i atomvåpen, ville de forsøkt å drepe så mange som mulig, sa Obama videre.

Faren for skitne bomber, der radioaktiv forurensning spres med en konvensjonell eksplosjon, ble for alvor kjent etter terrorangrepene i USA 11. september 2001. Men så langt har det ikke gått av en slik bombe noe sted i verden.

Fjernet i Norge

— Det er stor vilje mellom landene her til å samarbeide mer, både for å følge opp arbeidet mot ekstremisme mer generelt, men også utveksling av informasjon, kunnskap og ikke minst cybersikring rundt tilgangen til radioaktivt materiale, sier statsminister Erna Solberg (H) til NTB like etter at møtet er avsluttet.

Sammen med de andre statslederen brukte hun den siste tiden på et scenario der blant annet en radioaktiv kilde var blitt stjålet fra helsevesenet.

— Dette er en type radioaktiv kilde vi har fjernet i Norge, men vi må også tenke gjennom at noe slikt kan skje i enten Sverige, Danmark eller ikke minst i Russland, sier Solberg.

Tidligere på dagen holdt Solberg bilaterale møter med Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) og Georgias president Giorgi Margvelasjvili. Torsdag hadde hun også en samtale med Japans statsminister Shinzo Abe om Arktis.

Siste atomtoppmøte

Det er fjerde og siste gang det arrangeres et atomtoppmøtet etter at Obama tok initiativ til møtene og var vert for det første i 2010.

Mens Russland har deltatt på de siste tre møtene, boikotter landet og president Vladimir Putin årets utgave. Avvisningen kommer i en tid da forholdet mellom Moskva og Washington er på frysepunktet på grunn av krigen i Syria og konflikten i Ukraina.

I sin tale sa Obama at deler av de 2.000 tonnene med radioaktivt materiale som er lagret rundt om i verden, ikke er «skikkelig sikret». Spesielt Russland har store mengder atommateriale og -avfall.

Et hungerrammet land med atombomber og raketter. Det er oppskrift på uro:

Les også

Atomterror truer verden

Vil forsøke å hindre at Nord-Korea gjennomfører flere rakettester:

Les også

Kina og USA står sammen mot Nord-Korea

Svarte på harde sanksjoner innført av FNs sikkerhetsråd i starten av mars:

Les også

  1. Nord-Korea skyter opp kortdistanseraketter

  2. Kina: 20 pågrepet etter publisering av åpent brev som krever Xi Jinpings avgang