Skarp ordkrig om krisen på grensen mellom Polen og Hviterussland
Polens statsminister Mateusz Morawiecki anklaget onsdag nabolandet Hviterussland for statlig terrorisme. Det skjedde i forbindelse med migrantkrisen på grensen.
Ordkrigen om situasjonen ble enda skarpere onsdag. Morawieckis uttalelse falt på en pressekonferanse i Warszawa, der han delte podiet med EU-president Charles Michel.
Tusenvis av migranter står fast ved grensen i et forsøk på å komme seg fra Hviterussland til Polen, i stadig kjøligere vær.
Den polske statsministeren sier han tror krisen er en «stille hevn» fra hviterussiske myndigheter for Polens støtte til opposisjonen i landet.
Hviterussiske myndigheter anklager på sin side Vesten for å ha provosert frem migrantkrisen.
Hva skjer egentlig på EUs yttergrense? Polen hevder at de invaderes fra nabolandet.
Ba Putin gripe inn
Tysklands statsminister Angela Merkel ringte onsdag Russlands president Vladimir Putin for å diskutere saken. Hviterussland er en nær alliert av Russland.
– Merkel understreket at Hviterusslands bruk av migranter som pressmiddel er umenneskelig og uakseptabel. Hun har bedt president Putin bruke innflytelsen sin for å få en slutt på det.
Det skriver Merkels talsmann Steffen Seibert på Twitter.
Polens statsminister Mateusz Morawiecki mener Putin forsøker å destabilisere EU. Det skriver nyhetsbyrået AFP.
– Anklagene om at Russland er ansvarlig, er uansvarlige og uakseptable, svarer Dmitrij Peskov.
Han er Putins pressetalsmann.
Spenningen mellom Hviterussland og Polen øker
Flere krysset grensen
– Situasjonen på grensen er ikke rolig, sier Polens forsvarsminister Mariusz Blaszczak til polsk radio onsdag.
Mindre grupper med flyktninger og migranter forsøker å bryte gjennom grensebarrierene mellom Polen og Hviterussland, sier han.
– For to dager siden var det en stor konsentrasjon av mennesker nær Kuznica Bialostocka som forsøkte å krysse over. Nå er det mindre grupperinger som angriper grensen på flere steder samtidig, sier Blaszczak.
Løgn, forbannet løgn og russisk statistikk. Slik ble pandemien en katastrofe.
Anklager hverandre
Det har hersket fullt kaos i grenseområdene mellom EU-landet Polen og Hviterussland det siste døgnet. Ifølge polske myndigheter er over 50 personer pågrepet det siste døgnet etter at de krysset grensen ulovlig.
Polen hevder at hviterussiske grensevakter har avfyrt skudd i luften for å skremme migrantene. Begge sider anklager hverandre for vold mot migrantene.
Polen har satt opp piggtrådgjerder på grensen og nekter migrantene å komme inn i landet. Den hviterussiske presidenten Aleksandr Lukasjenko krevde tirsdag at migrantene må få fritt leide gjennom Polen. De vil hovedsakelig komme seg til Tyskland, hevder han.
EU anklager Hviterussland for å hente migranter til landet for å deretter sende dem mot grensen til Polen og EU. I kjølvannet av at demonstrasjoner ble hardt slått ned på av hviterussiske myndigheter etter valget i fjor, innførte EU en rekke sanksjoner.
EU mener den pågående flyktningstrømmen fra Hviterussland er gjengjeldelse for sanksjonene. Nye sanksjoner er planlagt som følge av migrantbølgen, sier EU.
Situasjonen ble også diskutert på et møte i Nato onsdag. Natos medlemsland uttrykker full støtte til Polen og er klare til å gi ytterligere hjelp, sier en kilde i alliansen.
Den hviterussiske utenriksministeren Vladimir Makej sier onsdag at Vesten har provosert frem migrantkrisen. Han dro til Moskva for å møte sin russiske motpart Sergej Lavrov, som stiller seg bak påstanden. Han sier at situasjonen er orkestrert av Washington og deres europeiske allierte gjennom organisasjoner som FN, Osse og Europarådet.
FN er bekymret
FNs høykommissær for flyktninger og Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM) er urolig over de siste rapportene fra den polsk-hviterussiske grensen. De har vært i kontakt med regjeringer i begge land.
– De ber om en snarlig løsning på situasjonen og umiddelbar og uhindret tilgang til gruppen for å sikre at humanitær bistand gis, at de som trenger internasjonal eller andre former for beskyttelse, identifiseres, og at de som ønsker om å søke asyl, kan gjøre det der de er, het det i en uttalelse tirsdag.
Russisk støtte
Russland har støttet Lukasjenkos regime med sikkerhetsgarantier og lån. Dette for å holde en presset hviterussisk økonomi gående.
Onsdag sendte Russland to strategiske bombefly til luftrommet over Hviterussland, ifølge Reuters. Russlands forsvarsdepartement opplyser at flyene patruljerte luftrommet og testet Russland og Hviterusslands felles luftforsvar, skriver NRK.