Verden

Politianmeldelse: Kadafi Zaman og 38 andre anklages for drapsforsøk, for å ha tatt mobilen fra politimenn og for å ha ødelagt politiuniform

Pakistansk politi mener TV 2-profilen deltok i demonstrasjoner der det ble skutt mot politiet.

TV 2-profilen Kadafi Zaman ble arrestert da han dekket demonstrasjoner i Pakistan fredag. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

 • Arshad Virk
 • Lorns Bjerkan
 • Wasim K. Riaz
 • Anders Veberg

Ifølge en politianmeldelse Aftenposten har fått tilgang til, anklages den kjente TV 2-journalisten Kadafi Zaman, sammen med 38 andre navngitte personer, for å ha angrepet politiet da de fredag forsøkte å stanse en demonstrasjon i Gujrat, en by som ligger nord i Pakistan, mellom Lahore og Islamabad.

De er alle anmeldt for drapsforsøk, for å ha tatt mobilen fra fire politimenn, for å ha revet i stykker uniformen til en politimann og for ordensforstyrrelse.

Ifølge anmeldelsen skal det ha blitt skutt mot politiet. Dette er bakgrunnen for at de anklages for drapsforsøk.

Det står imidlertid ikke noe i anmeldelsen om hvem som skal ha skutt eller utført de andre handlingene.

 • Kadafi Zaman arrestert i Pakistan: – Jeg ble angrepet og slått med køller

Forbud mot demonstrasjoner

Ifølge anmeldelsen deltok Zaman i en demonstrasjonen sammen med politikere fra Pakistan Muslim League (N), som er partiet til Pakistans fengslede eksstatsminister Nawaz Sharif.

Etter det Aftenposten blir fortalt, er det helt vanlig at når politiet i Pakistan går til aksjon mot slike demonstrasjoner, så kan alle som deltar bli anmeldt.

Den norskpakistanske juristen Arshad Butt forteller at politiet har 24 timer på seg fra noen blir arrestert til de må presenteres foran en dommer for å kunne holde på dem.

Myndighetene i landet har i forbindelse med valget 25. juli lagt ned forbud mot demonstrasjoner av typen Zaman dekket.


Har du noen tips eller innspill til denne saken? Tips våre journalister på e-post: anders.veberg@aftenposten.no eller lb@ap.no


– Jeg ble angrepet og slått med køller

Det var dette Zaman ønsket å belyse, ifølge en melding TV 2 har fått formidlet fra fengslet der journalisten sitter. I meldingen skriver han:

«Meningen var å rapportere og dokumentere hvordan politiet trakasserer, pågriper og stanser politiske aktivister som støtter Nawaz Sharif»

Videre heter det:

«Jeg var vitne til ekstrem voldelig adferd fra politiet som brukte køller for å stanse aktivistene. I den sammenheng ble jeg angrepet og slått med køller, til tross for at jeg sa jeg var fra pressen.»

Ifølge TV-kanalen rapportere Zaman om at politiet gikk til massepågripelser av politikere som støtter Sharif kort tid før han ble pågrepet.

To ulike anmeldelser

Aftenposten er også kjent med en annen anmeldelse mot Zaman, som er skrevet av en annen politimann ved en annen politistasjon i Gujrat. Denne anmeldelsen ble også skrevet fredag, samme dag som da journalisten ble pågrepet.

I denne anmeldelsen er Zaman navngitt med 27 andre personer, som alle skal ha deltatt i en demonstrasjon sammen med 80 andre personer.

Ifølge politiet ble demonstrantene rolig bedt om å avvikle protestene. Da skal demonstrantene ha begynt å rope slagord og kaste stein mot politiet. Demonstrantene skal også ifølge anmeldelsen ha truet med å drepe politiet om de forsøkte å nærme seg.

I forbindelse med dette bråket skal noen politifolk ha blitt lettere skadet, ifølge anmeldelsen. Det skal også ha blitt knust ruter på flere biler under demonstrasjonen.

Har fått juridisk bistand lokalt

Karianne Solbrække, nyhetsredaktør i TV 2, forteller at hun er kjent med omrisset av de anklagene Aftenposten omtalte lørdag kveld.

– Samtidig er vi trygge på at Kadafi var på jobb som journalist. Han har jobbet i TV 2 i over ti år, og vi har full tillit til han profesjonalitet og uavhengighet.

Nå jobber TV 2 med å holde tett kontakt med Utenriksdepartementet og den norske ambassaden i Islamabad. De bidrar ikke med advokathjelp, men forteller at han har fått juridisk bistand lokalt. Utenriksdepartementet (UD) sier de vil påse at rettighetene til Zaman blir ivaretatt, men at han selv må velge advokat.

– Han er pågrepet og arrestert av offentlige myndigheter, så vi må også respektere at prosessen går sin gang. Vi holder oss oppdatert og har kontakt med familien, sier Solbrække.

Hun forteller at de føler seg forholdsvis trygge på at Zaman har det bra etter forholdene. Han skal ha blitt slått på armer, skuldre og hender, men det er ikke alvorlig.

UD er i kontakt med pakistanske myndigheter for å få besøke Zaman

Frode Andersen, kommunikasjonssjef ved Utenriksdepartementet, forteller at de er i kontakt med pakistanske myndigheter på flere nivåer. Søndag formiddag har de lite nytt å melde i saken.

– Rent konkret arbeider vi blant annet med å få tillatelse fra pakistanske myndigheter til å besøke den norske journalisten. Ambassaden i Islamabad er i kontakt med ham, hans familie og arbeidsgiver og gir konsulær bistand, skriver Andersen i en SMS.

– Vi ønsker ikke å spekulere i alvoret i anklagene og mulige utfall, skriver Andersen om anmeldelsene som skal foreligge i saken mot Zaman.

Les mer om

 1. Kadafi Zaman
 2. Pakistan
 3. TV 2
 4. Journalistikk

Relevante artikler

 1. NORGE

  Kadafi Zaman har blåmerker, synlige hevelser på armene og slagmerker på ryggen

 2. VERDEN

  TV2-journalist Kadafi Zaman arrestert i Pakistan: – Jeg ble angrepet og slått med køller

 3. LEDER

  Aftenposten mener: Utålelig angrep på pressens frihet

 4. NORGE

  Kadafi Zaman til Aftenposten: – Oppspinn, løgn og en politibrutalitet jeg aldri har sett maken til

 5. NORGE

  Pakistansk politi forsvarer at Kadafi Zaman ble slått: – Vi måtte slå tilbake

 6. VERDEN

  Pakistan-ekspert: Mange journalister beveger seg svært forsiktig