Verden

Sarkozy: - Våpenhvile i Gaza

Israel og de palestinske selvstyremyndighetene legger ned våpnene, sier Frankrikes president Nicolas Sarkozy. Men avtalen er ikke bekreftet av partene selv.

Foto: BAZ RATNER

 • Kristoffer Rønneberg
  Kristoffer Rønneberg
  Aftenpostens korrespondent i USA

Våpenhvilen ble kunngjort av Sarkozy onsdag ettermiddag, men er foreløpig ikke bekreftet av hverken israelerne eller palestinerne. — Presidenten er svært glad for at Israel og de palestinske myndighetene har godtatt den fransk-egyptiske planen som ble presentert i Sharm-el-Sheikh i går kveld av Egypts president Hosni Mubarak, heter det i en pressemelding fra Sarkozys kontor. Onsdag ettermiddag var likevel kampene mellom israelske styrker og væpnede palestinere i gang igjen etter et tre timer langt opphold.

Uklart

Detaljene omkring fredsforslaget er foreløpig ikke klare, men AFP melder at avtalen har tre hovedpunkter: Israel og selvstyremyndighetene må møtes i Egypt for å diskutere hvordan grensene rundt Gaza kan sikres, grenseovergangene må gjenåpnes og de ulike palestinske faksjonene må møtes til samtaler med Egypt som forhandlingsledere. Sarkozy nevnte ikke Hamas, den palestinske organisasjonen som utkjemper kamper mot Israel i Gaza, med ett ord. Israels myndigheter har tidligere sagt at Hamas må slutte å sende raketter inn i Israel dersom en våpenhvileavtale skal være mulig. Mark Regev, en talsmann for myndighetene, sa i dag at Israel ønsker forslaget til en våpenhvile «velkommen». Han ville derimot ikke bekrefte at en avtale var inngått.

Nettprat:

 • Ambassaderåd Aviad Ivri ved den israelske ambassaden i Oslo svarte på dine spørsmål tidligere på onsdag.

Blodig konflikt

Minst 670 palestinere er blitt drept etter at konflikten mellom Israel og Hamas blusset opp like før jul. Minst halvparten av disse er sivile, ifølge palestinske myndigheter og FN. 130 av de drepte skal være barn under 16 år, hevder den Gaza-baserte organisasjonen Palestinian Center for Human Rights, ifølge nyhetsbyrået AP. Seks israelske soldater er drept etter at bakkeangrepet mot Gaza begynte på lørdag. I tillegg har fire israelere mistet livet etter at de ble truffet av raketter som Hamas har skutt ut fra Gaza.

 • Janne Haaland Matlary stiller til nettdebatt onsdag klokken 15..
 1. Les også

  Bakgrunn for krigen i Gaza

 2. Les også

  Gaza: Krigen dag for dag

 3. Les også

  Uten politisk effekt

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Medier: Israel og Hamas enige om våpenhvile

 2. VERDEN

  Medier: Våpenhvile inngått mellom Jihad og Israel

 3. VERDEN

  Gaza-angrep trolig de mest omfattende siden krigen i 2014

 4. VERDEN

  Rakettangrep fra Gaza mot israelsk by

 5. VERDEN

  Israel vurderer å slippe varer inn på Gazastripen

 6. VERDEN

  Israels statsminister: Vi har påført Hamas store tap på Gazastripen