Portugals «spareregjering» vant valget

Sentrum-høyre-koalisjonen vant valget i Portugal etter en valgkamp som i stor grad har dreid seg om statsminister Pedro Passos Coelhos knallharde sparetiltak.

ta9fa523-Yo3UItuSVg.jpg
  • Ntb

Statsministeren varsler at han er klar til å lede landet videre.

— Vi vil gi beskjed til presidenten om at den politiske kraften som fikk flest stemmer er klar til å forme regjering, sier Coelho i en TV-tale natt til mandag.

Hvis han lykkes med å danne ny regjering, er han den første europeiske lederen som er blitt gjenvalgt etter å ha gjennomført de harde internasjonale redningspakkene i kjølvannet av finanskrisen i 2008.

Valgresultatet viste at statsministerens sentrum-høyre-koalisjon får en oppslutning på 38,5 prosent da så godt som alle stemmene var talt opp. Dermed får koalisjonen ikke rent flertall, noe som skaper en viss form for politisk usikkerhet.

Opposisjonsleder gir seg ikke

Likevel ligger de langt foran opposisjonen og utfordrer Antonio Costa i sosialistpartiet, som får 32,4 prosent av stemmene.

Costa, som gikk til valg med et løfte om å lette på noen av de smertelige reformene som er blitt innført, var raskt ute og erklærte nederlag.

— Sosialistpartiet klarte ikke å nå målene sine, og jeg tar fullt politisk og personlig ansvar, sa Costa i en tale til sine tilhengere. Men han la til:

— Jeg kommer ikke til å gi meg som leder.

Et sentralt tema i valgkampen har vært statsminister Coelhos knallharde sparetiltak, med omfattende kutt i offentlige tjenester. Tiltakene har bidratt til å snu økonomisk krise til framgang, men har gått hardt ut over landets fattige.

Unikt

Landet er ute av flere år med økonomisk tilbakegang og er i år spådd en økonomisk vekst på 0,9 prosent. Arbeidsløsheten er på 12,4 prosent, ned fra 17 prosent for to år siden.

For å oppnå dette har Coelho blant annet kuttet trygder og sosialhjelp med en firedel.

Les også hvordan krisen har rammet Portugals unge:

Les også

Mafalda Vigia er utdannet psykolog, men jobber som tuk-tuk-sjåfør

Da statsministeren avga sin stemme i et valglokale i Lisboa, medga han overfor de mange journalistene der at de siste fire årene har vært tøffe for portugiserne.

— Men selv om folk har måttet ofre mye, er jeg overbevist om at politikken har vært riktig, sa han.

Portugal skiller seg fra sine naboland, som har sett at sterk vekst for protestpartier som mener kutt-politikken har vært feilslått. I Spania er det valg senere i høst, og spørsmålet da er hvor stor makt de to nye politiske partiene Podemos og Ciuadanos vil få. I Hellas ble det venstre-radikale Syriza nettopp gjenvalgt, selv om det må gjennomføre en politikk det er i mot.

Les også

- Det eneste partiet som kunne bringe håp, var Syriza

(©NTB)