Verden

Julia Skripal i uttalelse etter giftangrepet: – Ingen snakker for meg og min far

Julia Skripal (33), datteren til den russiske eksspionen Sergej Skripal, har for første gang uttalt seg etter giftangrepet mot henne og faren.

Politiet står vakt utenfor boligen til eksspionen Sergej Skripal. Både eksspionen og datteren Julia Skripal skal ha blitt utsatt for et nervegiftangrep i denne boligen, mener britisk politi.
 • Hans O. Torgersen
  Hans O. Torgersen
  Journalist

Julia Skripals uttalelse ble sendt ut av politiet London, Scotland Yard, onsdag kveld.

Hun gir sterkt uttrykk for at ingen uttaler seg på vegne av henne og hennes far, men at de selv skal gjøre det.

Skripal skryter av behandlingen hun fikk på sykehuset i Salisbury og at hun etter utskrivingen savnet personalet der.

Tilstanden til Julia Skripal beskrives som stabil. Hun blir sterkere for hver dag, heter det i en uttalelse fra sykehuset som behandler henne.

«Jeg forlot min far i deres omsorg, og han er fortsatt alvorlig syk. Jeg lider også av effekten av nervegiften som ble brukt mot oss», heter det i uttalelsen.

Hun forteller at hun nå forsøker å forsone seg med hvilke fremtidsutsikter hun har:

«Jeg lever nå et helt annet liv enn det jeg forlot for over en måned siden, og jeg prøver å avfinne meg med fremtidsutsiktene mens jeg kommer meg etter angrepet på meg».

Funnet bevisstløse

Både hun og faren ble funnet bevisstløse på en benk i Salisbury 4. mars.

Sergej Skripal, en tidligere dobbeltagent, er fortsatt innlagt på sykehus, men tilstanden er ikke lenger kritisk.

Britiske myndigheter har utpekt Russland som ansvarlig for giftangrepet, noe som har resultert i masseutvisning av russiske og vestlige diplomater – der iblant en norsk diplomat i Moskva.

Så langt er det ikke lagt frem noen bevis.

Russiske myndigheter har på sin side hevdet at britene selv, eller andre «fiender av Russland», kan stå bak. Hensikten skal da ha vært å påvirke presidentvalget og ødelegge for fotball-VM.

Fra vestlig side har argumentet vært at et giftangrep med så store konsekvenser må ha vært godkjent helt fra toppen i Kreml og at det er en etablert holdning i president Vladimir Putins maktapparat at «forrædere fortjener å dø».

Uttalelsen fra Julia Skripal kommer etter at den russiske ambassaden i London har kritisert britene for ikke å ha latt representanter for ambassaden besøke Julia og Sergej Skripal på sykehuset.

Britiske myndigheter har svart at det er opptil far og datter å avgjøre om de vil ha besøk.

Orienteres om etterforskningen

Skripal forteller at hun har spesialutdannede tjenestemenn tilgjengelige og at de holder henne orientert om etterforskningen av giftangrepet.

«Jeg har kontakt med venner og familie, og jeg er blitt gjort kjent med mine kontakter på Russlands ambassade, som så vennlig har tilbudt sin assistanse. Jeg ønsker pr. nå ikke å bruke deres tjenester, men om jeg endrer mening, vet jeg hvordan jeg kan kontakte dem».

Hun føler seg bedre, men er ennå ikke sterk nok til å gi noen intervjuer til mediene, men hun håper å kunne gjøre det i fremtiden.

«Inntil da vil jeg understreke at ingen snakker for meg eller min far. Det gjør vi selv.»

 • Enda flere diplomater utvist fra Russland: Her er 5 spørsmål og svar om den diplomatiske krisen.

Les mer om

 1. Scotland Yard
 2. Etterforskning
 3. Spionattentatet i Salisbury
 4. Storbritannia
 5. Russland