12.000 kroner dagen i lommepenger: Mugabe får refs for rådyr New York-tur med familien

Kritikere av Zimbabwes Robert Mugabe hisser seg opp over rapporter om at landets 70 FN-delegater får 12.000 kroner dagen i lommepenger.

President Robert Mugabe og førstedame Grace Mugabe deltok i juni på et partimøte i Chinhoyi i Zimbabwe.

Zimbabwes leder siden 1980, Robert Mugabe (93), får flengende kritikk fra landets opposisjon. Årsaken er reiseplanene hans til FNs hovedforsamling i New York.

Mugabe er ventet å reise lørdag til den amerikanske storbyen. Med seg har han en delegasjon på 70 personer. Blant dem er kona Grace (52), som nylig havnet i trøbbel i Sør-Afrika etter å ha prylt en fotomodell med en skjøteledning. I tillegg har Mugabe-paret ifølge bizafricadaily med seg sin felles datter (29) og barnebarn (1). Presidenten har også inkludert en av sine sønner (20) og ektefellens sønn (33).

– Staten kapret av Mugabe

Avisen NewsDay melder om raseri over reiseplanene. Talsmann Obert Gutu i opposisjonspartiet MDC-T mener Mugabe behandler landet som sin private eiendom.

– Staten er nå kapret av Mugabe-familien. Robert Mugabe er styreformann, og kona Grace er administrerende direktør. Dette er en tragedie av monumentale proporsjoner, sier han.

– Årslønn i lommepenger

Et annet opposisjonsparti, MDC-N, mener Mugabe-familien utnytter anledningen til å reise på ferie. Både USA og EU har reiserestriksjoner mot Mugabe, men disse gjelder ikke under FN-møter.

Kostnadene ved reisen har også utløst harme. Den kjente høyesterettsadvokaten Fadzayi Mahere påpeker i en twittermelding at lommepengene på 1500 dollar – ca. 12.000 kroner – pr. dag er mer enn folk flest tjener på et helt år.

Kommenterer ikke reiseplaner

Mugabes talsmann, George Charamba, vil overfor NewsDay ikke kommentere FN-delegasjonens reise.

– Av prinsipp kommenterer vi ikke presidentens reiseplaner, hans delegasjon eller andre tilknyttede saker ettersom det er et sikkerhetsspørsmål. Vi du jeg skal fortelle om han har skarpskyttere og hvor de er plassert? Det er et spørsmål om sikkerhet, sier talsmannen.

President Robert Mugabe og førstedame Grace Mugabe ble denne uken kjørt gjennom Harares gater i en klassisk Rolls-Royce til åpningen av nasjonalforsamlingen.

I juni deltok Mugabe på en FN-havkonferanse i New York. Han hadde med seg en delegasjon på 50 personer. Norge, som i motsetning til Zimbabwe har kyst, deltok med klima- og miljøvernministeren.

Pisket fotomodell

Mugabe-familien var også sterkt i verdenspressens søkelys på sensommeren. Da var førstedame Grace Mugabe involvert i en hendelse som skapte heftige diplomatiske forviklinger mellom Zimbabwe og nabolandet Sør-Afrika. Den sørafrikanske modellen Gabriella Engels måtte sy 14 sting etter et sammenstøt med førstedamen.

Engels var i et rom sammen med Mugabes sønner på et fasjonabelt hotell da de unge mennenes mor skal ha stormet inn og pisket modellen til blods med en skjøteledning. Presidentfruen måtte gjennom en ukes offentlig krangel før hun fikk innvilget diplomatisk immunitet og kunne reise hjem til Harare.

Robert Mugabe har styrt Zimbabwe i 37 år. Her er han ved åpningen av nasjonalforsamlingen i 1980.

Stiller igjen til neste år

Zimbabwe skal holde valg neste sommer. Regjeringspartiet ZANU-PF har igjen nominert Robert Mugabe, som i februar fyller 94, som sin kandidat. I 2013 vant han med over 60 prosent av stemmene. Gjennomføringen av dette og flere av de siste valgene er imidlertid blitt sterkt kritisert av flere land og internasjonale organisasjoner.

Mugabe er ventet å holde innlegg i FN mot slutten av neste uke. I 2015 lo forsamlingen da han fra talerstolen proklamerte at «vi er ikke homofile». Han ville ha seg frabedt at landet ble pådyttet nye verdier og normer i strid med tradisjon og tro.