Verden

Slik blusset konflikten opp igjen

For en snau måned siden ble tre jødiske tenåringer bortført på Vestbredden. Nå står flere tusen israelske soldater på grensen til Gazastripen.

En palestiner kaster stein under en demonstrasjon i Jerusalem. Foto: BAZ RATNER

 • Åsmund Gram Dokka

Tirsdag kalte Israel inn 40.000 reservister til tjeneste, mens Hamas erklærte at alle israelere er legitime mål.

Les hvordan konflikten mellom Israel og palestinerne nok en gang havnet på kokepunktet.

12. juni blir de tre tenåringene Gilad Shaar (16), Naftali Fraenkel (16) og Eyal Yifrah (19) bortført i nærheten av Hebron på det israelsk-okkuperte Vestbredden. De tre haiket fra en israelsk bosetning, der de studerte ved jødiske seminarer.

LES SAKEN:

Les også

Israel hevder palestinere har kidnappet tre tenåringer

Tre dager senere anklager Israels statsminister Benjamin Netanyahu islamistbevegelsen Hamas for å stå bak kidnappingen. Israelsk politi og sikkerhetstjenesten setter i gang en omfattende lete— og politiaksjon for å finne de tre tenåringene. Flere hundre palestinere blir pågrepet i en større militæraksjon på Vestbredden, minst 150 av dem uten noen form for siktelse, opplyste menneskerettsorganisasjonen Human Rights Watch.

De tre israelske tenåringene som ble bortført 12. juni og senere funnet drept. Foto: HANDOUT

I alt fem palestinere blir drept i militæraksjonen, som også utløser opptøyer på Vestbredden. Den spente situasjonen fører også til at Norge utsetter møtet i giverlandsgruppen for Palestina.Skjebnen til de tre tenåringene forblir imidlertid ukjent.

LES SAKEN:

Les også

«Hamas-medlemskap skal bli en engangsbillett til helvete»

24. juni kunngjør Israel at de trapper ned letingen etter de tre bortførte tenåringene på Vestbredden. Ifølge en kilde nær Netanyahu-regjeringen frykter Israel at den nesten to uker lange aksjonen skal føre til omfattende opprør på Vestbredden.

27. juni offentliggjør Israel navnene på dem de mener har bortført tenåringene. Marwan Kawasmeh og Amer Abu Eishet er begge angivelig medlem av Hamas og bor i nærheten av Hebron.

Samme dag erklærer USAs spesialutsending til Midtøsten, Martin Indyk, at han trekker seg fra oppdraget. Han oppgir sammenbruddet i fredssamtalene mellom Israel og Palestina som årsak.

Statsminister Benjamin Netanyahu lovet hevn da de tre jødiske tenåringene ble funnet drept. Foto: Sebastian Scheiner

Dagen etter bomber Israel flere mål på Gazastripen, mens Hamas svarer med å skyte raketter mot Israel. En av rakettene setter en fabrikk i Sør-Israel i brann, men ingen mennesker kommer til skade.LES SAKEN:

Les også

Netanyahu varsler flere luftangrep på Gaza - «dersom det blir nødvendig»

30. juni blir de tre jødiske tenåringene funnet drept på et jorde i nærheten av Hebron. Benjamin Netanyahu utpeker Hamas som ansvarlig for drapene.

— De ble bortført og drept med kaldt blod av dyr forkledd som mennesker. Hamas er ansvarlig og Hamas kommer til å betale, tordnet statsministeren på en pressekonferanse samme kveld.

Den israelske regjeringen varsler en militæraksjon for å «utrydde» Hamas, som svarer med at «helvetes porter vil bli åpnet hvis Israel går til krig».

LES HARALD STANGHELLES KOMMENTAR:

Les også

«Drapene på de tre israelske ungdommene skal nå hevnes»

1. juli bomber Israel over 30 mål på Gazastripen. Israel sier at det først og fremst er et svar på palestinske rakettangrep det siste døgnet.

— Det er en sterk tradisjon i israelsk sikkerhetspolitikk for å slå til hardt og kontant. Dette bygger på den israelske oppfatningen om at landet er lite og sårbart og ikke vil tåle lange konflikter, sier Israel-ekspert Hanne Eggen Røislien til Aftenposten.

Samme dag blir de tre tenåringene fulgt til graven av mange tusen israelere.

Mohammed Abu Khudair blir bortført og brent levende 2. juli. Foto: HANDOUT

 1. juli blir den 16 år gamle palestineren Mohammed Abu Khudair trukket inn i en bil av ukjente menn i Øst-Jerusalem. Senere blir han funnet drept og ille tilredt. Drapet setter sinnene i kok blant palestinere, men også statsminister Netanyahu og andre mer ytterliggående politikere i Israel fordømmer drapet og ber om at gjerningsmennene spores opp raskt.Familien til en av de tre drepte israelerne er også klar i sin tale:

— Det er ikke noen forskjell på arabisk og jødisk blod. Drap er drap. Det er ikke mulig å verken tilgi eller rettferdiggjøre noen drap, heter det i en uttalelse fra familien til 16 år gamle Naftali Fraenkel.

Senere samme dag bryter det ut gatekamper flere setder i arabisk-dominerte Øst-Jerusalem, der over 60 mennesker blir såret.

LES SAKEN:

Les også

- Nok av klemmer, kyss og «la oss være venner»

3. juli blir det skutt minst 18 raketter mot Sør-Israel fra Gazastripen. Israel flytter på sin side bakkestyrker nærmere grensen til det Hamas-styrte landområdet.

4. juli, en fredag, følger flere tusen palestinere Mohammed Abu Khudair til graven i Øst-Jerusalem. Som fryktet på forhånd, bryter det ut kraftige gatekamper i etterkant av begravelsen. Minst 60 personer blir såret da palestinere kaster stein mot israelsk politi, som svarer med tåregass og gummikuler.

LES SAKEN:

Les også

Gatekampene blusset opp igjen etter fredagsbønnen

16 år gamle Mohammed Abu Khudair ble begravet fredag. Foto: AMMAR AWAD

 1. juli blir obduksjonsrapporten offentliggjort. Der slås det fast at Mohammed Abu Khudair ble brent levende. Samtidig blir en video fra pågripelsen av Abu Khudairs 15 år gamle fetter Tariq Abu Khudair offentliggjort. Den viser hvordan israelsk grensepoliti på brutalt vis banker opp 15-åringen, som også er amerikansk statsborger. USA protesterer på pågripelsen,LES SAKEN:
Les også

- Vil gjøre Vestbredden ulevelig for palestinerne

6. juli blir seks personer pågrepet og siktet for drapet på Abu Khudair. De seks skal alle tilhøre et jødisk ekstremistmiljø, men er angivelig ikke med i noen organisert gruppe.

Statsminister Benjamin Netanyahu sier på regjeringens ukentlige pressekonferanse at «på samme måte som jeg fordømmer drap på arabere, fordømmer jeg også drap på jøder». Palestinernes president Mahmoud Abbas ber FN iverksette granskning av drapet.

Opptøyene i Jerusalem fortsetter, og minst 30 personer blir pågrepet av israelsk politi.

LES SAKEN:

Les også

- De er sammensveiset og holder munn i avhør

Israel-arabere holder frem bilder av Mohammed Abu Khudair under en demonstrasjon i Akka i Israel mandag. Foto: AMMAR AWAD

 1. juli blir ni medlemmer av Hamas drept i israelske luftangrep på Gazastripen. Senere på dagen kommer det meldinger om at tre av de seks drapssiktede israelerne har innrømmet å ha brent Mohammed Abu Khudair levende. Om kvelden blir de sørlige delene av Israel utsatt for omfattende rakettangrep fra Gazastripen. 8. juli ber Benjamin Netanyahu den israelske hæren om å være forberedt på et bakkeangrep på Gazastripen.

— Statsministerens beskjed var å forberede seg på en aggressiv og langvarig kamp i Gaza, sier en kilde til den israelske avisen Haaretz.

Senere på dagen kaller Israel inn 40.000 reservesoldater.

- Det er uvanlig å kalle inn så mange reservister for ikke å bruke dem, påpeker kommandørkaptein Per Christian Gundersen overfor Aftenposten.

Senere melder nyhetsbyrået Reuters at flyalarmen har gått i Tel Aviv.

Flere artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  Netanyahu styrker bosetningene

 2. VERDEN
  Publisert:

  13 år gammel jente knivstukket til døde på Vestbredden - Israels statsminister varsler kollektiv straff

 3. VERDEN
  Publisert:

  Kaos i Hebron etter at norskledede observatører måtte dra

 4. VERDEN
  Publisert:

  Hamas: Våpenhvile på Gazastripen etter at to tenåringer ble drept lørdag

 5. VERDEN
  Publisert:

  UNESCO erklærer Hebron som et verdensarvsted

 6. VERDEN
  Publisert:

  Willoch reagerer på at norsk observatørstyrke legges ned: – Dette er trist, for å si det forsiktig.