Reuters: Taliban og USA skal være enige om deler av et utkast til en fredsavtale

USA og Talbian skal ha gjort fremskritt i forhandlingene om forslag til en avtale om fred i Afghanistan. Nå må USA overbevise regjeringen i Kabul om at dette er en fornuftig vei å gå.

USAs spesialutsending Zalmay Khalilzad har forhandlet med Taliban siden tirsdag. Arkivfoto.

Ifølge Reuters er USAs spesialutsending Zalmay Khalilzad på vei til Kabul for å informere president Ashraf Ghani om fremskrittene etter seks dager med forhandlinger.

Partene er enige om at utenlandske styrker skal trekkes ut fra Afghanistan innen 18 måneder og en garanti om at landet ikke vil bli brukt som terroristbase for Al Quaida og ISIS, ifølge nyhetsbyrået, som siterer ikke navngitte kilder i Taliban. Det har ikke lyktes byrået å få en kommentar fra amerikanske myndigheter.

USAs spesialutsending motsier Talibans påstand om at de er enige med USA om et utkast til en fredsavtale der USA trekker seg ut av Afghanistan om 18 måneder, melder NTB og det franske nyhetsbyrået AFP lørdag kveld.

I en serie Twitter-meldinger skriver han at møtene har vært produktive, men at man ikke har kommet i mål ennå.

– Disse møtene var mer produktive enn de har vært tidligere. Vi har gjort stor fremgang på vesentlige felt, skriver han.

Han legger til at samtalene vil gjenopptas snart, og at det stadig er flere ting man må bli enige om. «Ingenting er avgjort før alt er avgjort», skriver han, og understreker at en eventuell avtale må involvere dialog innad i Afghanistan og en «komplett våpenhvile».

Det vanskeligste gjenstår

– Neste steg kan bli vanskeligere, sier Arne Strand til Aftenposten, han er assisterende direktør ved Christian Michelsens Institutt (CMI) i Bergen.

– Nå må amerikanerne få regjeringen med på en våpenhvile. Da blir det et mye bedre grunnlag for å forhandle videre.

Professor Kristian Berg Harpviken ved PRIO minner om at Afghanske myndigheter på sin side har sagt at dette ikke kan være noe Taliban og USA snakker om uten at de får være med.

– Da er vi inne i et langt vanskeligere område. Den afghanske regjeringen er dypt splittet i dette. Presidenten selv er skeptisk til at det er mulig å få til en fornuftig fredsavtale med Taliban og andre i regjeringen er enda mer skeptiske, sier Harpviken til NRK.

Langt igjen til avtale

I fjor sommer diskuterte NATOs toppmøte Afghanistan. Her er president Trump og NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg.

– Det er godt mulig det vi ser er det mest dramatiske vendepunktet i Afghanistan siden 2001, sier Harpviken.

Strand ved CMI sier:

– På mange måter er vi tilbake igjen til situasjonen i 2001, etter 17 år med krig.

Han mener det er på høy tid at man finner en fredelig løsning.

– Det viktigste nå er å få slutt på volden, sier han.

Samtidig er det svært mange åpne spørsmål, selv om USA går med på å trekke seg ut.

– For eksempel, betyr dette at NATO også skal ut? Eller skal de spille en annen rolle? For å få stabilitet kan det være nødvendig med en fredsbevarende styrke. Vi må også huske at USA er en av de største bistandsyterne, kan EU være villig til å overta den rollen?

– Betyr det at Taliban kan godta et vestlig nærvær på den måten?

– De må nok også være villige til å gi en del. Så må vi se om det blir en diskusjon om kvinners og minoriteters rettigheter. Det kan være mulig å få noe på plass. Taliban har nok også blitt flinkere til å tenke strategisk, sier Strand.

Han understreker at han baserer seg på den informasjonen som er offentlig kjent.

Les også

For et år siden var Arne Strand i livsfare i Kabul: «Nei, tenkte jeg, dette skal ikke ende her.»

Trump vil ut

Arne Strand.

– President Trump har gitt klart uttrykk for at USA vil ut av Afghanistan, har det svekket forhandlingsposisjonen hans?

– Ja, det har det nok gjort. Men husk at president Barack Obama gjorde mye av det samme da han varslet uttrekking.

I et intervju med nederlandske Volkskrant lørdag sier Obamas NATO-ambassadør Ivo Daalder mye av det samme:

– Den krigen kan ikke vinnes. Og strategien vi har fulgi i 18 år - ’litt flere soldater’, litt mer vold’, ’litt lenger ventetid så går det bra’, den strategien virker ikke. Jeg forstår frustrasjonen hans, særlig om generalene hans sier ’ Mr. president, ta det rolig, vi har dette under kontroll’. Obama hadde det samme problemet.

USA bekreftet tirsdag at de har utsendinger på plass i Qatar for å møte Taliban i et forsøkt på å fremforhandle en fredsavtale for Afghanistan.

Det skjer til tross for at Taliban har påtatt seg ansvaret for et angrep mot en militærforlegning i Wardak-provinsen mandag der minst 65 personer ble drept.

Angrepet skjedde da en selvmordsbomber kjørte en bil inn på basen og detonerte bomben da han kræsjet inn i hovedbygningen. Deretter angrep fire andre angripere soldatene med skytevåpen.

Saken oppdateres.

Les også: