Verden

Danskene teller statlige flaggstenger

Dansker har den siste uken kunne bruke sine små grå på et flaggmysterium: Hvorfor er alle statlige etater beordret til å telle sine flaggstenger?

Danskene skal telle statlige flaggstenger, men er ikke helt sikre på hvorfor.
  • Kjetil Hanssen
    Kjetil Hanssen
    Journalist

Saken startet for en drøy uke siden da Danmarks Radio og dansk TV2 kunne opplyse sine seere om at finansdepartementet ba offentlige institusjoner om å melde inn hvor mange flaggstenger de har. Begrunnelsen var i beste fall vag – «å undersøke statens praksis for flagging». Opposisjonen flagget straks sin forvirring.

Har du telt?

— Jeg håper virkelig ikke at vi spareiveren er kommet så langt at vi må tvinge statsetatene til å selge flaggstengene, sa sosialdemokratenes finanspolitiske talsmann, Benny Engelbrecht, til TV2. «Har du telt dine flaggstenger i dag?», spurte han på Twitter.

Danmarks Radio dekket saken under overskriften «Flaggstænger skrives i mandtal» og intervjuet folketingsmedlem Henrik Dahl fra Liberal Alliance.

— Jeg tror at når vi kommer til den 31. desember, vil dette fortsatt være en kandidat til det mest åndssvake stykke byråkrati i år, sier han.

Dahl mener ideen er så tåpelig at ikke engang en politiker kan ha fått den. Den må ha kommet fra embetsverket, mener han.

Krigsveteran Ragnar Ulstein (95) håper 8. mai forblir flaggdag til evig tid:

Les også

Er dette en utdøende tradisjon?

– Ikke oss

Avisen Berlingske gikk videre med saken denne uken og spurte Finansdepartementet: Hvorfor? Hvor mange? Hva skal tallet brukes til? Hva er begrunnelsen for stangtellingen? Svaret fra departementet: «Ingen kommentar».

Var det Dansk Folkeparti, som i et anfall av nasjonal begeistring, hadde bedt om stangtellingen?

— Nei, dette er ikke noe DF har bedt om, men det kunne vi godt ha funnet på, svarer partiets pressesjef.

Måtte telle en gang til

Kirkedepartementet opplyser om at de innen tidsfristen telte sine flaggstenger. De var én. De oppdaget imidlertid at de hadde glemt en minnelund og måtte oppjustere tallet til to. Ved den danske forsvarskommandoen opplyser vakthavende presseoffiser overfor Berlingske at han ikke vet om flaggstenger er telt.

— Men det lyder som en god ting å bruke ressurser på, sier han.

  • «Fun with flags»: Er du i likhet med Big Bang Theory's Sheldon Cooper glødende interessert i flaggstoff? Her er tre Aftenposten-artikler fra fjoråret:

Les også

  1. Naziflagget tilbake via svensker

  2. «Sørstatsflagget representerer ikke hat. Det representerer frihet»

  3. Ett av disse forslagene kan bli New Zealands nye flagg

Kortere flaggstenger?

Berlingske har engasjert sine lesere til å komme sine analyser av årsaken til det noen kaller «flagstanggate». Mange av dem tror det handler om besparelser og viser til en plan om å kutte alle offentlige utgifter med to prosent.

– Det letteste vil være å fjerne to prosent av alle flaggstenger, men det vil bli oppfattet som symbolpolitikk. Det gir mer politisk mening hvis planen er at alle statlige flaggstenger skal forkortes med to prosent, mener en leser. Andre er enda mer konspiratoriske og tenker seg at Dannebrog skal byttes ut med EU-flagg eller FN-flagg. En anonym uttalelse fra en kilde i Finansdepartementet bidrar på ingen måte til å oppklare saken: «Det kan være at dette er noe som skal brukes til å finne ut om noe annet er realistisk.»

— Byråkratier har det med å pålegge seg selv oppgaver som for andre jordiske kan se besynderlige ut, sier Enhetslistens Pelle Dragsted til TV2.

Partifellen Pernille Skipper sier til Politiko, som har fulgt gåten tett.

— Jeg er superinteresseret i flaggstengene. Det er sjelden man ser et mysterium av dette kaliber.