Israel har fryktet iransk nærvær ved Golanhøydene. Nå kan det være i ferd med å skje

ISTANBUL (Aftenposten): Hizbollah-militsen kan være i ferd med å skaffe seg et brohode i Syria ved Golanhøydene. Dermed kan de skaffe seg en ny frontlinje mot erkefienden Israel.

Syriske opprørere skyter mot Bashar al-Assads styrker ved Golanhøydene den 24. juni i år.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu har i lang tid advart om at Israel-fiendtlige Iran er i ferd med å skaffe seg et for sterkt fotfeste i Syria.

Særlig har israelerne vært bekymret over at den libanesiske bevegelsen Hizbollah kan være i ferd med å posisjonere seg i den delen av Syria som grenser opp mot Golanhøydene, et område som Israel har erobret fra Syria og har okkupert siden 1967.

Nå kan nettopp dette være i ferd med å skje.

Den syriske hæren krever at opprørere som holder til i Beit Jin overgir seg.

Den syriske hæren krever overgivelse

Opprørere som er under sterkt press i det strategisk viktige området ved den nordlige delen av Golanhøydene, der Syria grenser opp mot det sørlige Libanon, fikk tirsdag et ultimatum fra den syriske hæren.

Enten måtte opprørerne som holder til ved landsbyen Beit Jin overgi seg, eller så vil de bli knust av den syriske hæren, deres støttespillere i Iran-finansierte militser og rusiske styrker. Det opplyser talsmenn for opprørerne til Reuters.

Opprørerne har vært utsatt for nær daglig bombing og angrep i to måneder, og har måttet trekke seg tilbake fra posisjoner de har hatt i området rundt Beit Jin.

Syriske opprørere ved Quneitra ved Golanhøydene i Syria den 24. juni 2017.

Forhandler om evakuering til Idlib

Opprørerne har fått et tilbud om å bli evakuert til Idlib-området i det nordvestlige hjørnet av Syria. Hvis ikke de overgir seg, vil de stå overfor «en militær løsning».

Medier som står Hizbollah nær, melder at opprørerne allerede er i gang med å forhandle om en evakuering til Idlib. Syriske myndigheter har benyttet seg av lignende evakueringer til Idlib tidligere, for å eliminere lommer som holdes av opprørerne. 8000 sivile befinner seg i området som kontrolleres av opprørerne.

Området sør for Beit Jin kontrolleres av ulike opprørsgrupper, deriblant grupper som forbindes med terrorbevegelsen Al-Qaida og Den islamske staten.

Israelske militære leger hjelper skadede syrere ved Golanhøydene den 6. april 2017. Israel anklages for å støtte opprørerne som befinner seg ved Golanhøydene. Israel har bare villet innrømme at de gir humanitær hjelp.

Hizbollah kan få viktig brohode ved Israel-okkupert område

Utviklingen ved Beit Jin kan bidra til å øke bekymringen Israel har hatt over Irans innflytelse i Syria. Den syriske hærens fremgang de siste to årene skyldes delvis russisk flystøtte, men ikke minst den militære innsatsen på bakken fra tusenvis av sjiamuslimske militsmedlemmer som støttes, utstyres og lønnes av Iran.

Det gjelder ikke minst libanesiske Hizbollah. De har hatt tusenvis av soldater med i Syriakrigen på Bashar al-Assads side. Siden september 2012 har minst 1206 Hizbollah-medlemmer blitt drept i Syria, ifølge en opptelling foretatt av den danske forskeren Ali Alfoneh på bakgrunn av lokale medieoppslag.

Hizbollah står meget sterkt i det sørlige Libanon, bare noen kilometer fra Beit Jin.

– Nå vil Hizbollah få et større fotavtrykk på den syriske siden av Golanhøydene og de er svært oppsatt på å få forbundet dette området med det sørlige Libanon, sier Ibrahim al-Jebawi, en tjenestemann i Den frie syriske hæren (FSA) til Reuters.

En israelsk stridsvogn på Golanhøydene den 22. november 2017.

Israel trapper opp bombingen av Hizbollah i Syria

Israel har allerede trappet opp sin bombing av Iran-støttede militser i Syria, ifølge Reuters. Israel har advart Hizbollah mot å åpne en ny front mot Israel ved Golanhøydene. Israel innrømmer sjelden bombing av Hizbollah-mål, men det antas at de sto bak en bombing som tok livet av en fremtredende Hizbollah-kommandant i nærheten av Golanhøydene i 2015.