Verden

Eksilgruppe: Sivile drept i nye luftangrep sør i Syria

En bølge av russiske flyangrep sør i Syria tok torsdag livet av minst 25 mennesker, ifølge SOHR. Flere av de drepte skal være barn.

Røyk stiger fra bygninger i Daraa-provinsen sør i Syria etter at de ble truffet av bomber fra syriske regjeringsstyrker. Bildet er tatt av opprørskontrollerte syriske medier 26. juni. Foto: Nabaa Media / AP / NTB scanpix.
  • og NTB

Den kraftige beskytingen fra både bakke og luft i over en uke har tvunget over 50.000 på flukt, ifølge FN. Tusener av andre søker beskyttelse i kjellere mot flyangrep, artilleriild og tønnebomber sluppet av helikoptre.

– Minst 35 bomber fra russiske kampfly traff tettstedet al-Mseifra torsdag. En av bombene rammet en kjeller der folk hadde søkt ly, og 17 sivile, inkludert fem barn, ble drept, melder den London-baserte eksilgruppa Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).

Til sammen ble minst 25 mennesker drept i torsdagens luftangrep, ifølge gruppa.

– Dette er det høyeste dødstallet på en enkelt dag siden kampene ble trappet opp 19. juni, sier SOHR-leder Rami Abdelrahman.

Redningsgruppa Hvite hjelmer hevder at over 150 bomber fra russiske og syriske kampfly har truffet 12 tettsteder og landsbyer siden natt til torsdag.

Nedtrappingssone

Russland har så langt ikke kommentert luftangrepene, men SOHR sier de kan identifisere kampflyene ut ifra hva slags flytype det er og hvilken ammunisjon som brukes, samt hvor de er lokalisert og hvordan flymønsteret er.

Inntil nylig har russiske kampfly latt være å bombe i Sør-Syria etter at de sammen med USA og Jordan i juli i fjor ble enige om å opprette en såkalt nedtrappingssone i området.

Russland er imidlertid en nær alliert av det syriske regimet, som tidligere i år vant kontroll over de siste gjenværende opprørskontrollerte områdene i og rundt hovedstaden Damaskus, og 19. juni begynte en offensiv i Sør-Syria.

De første luftangrepene fra allierte russiske kampfly kom fire dager senere.

Masseflukt

Bombingen har satt flere sykehus i Daraa-provinsen ut av spill. Flesteparten av de mange tusen som er drevet på flukt, flykter mot landsbyer nær den stengte grensa mot Jordan.

Redd Barnas landdirektør Sonia Khush i Syria ber om umiddelbar våpenhvile for Sør-Syria.

– Redd barna ber om en umiddelbar våpenhvile, i tråd med enigheten som ble framforhandlet for sør av Russland, Jordan og USA i fjor. Alle parter må respektere internasjonal humanitær lov og beskytte skoler, sykehus og annen viktig infrastruktur fra angrep, sier han.

Skolene stenger

Alle de 52 skolene som drives av Redd Barnas partnere sør i Syria, har besluttet å stenge etter at luftangrepene mot området ble trappet opp.

– En skole støttet av Redd Barna i Daraa, Syria, ble truffet av et svært ødeleggende flyangrep bare timer etter at undervisningen ble stanset og barna ble sendt hjem av sikkerhetshensyn forrige uke. Skolen hadde 536 elever, skriver Redd Barna i en pressemelding torsdag.

– Samtidig ble en annen skole, drevet av Redd Barnas partnerorganisasjon Olive Branch, truffet, og en vakt som undersøkte området ble skadd og døde senere av skadene, skriver de videre.

Som følge av angrepene mener Redd Barna og deres partnere sør i Syria at det ikke lenger er trygt å drive utdanningsinstitusjoner i Daraa-provinsen.

Les også

  1. I fjor ble de lovet fred. Nå rømmer familier i Sør-Syria til den israelske grensen for å komme unna Assads angrep.

  2. Netanyahu: Iran kan ikke få fotfeste i Syria

  3. Hver dag må over 44.000 mennesker flykte

Les mer om

  1. Syria