Terror fra alle kanter i Tyrkia
Kurdiske opprørere, gammelkommunister og islamister. Slik truer terroren deres Tyrkia og slik henger de sammen.
En 23 år gammel kvinne fra Øst-Tyrkia var ifølge tyrkiske politikilder den ene av de to personene som sprengte en bilbombe i Ankara søndag kveld, og som drepte 37 mennesker og skadet over 100 andre.
Kvinnens avrevne hånd skal ha blitt funnet 300 meter fra der bomben sprang.
Politikildene hevder overfor Reuters at kvinnen ble med i den kurdiske opprørsbevegelsen PKK i 2013.
De to siste årene har imidlertid flere terrorgrupper stått bak angrep i Tyrkia. Her er de viktigste gruppene som anklages for å stå bak dødelig terror:
PKK
Kurdistans Arbeiderparti, PKK, er den mest kjente og antagelig mest innflytelsesrike opprørsbevegelsen, som ble opprettet i 1978 og ledet av Abdullah Öcalan. Målet var opprinnelig å etablere en uavhengig kurdisk stat, men særlig etter at Öcalan ble fengslet i 1999 har organisasjonen gått bort fra sin marxistleninistiske ideologi og kravet om et selvstendig Kurdistan.
En to år lang våpenhvile med den tyrkiske staten ble avsluttet etter bombeangrepet som drepte 33 ungdommer i Suruc den 20. juli i fjor. Den islamske staten sto bak angrepet, men PKK la skylden på tyrkiske myndigheter og drepte to tyrkiske politifolk.
Flere steder i Øst-Tyrkia har det siden vært harde kamper mellom kurdiske opprørere og tyrkiske sikkerhetsstyrker.
De flykter fra krigshandlinger i det sørøstlige Tyrkia:
Flykter fra tyrkisk by i forkant av portforbud
TAK
Det er ikke første gang myndighetene er raske til å peke ut angivelige gjerningsmenn. Etter det forrige angrepet i Ankara den 17. februar hevdet tyrkiske myndigheter at det var den kurdiske militsen i Syria, YPG, som sto bak. De gikk ut med informasjon om at det var en syrisk boger ved navn Salih Nejar som sto bak.
Men uken etter kom det frem at selvmordsbomberen var en kurder født i Tyrkia, som tilhørte en annen gruppe ved navnKurdistans frihetsfalker(TAK). TAK brøt ut fra PKK. De var motstandere av fredsprosessen mellom PKK og tyrkiske myndigheter og blir av mange omtalt som mye mer ekstreme.
Slik presset Erdogan Europas ledere:
Slik presser Tyrkias president Europa i kne
DHKP-C
PKK og TAK er ikke de eneste gruppene som har gjennomført angrep i Tyrkia i løpet av 2015/2016.
Den venstreekstreme gruppen DHKP-C, med røtter tilbake til 1978, skal ha stått bak tre angrep mot tyrkiske myndigheter i 2015.
DHKP-C tok på seg ansvaret for angrepet på en politistasjon i Istanbul i januar i fjor da en 18 år gammel kvinne sprengte seg selv, drepte en politimann og skadet en annen. Kvinnen fra Dagestan var imidlertid enke etter et IS-medlem med norsk statsborgerskap som var blitt drept i Syria, så det spørs om ikke angrepet heller bør knyttes til IS.
I mars 2015 tok to medlemmer av gruppen statsadvokatMehmet Selim Kiraz som gissel i Istanbul. De krevde å få vite navnet på politimennene som hadde drept en 15 år gammel gutt under Gezi-demonstrasjonene i 2013. De to ble drept da politiet stormet bygget, mens Kiraz døde av skadene han pådro seg.
I august 2015 angrep to kvinner fra gruppen det amerikanske konsulatet i Istanbul. Fire angrep fant sted på forskjellige steder samtidig.
Den islamske staten (IS)
Det dødeligste terrorangrepet i Ankara i fjor, var det den islamistiske gruppen Den islamske staten (IS) som sto bak. 102 mennesker ble drept da to selvmordsbombere sprengte seg selv under en politisk demonstrasjon mot krigen mellom Tyrkia og kurdiske opprørere den 10. oktober.
En av selvmordsbomberne ble identifisert som broren til mannen som sto bak bomben i Suruc i juli, som altså førte til at våpenhvilen mellom Tyrkia og PKK opphørte.
IS sto også bak angrepet ved Den blå moskeen i Istanbul i januar i år, da 13 mennesker ble drept.
Hør Aftenpostens reportere fortelle om det hemmelige spillet bak den foreslåtte flyktningavtalen mellom Tyrkia og EU. Du kan lytte til den i spilleren under eller påSoundCloud, iiTunes eller fra vårRSS-strøm.