Verden

Nå avgjør tyrkerne: Ja eller nei til Erdogan

ISTANBUL (Aftenposten): Recep Tayyip Erdogan kan i løpet av dagen bli Tyrkias mektigste president noensinne.

  • Tor Arne Andreassen
    Tor Arne Andreassen
    Journalist
Søndag morgen startet det spennende valget i Tyrkia. Ved den gamle skolen til Recep Tayyip Erdogan i Kasimpasa i Istanbul var det tidlig kø.

De ivrigste velgerne sto søndag morgen i kø for å putte konvolutten med sin stemme i en av de over 181.000 stemmeurnene som står i valglokaler spredt over hele Tyrkia.

Aftenposten var i morges til stede da de første velgerne avga sine stemmer i valglokalene som er i den gamle skolen til president Recep Tayyip Erdogan. På veggen rett innenfor inngang er det en plakat med bilder presidenten, både som barn og som nasjonens leder.

Allerede 20 minutter før valglokalet åpnet, var det blitt kø ved inngangen. Det er ventet høy valgdeltagelse. Normalt ligger den på over 85 prosent.

  • Les mer om valget: Her er årsakene til at Erdogan søndag kan bli tidenes mektigste president.
Aftenpostens korrespondent i Istanbul dekker valget.

– Endelig kan jeg leve i frihet

En av morgenfuglene er Mukime Yasim. Den 46 år gamle kokken er veldig fornøyd med det president Erdogans parti AKP har gjort for landet. – Selv om de har gjort feil noen ganger, er det meste de gjør styrt av at folk skal få frihet og tilgang på offentlige tjenester uten hensyn til bakgrunn, sier hun til Aftenposten.

Mukime Yasim (46) stemmer på sittende president Erdogan. Datteren Sude (12) er med til valglokalet.

Det avgjørende for hennes valg er at hun nå kan leve i frihet i et demokrati, og gå hvor hun vil og gjøre hva hun vil som muslim. Tidligere kunne hun for eksempel ikke bruke et militært sykehus fordi hun bruker hijab.

Tansu Kocakmat (55) stemmer på opposisjonskandidaten Ince.

Stemmer taktisk

Tansu Kocakmat (55) og Ismet Ilze (62) er blant de mange velgerne som stemmer taktisk. De stemmer på det kurdiskvennlige partiet HDP i parlamentsvalget, som også avholdes i dag. Håpet er at de skal komme over sperren på ti prosent.

I presidentvalget stemmer de på opposisjonskandidaten Muharrem Ince.

– Valget mitt var enkelt, sier Kocakmat. – Jeg ønsker frihet.

Ismet Ilze (62) stemmer på opposisjonskandidaten Ince.

Den pensjonerte politimannen Ilze forteller at han selv spilte fotball med Erdogan fordi de gikk på samme skole. Erdogan var spiss, men Ilze var venstreback. Men i dag har han ingenting til overs for Erdogans politikk. – Frihet og demokrati avgjør mitt valg, sier han.

Her er Erdogan en helt

I bydelen Kasimpasa i Istanbul, der Erdogan vokste opp på 50- og 60-tallet, er det liten tvil om hvem som får flest stemmer. Her er det mange konservative og religiøse mennesker med bakgrunn fra det tyrkiske kjernelandet i Anatolia. Akkurat som Erdogan selv.

Mens mange i de mer vestligorienterte bydelen av Istanbul ikke kan fordra Erdogan, så er han en helt her i Kasimpasa. Her ser de på ham som en av deres egne. Som en mann av folket.

Erdogan fremstilles som den som bygger landet

Det er da også slik Erdogan er blitt fremstilt i reklameinnslagene som har gått kontinuerlig på TV, som lederen som bryr seg om vanlige tyrkere. Han er mannen som fører tradisjonene videre, inkludert de muslimske, og som sørger for å bygge landet.

Mange av dem som i fjor stemte for å gi presidenten mer makt, kommer i dag til å stemme på at Erdogan skal fortsette som landets president.

I valgreklamen fremstår Recep Tayyip Erdogan gjerne som tyrkernes store leder. Han blir også fremstilt som en folkets mann, som bryr seg om alle.

Uvisst om Erdogan klarer å avgjøre allerede i dag

Ifølge meningsmålingene kommer Erdogan til å oppnå i hvert fall 45 prosent av stemmene. Noen har antydet at han kan nå over 50 prosent. I så fall vil han ha avgjort valget allerede i første omgang.

Hvis hverken han eller noen av de andre fem kandidatene klarer å nå over 50 prosent, så blir det en ny valgomgang mellom de to kandidatene som får fleste stemmer den 8. juli.

Da er Erdogan en enda større favoritt til å vinne, sier eksperter Aftenposten har snakket med.

Muharrem Ince er presidentkandidat for Det republikanske folkepartiet (CHP). Her står han på scenen sammen med kona Ulku Ince under et folkemøte i Izmir den 21. juni.

Det er ikke gitt at Erdogan vil vinne til slutt

Men selv om Erdogan er favoritten, er det ikke sikkert at han vil vinne, advarer eksperter Aftenposten har snakket med.

Den sannsynlige nummer to i runde én er Muharrem Ince fra Det republikanske folkepartiet (CHP). Han har ført en god valgkamp og har støtte fra mange ulike hold.

Flere faktorer kan komme til å avgjøre:

1. Vil alle opposisjonslederne holde løftet de har gitt om at de vil støtte den som blir Erdogan motstander.

2. Vil velgerne gjøre det opposisjonslederne oppfordrer dem til?

3. Vil kurderne stemme på Ince eller Erdogan?

4. Klarer Ince å mobilisere nok unge til å stemme på ham?

Les mer om

  1. Recep Tayyip Erdogan
  2. Tyrkia