Boris Johnson vil gå av som partileder og statsminister

Boris Johnson vil gå av som statsminister, men fortsetter inntil en etterfølger er på plass. Flere mener nå at han burde trukket seg umiddelbart.

Boris Johnson takker snart for seg som statsminister i Storbritannia.

Ved 13.30-tiden torsdag sto Boris Johnson på talerstolen utenfor Downing Street 10. Der kunngjorde han at han vil fratre som partileder og statsminister.

– Det er klart nå at de konservative parlamentarikerne mener det burde komme en ny leder av partiet, og med det en ny statsminister, sier Johnson.

Han bekreftet også at han har utnevnt en ny regjering etter at en rekke ministre har trukket seg de siste dagene.

– Grunnen til at jeg har kjempet så hardt de siste dagene for å kunne fortsette å levere på mandatet mitt, var ikke bare at jeg ville gjøre det, men også at jeg følte det var min jobb, min plikt og min forpliktelse til folket, sa han til dem som hadde samlet seg utenfor.

Ny regjering

Kort tid før han varslet sin avgang, startet Johnson jobben med å utnevne nye ministre til sin regjering. BBC erfarer at hele regjeringen skal byttes ut, og flere utnevnelser er allerede blitt kjent.

Johnson har også en enorm jobb foran seg med å erstatte alle statssekretærene som har gått av de siste dagene, i tillegg til de parlamentariske privatsekretærene, handelsutsendingene og partifellene som har sagt opp.

Fortsetter som statsminister

Han kunngjorde at han går av som partileder med umiddelbar virkning, men at han fortsetter som statsminister til det er utnevnt en erstatter. BBC skriver at Johnson snakket med dronning Elizabeth torsdag.

Neste uke vil planen for valget av ny partileder legges frem, ifølge Johnson. Prosessen med å finne en ny partileder skal starte allerede nå. Det er han blitt enig med Graham Brady om. Brady er lederen for 1922-komiteenEn komité i Det konservative partiets parlamentsgruppe, som spiller en viktig rolle ved valg av leder i partiet..

I talen sin understreket Johnson hvor stolt han var over det regjeringen hans har fått til. Han trakk frem støtten til Ukraina, pandemihåndtering og brexit, som noen av seirene.

– Jeg er enormt stolt over det denne regjeringen har oppnådd med å få brexit gjennomført. Det har vært avgjørende for forholdet vårt til det europeiske fellesskapet å gjenvinne makten vår slik at dette landet kan lage sine egne lover.

– Og jeg vil dere skal vite hvor trist jeg er for å gi slipp på den beste jobben i verden, sa Johnson.

Presseoppbudet var stort utenfor Statsministerens kontor.

Ønsker en midlertidig statsminister

Flere ga imidlertid uttrykk for at de ønsker at Johnson gir slipp på «den beste jobben i verden» litt tidligere enn han nå legger opp til.

Labour-leder Keir Starmer mener Johnson burde gått av for lenge siden.

– Han har alltid vært uegnet til vervet, uttalte Starmer torsdag.

Starmer la til at Labour ville vurdere et mistillitsforslag mot Johnson, dersom han ikke trakk seg umiddelbart. Dette budskapet gjentok han på Twitter torsdag ettermiddag.

Også Skottlands førsteminister Nicola Sturgeon mener Johnson burde trekke seg før høsten.

– At Johnson blir sittende til høsten, virker langt fra ideelt, og det kan jo ikke være bærekraftig? spør hun på Twitter.

Statssekretær George Freeman skriver på Twitter at Johnson burde la dronningen få utnevne en midlertidig statsminister frem til partikonferansen i oktober. Han mener det er avgjørende for at regjeringsmedlemmene som har trukket seg, skal komme tilbake på jobb.

Også næringsminister Kwasi Kwarteng ber om en rask slutt på Johnsons tid som statsminister.

– Vi trenger en ny leder så fort som praktisk mulig. Noen som kan bygge opp igjen tilliten, helbrede landet og legge frem en ny, fornuftig og konsekvent økonomisk tilnærming for å hjelpe landets familier, sier Kwarteng.

Johnsons tidligere rådgiver, Donomic Cummings, skriver på Twitter at han ønsker en midlertidig statsminister allerede i dag.

– Ingen åpenbar etterfølger

Det spekuleres nå på hvem som skal ta over rollen som partileder og statsminister. Ifølge professor i britisk-amerikanske studier Atle Libæk Wold ved Universitetet i Oslo, står et helt lag klare til å ta over for Johnson.

– Mange posisjonerer seg, men det er ingen åpenbar etterfølger, sier Wold til NTB.

Han trekker frem tidligere finansminister Rishi Sunak som en mulig kandidat. Sunak trakk seg som finansminister tidligere denne uken. Han har vært i hardt vær etter avsløringer om at hans kone skal ha lurt seg unna å betale millioner av pund i skatt.

Boris Johnson ble grillet under spørretimen i underhuset onsdag ettermiddag. – I krevende omstendigheter er det en statsministers jobb å fortsette. Det er det jeg kommer til å gjøre, svarte han på kritikken.

Johnsons skandaler

Johnson har vært under hardt press i lang tid. Det har tiltatt de siste dagene, og denne uken har totalt 59 regjeringsmedlemmer trukket seg, ifølge Sky News.

For en knapp måned siden overlevde Boris Johnson så vidt et mistillitsforslag fra sine egne. 211 av partiets parlamentsmedlemmer stemte for Johnson, mens 148 stemte mot. For å bli sittende trengte han støtte fra 180 medlemmer.

Årsaken er avsløringene om det som blir kalt «partygate». Mens Storbritannia var underlagt harde koronarestriksjoner, festet både statsministeren og mange i staben hans.

Tirsdag trakk finansminister Rishi Sunak og helseminister Sajid Javid seg i protest mot Johnsons lederstil. Like etter fulgte en strøm av regjeringsmedlemmer etter.

Oppsigelsene kom kort tid etter at Johnson ble tvunget til å beklage håndteringen av skandalen rundt Chris Pincher. Han ble i forrige uke suspendert fra partiet etter anklager om at han hadde tafset på to menn i fylla.

Johnson innrømmet tirsdag å ha glemt at han alt i 2019 ble fortalt om anklagene mot Pincher. Han ble i februar forfremmet innad i partiet. Mange mener at det aldri burde skjedd.

Ukrainas president er blant dem som uttrykte skuffelse over at Johnson nå går av.

– Vi har alle mottatt denne nyheten med tristhet. Ikke bare jeg, men hele Ukraina sympatiserer mye med deg, skal Zelenskyj ha sagt i en telefonsamtale med Johnson.