Verden

Italias innenriksminister vil ha «europeisk vår»

Italias innenriksminister Matteo Salvini mener populister bør starte en «europeisk vår» og ønsker å lage en allianse som «vil redde Europa».

Italias innenriksminister Matteo Salvini sammen med sin polske kollega, innenriksminister Joachim Brudzinski, under en pressekonferanse i Polen onsdag. AP / NTB scanpix

 • NTB
 • Eirik Husøy
  Journalist

Salvini var onsdag i Polen for å møte Jaroslaw Kaczynski fra det høyreorienterte og EU-skeptiske regjeringspartiet PiS. I forbindelse med møtet uttalte Italias innenriksminister at populister fra Italia og Polen burde starte en «europeisk vår», og mener det kan bidra til å erstatte sentrumsorienterte politikere fra Tyskland og Frankrike ved neste valg i EU-parlamentet.

Formuleringen spiller på folkeopprørene for fungerende demokrati i flere land i Nord-Afrika og Midt-Østen i 2010 og 2011, omtalt som Den arabiske våren.

– Vi forbereder en ny likevekt og ny energi i Europa, og Polen og Italia vil absolutt lede denne nye europeiske våren, sa Salvini.

 • Knut Olav Åmås: «Vi trenger færre monomane, overspente debatter om innvandring, integrering og islam»

Topper liste over spennende politikere

Matteo Salvini (45) har de siste årene blitt et velkjent navn i europeisk politikk. Nylig toppet han mediehuset Politicos årlige liste over personer som kommer til å forme Europa i tiden fremover.

Først tok han Italia med storm da han «surfet» inn i regjering sommeren 2017, og nå har han Europa i sikte, ifølge Politico.

De omtaler ham som en politisk motpol i Europa til den franske presidenten Emmanuel Macron: En populistisk «yin» til Macrons liberale «yang» med mål om å samle likesinnede i hele Europa for å reformere EU.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide var forøvrig nummer to på Politicos liste og ble omtalt som Europas fremste «doer» - en pragmatisk person som får ting gjort.

Faksimile / Politico

Ny plan

Det populistiske partiet Femstjernersbevegelsen (M5S) sitter i regjering sammen med det sterkt høyreorienterte og innvandringsfiendtlige partiet Ligaen, som Salvini representerer. Italias regjering har en rekke ganger kritisert EU for innvandringspolitikken de fører.

Salvini sa også at den «nye planen for Europa» er å erstatte den dominerende «fransk-tyske-aksen». Han mener den burde erstattes med en «italiensk-polsk-akse».

– Jeg vil gjerne lage en pakt, en allianse for alle som vil redde Europa, jo flere av oss, jo bedre, sa han, og la til at hans parti vil utrede en tipunktsplan som de vil presentere til andre EU-land.

På kant med EU

– Jeg har ingen krystallkule, men målet er å bli den nest største bevegelsen, kanskje den største, i det neste valget i EU-parlamentet, sa Salvini.

I tillegg til å være uenige med EU i innvandringspolitikken har de også vært på kant med EU når det kommer til Italias økonomi. EU-kommisjonen avviste Italias budsjett i oktober fordi de mente italienerne hadde lagt opp til en altfor stor pengebruk, gitt landets svulmende statsgjeld.

 1. Les også

  Aftenposten mener: Italias uansvarlige budsjett bør bekymre hele Europa

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Italia
 2. Populisme
 3. Høyrepopulisme
 4. Europa
 5. EU
 6. Innvandring

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Frankrike kaller hjem sin Italia-ambassadør

 2. VERDEN

  Dette bildet sjokkerte president Macron. Nå hagler fornærmelser og skittkasting mellom Italia og Frankrike.

 3. VERDEN

  Salvini trommer sammen høyrepopulistisk front i Milano

 4. VERDEN

  Europeiske høyrepopulister går sammen om EU-valgkamp

 5. VERDEN

  Derfor er ni av ti migranter borte fra Italia

 6. VERDEN

  Italias regjering på randen av kollaps