Verden

Merkel får fire nye år. Ytre høyre inn i parlamentet for første gang på over 50 år.

BERLIN/BRUSSEL (Aftenposten): Begge de sittende regjeringspartiene i Tyskland går kraftig tilbake. Ytre høyre får 12,6 prosent.

Angela Merkel og ektemannen Joachim Sauer stemte søndag i sitt valglokale i Berlin Mitte.
  • Ingrid Brekke
    Journalist
  • Øystein Kløvstad Langberg
    Europa-korrespondent

Kvinnen som har styrt Tyskland i 12 år, har sikret seg enda en periode ved makten.

Angela Merkels kristeligdemokrater (CDU) blir største parti med stor margin i det tyske parlamentsvalget med 32,9 prosent av stemmene.

Sosialdemokratene (SPD) er nest største parti med 20,5 prosents oppslutning. Det er et historisk dårlig resultat for partiet og er en fortsettelse av det som har vært et kriseår for tradisjonelle sosialdemokratiske partier i Europa.

Samlet innebærer dette en kraftig tilbakegang for begge de to største partiene, som har regjert sammen de siste fire årene. I 2013 endte CDU på 41,5 prosent og SPD på 25,7.

Kansler Angela Merkel har all grunn til å være seierssikker, men etter valget kan hun få en lang og slitsom jobb med å stable en regjering på bena.

– Vi trenger ikke gå rundt grøten. Vi hadde håpet på et bedre resultat, men vi bør ikke glemme at vi har lagt en veldig krevende parlamentsperiode bak oss, sier Merkel.

Tyskland mottok over en million migranter i 2015 og 2016, noe som satte kanslerens lederskap på en kraftig prøve.

  • Hvordan greier Merkel å bli gjenvalgt, gang etter gang? Dette er hennes metode.

– Nazistene sitter igjen i Bundestag

Det tyske valgresultatet får store konsekvenser for sammensetningen av Forbundsdagen.

Høyrepopulistene i Alternative für Deutschland (AfD) vil komme inn for første gang – noe mange tyskere opplever som svært dramatisk. De ender på 12,6 prosent.

Partiet, som ble stiftet i 2013, er dermed det tredje største i det tyske parlamentet. Det er første gang siden 60-tallet at et parti på ytre høyre blir representert i landets nasjonalforsamling.

– Nå må regjeringen feste setebeltene. Vi skal jage dem. Vi skal jage Merkel, og vi vil ta tilbake vårt land og vårt folk, sier Alexander Gauland, en av partiets to toppkandidater.

Luxembourgs utenriksminister Jean Asselborn er en av dem som tar i bruk sterke ord.

– 70 år etter slutten på krigen, sitter nazistene igjen i Bundestag. Alle demokratiske partier i Tyskland må nå stå samlet, uansett om de er i regjering eller opposisjon, sier Asselborn til DPA.

Mange velgere bestemte seg sent

Antallet usikre velgere har vært høyt. En meningsmåling som ble offentliggjort fredag, viste at bare 63 prosent hadde bestemt seg få dager før valget.

Hvem som blir den neste kansleren har egentlig aldri vært spennende i denne valgkampen. Martin Schulz (SPD) lå bedre an enn Merkel noen uker i vinter. Men da valgkampen startet for alvor, ble det raskt klart at han knapt hadde noen mulighet.

Enkelte fryktet derfor lav valgdeltagelse, men den endte på 76,2 prosent – mot 71,5 prosent i 2013.

Sosialdemokratenes kanslerkandidat Martin Schulz stemte søndag formiddag i sin hjemby Würselen.

Fra fire til seks partier

Konsekvensen av valget er altså at seks partier får plass i Forbundsdagen, mot fire i dag, og at tyngdepunktet flyttes adskillig lenger til høyre.

De liberale Fridemokratene (FDP) kommer tilbake i parlamentet etter å ha vært ute i fire år. De ender på 10,7 prosent.

De grønne hadde få forhånd fryktet et dårlig resultat og at de i verste fall kunne ryke ut av nasjonalforsamlingen, men får 8,9 prosent, som er en fremgang fra sist.

Stønn gjennom forsamlingen

Ytre venstre-partiet Die Linke ender på 9,2, men det er fremgangen til Alternative für Deutschland som får mest oppmerksomhet i Tyskland søndag kveld.

På valgvaken på Factory i Berlin, et arrangement spesielt rettet mot gründermiljøet i byen, gikk det et stønn gjennom salen da prognosen ble lagt frem kl. 18.

– AfD ligger an til 86 seter i Forbundsdagen, sier Sarah Vogt (34) til Aftenposten.

– Jeg er utrolig spent på hvilke valgdistrikter dette er og hvem som kommer inn.

Disse tre velgerne ble dypt rystet over å se at Alternative für Deutschland faktisk fikk over 13 prosent på den første prognosen. Fra venstre: Sarah Vogt (34), Andreas Krönke (33) og Paul C. Strobel (27).

Andreas Krönke (33) er også dypt bekymret for AfDs fremgang.

– Og de som nå kommer inn i Forbundsdagen, de er bare toppen av isfjellet, sier han.

En annen som er på valgvaken, Paul C. Ströbel, jobber i en næringspolitisk tenketank og kommer opprinnelig fra München.

– Jeg er særlig spent på om vi får se AfD normalisere seg, slik vi til en viss grad har sett i de skandinaviske landene. Eller kanskje vil de bare fortsette på den nåværende kursen.

Diskusjoner om koalisjoner

Spenningen i tysk politikk fortsetter etter valget. CDU og Merkel kan ikke regjere alene, men hvem de skal dele taburettene med, er usikkert.

SPD sa umiddelbart etter at prognosen ble kjent at de ikke vil sitte i regjering. Dermed ligger det an til en såkalt Jamaica-koalisjon med De grønne og FDP.

Ingen andre sannsynlige samarbeidskonstellasjoner gir flertall i parlamentet.

Derfor er spenningen stor etter valget: Et lynkurs i tyske regjeringskoalisjoner

Les mer om

  1. Valget i Tyskland
  2. Tyskland
  3. Angela Merkel