Verden

For første gang på 50 år er ytre høyre inne i det tyske parlamentet. Dette vet vi om velgerne som stemte dem frem.

BRUSSEL (Aftenposten): Den kraftige fremgangen til Alternativ for Tyskland blottlegger gapet mellom øst og vest i Tyskland.

AfD-toppene Alexander Gauland and Alice Weidel taler til støttespillerne på valgnatten etter at resultatene er blitt kjent.
 • Øystein Kløvstad Langberg
  Øystein Kløvstad Langberg
  Europa-korrespondent

«Nå må regjeringen feste setebeltene», kunngjorde en talsperson for Alternativ for Tyskland søndag kveld.

Ved forrige valg kom ikke det nyoppstartede partiet inn med en eneste representant. Nå er AfD tredje størst i det tyske parlamentet med 12,6 prosent av stemmene og 94 seter.

Det er det beste resultatet for et parti på ytre høyre i Tyskland siden 2. verdenskrig og første gang siden 1961 at et slikt parti er representert i parlamentet.

Nyheten ble ikke tatt godt imot av alle.

«Fortidens spøkelser vender tilbake», skriver kommentatoren i Der Spiegel.

Luxembourgs utenriksminister Jean Asselborn brukte også sterke ord.

– 70 år etter slutten på krigen, sitter nazistene igjen i Bundestag, sa han.

Så hvem var det som stemte frem partiet som blir en betydelig kraft i det tyske parlamentet de neste fire årene?

Her er grafene som kan gi et svar på det.

Øst vs. vest

Resultatet avdekker et stort skille mellom de områdene som tilhørte det gamle Vest-Tyskland og de som tilhørte det kommunistiske øst.

Mens 11,1 prosent av velgerne i de vestre områdene stemte på AfD, hadde de en oppslutning på hele 22,5 prosent i det langt fattigere øst.

I denne delen av Tyskland er partiet faktisk nest størst og bare 5,7 prosentpoeng mindre enn Angela Merkels kristeligdemokrater (CDU).

 • 30-åringen refser EU og vil stanse migrantstrømmen. Om få uker kan han styre et land.

Et manneparti

Tallene avdekker også at det er en vesentlig forskjell på hvordan kvinner og menn i Tyskland stemmer. Særlig er sprikene markante for AfD og CDU. Blant kvinner har Merkels parti en oppslutning på 37 prosent, blant menn har hun 30 prosent.

Der CDU er et kvinneparti, er AfD klart mest populært blant menn.

Blant menn bosatt i de gamle områdene i øst, fikk AfD 27 prosent av stemmene. Det var dermed største parti i denne velgergruppen.

«13 prosent er en skam», står det på plakaten til denne demonstranten. I flere tyske byer var det markeringer mot AfDs sterke valgresultat.

Populært blant arbeidere

Også yrkesbakgrunn og utdanning ser ut til å spille en rolle.

AfDs oppslutning er aller størst blant folk i tradisjonelle arbeiderklasseyrker. 19 prosent av dem som har slike jobber, stemte på det innvandringskritiske partiet.

Blant offentlig ansatte var oppslutningen til sammenligning bare 10 prosent.

Dataene minner om resultatene fra presidentvalget i Frankrike tidligere i år. Emmanuel Macron slo Marine Le Pen i nesten alle velgergrupper, men blant arbeidere (jordbruk, fiske, industri, etc.) var det flere som ville ha henne som president enn ham.

Ser man på AfD-velgernes utdanning dannes et lignende bilde. Blant folk med høyere utdanning har AfD for eksempel bare en oppslutning på syv prosent, mot 17 prosent blant dem som kun har fullført grunnskole.

Også blant arbeidsledige tyskere gjør AfD det bra. Faktisk er de nesten like store som sosialdemokratene i denne gruppen.

Dårligst blant dem over 70 år

Aftenposten har tidligere beskrevet hvordan velgeropprøret i USA og Storbritannia ble stemt frem av den eldre garde.

Blant briter under 24 år var det for eksempel bare 27 prosent som ville ut av EU, blant dem over 65 år var det 60 prosent. Og hadde unge velgere fått bestemme i USA, ville Hillary Clinton vært president.

I Tyskland finnes ikke samme typen tydelige aldersmønster. Faktisk ser oppslutningen om partiet på ytre høyre ut til å være aller lavest blant dem over 70 år der kun åtte prosent av velgerne stemte på dem, ifølge tall fra kringkasteren ARD.

Dette er i tråd med resultatene fra Frankrike. I den andre omgangen av presidentvalget fikk ytre høyres Marine Le Pen aller lavest oppslutning blant dem over 70 år og gjorde det best blant folk mellom 25 og 60.

– Vi har et bilde av at politikerne på ytre høyre stemmes frem av gamle, hvite menn, men i mange land i Europa har unge velgere større tilbøyelighet for å stemme på ytre høyre enn eldre velgere, har Matthijs Rooduijn, førsteamanuensis ved Universitetet i Utrecht, tidligere uttalt til Aftenposten.

Henter fra høyre, venstre og sofaen

Kun 24 prosent av dem som stemte på AfD ved dette valget, stemte også på dem i 2013. Resten er nye velgere som har strømmet til partiet, viser målingene.

21 prosent kommer fra kristendemokratene (CDU), men AfD henter ikke bare velgere fra høyresiden. 16 prosent kom fra ytre venstre-partiet Die Linke eller fra sosialdemokratene (SPD).

Samtidig klarte AfD å mobilisere en stor mengde tidligere sofavelgere.

– På mange måter er dette en anti-Merkel-stemme som reflekterer opposisjon til hennes kontroversielle Willkommenspolitik overfor flyktninger. Det dyttet ikke bare velgere fra tradisjonelle partier over til AfD, men mobiliserte også tidligere hjemmesittere, konkluderer populismeforsker Cas Mudde i en kommentar i The Guardian.

Innvandring viktigste sak

Et spørsmål kringkasteren ZDF stilte til velgerne på valgdagen, kan gi en pekepinn på hvorfor AfD har klart å vokse seg store på kort tid.

På spørsmål om hva som er de viktigste sakene svarer 44 prosent flyktninger eller innvandring, noe som er en fanesak for AfD.

– Det radikale høyre-partiet AfD profiterte på det faktum at innvandring var det viktigste temaet for velgerne, konkluderer populismeforsker Mudde.

Han viser til at 89 prosent av AfDs velgere mente flyktningpolitikken hennes «ignorerte det tyske folks bekymringer» i en undersøkelse fra ARD. 85 prosent vil ha sterkere nasjonale grenser.

– Vi skal jage dem. Vi skal jage Merkel, og vi vil ta tilbake vårt land og vårt folk, sa Alexander Gauland, en av AfDs to toppkandidater etter rekordvalget.

Er du interessert i EU, NATO og utviklingen i vår egen verdensdel? Da kan du følge Europa-korrespondenten på Facebook og på Snapchat (brukernavn: olangberg).

Les mer om

 1. Valget i Tyskland
 2. Europa
 3. EU
 4. CDU
 5. Høyrepopulisme