Minst 31 mennesker mistet livet i Den engelske kanal

Minst 31 mennesker som var på vei til Storbritannia omkom da en båt full av migranter sank i Den engelske kanal. Vi vil ikke tillate at kanalen blir en kirkegård, sier Emmanuel Macron.

Franske politifolk patruljerer stranden i Wimereux, på leting etter migranter som forsøker å krysse Den engelske kanal til Storbritannia.

Ulykken onsdag er den dødeligste som har rammet denne travle migrantruten mellom Frankrike og Storbritannia, ifølge nyhetsbyrået AFP. Ruten ble tatt i bruk i stor skala i 2018.

Frankrikes president Emmanuel Macron opplyste onsdag kveld at dødstallet har steget til 31. Tallet er ikke endelig. Han lovet samtidig å finne dem som er ansvarlige for tragedien og sa at han ikke vil tillate at Den engelske kanal blir en «kirkegård».

Fransk påtalemyndighet har åpnet etterforskning av uaktsomt drap, og Storbritannias statsminister Boris Johnson kalte inn til krisemøte.

– Jeg er sjokkert, forferdet og dypt bedrøvet over tapet av menneskeliv til sjøs, sa Johnson etter møtet.

Han tok til orde for tettere samarbeid med Frankrike for å stanse kriminelle menneskesmuglere.

Franske politifolk patruljerer området rundt den tidligere migrantleiren kjent som «jungelen» i Calais nord i Frankrike. Tusenvis av mennesker forsøker hvert år å ta seg over Den engelske kanal til Storbritannia fra dette området. For mange ender det med døden.

Flere savnet

Tall fra det britiske nyhetsbyrået PA viser at 25.700 mennesker har krysset kanalen i små båter hittil i år, tre ganger så mange som i hele 2020.

Frankrikes innenriksdepartement opplyste onsdag ettermiddag at patruljefartøy fant døde og bevisstløse mennesker i vannet etter at en fisker slo alarm.

Ofrene dro ut fra Dunkerque øst for Calais i en båt som ifølge Frankrikes innenriksminister Gérald Darmanin trolig hadde 34 personer om bord. To overlevende er funnet.

I tillegg er fire personer pågrepet, mistenkt for å være menneskesmuglere med tilknytning til forliset.

Flere enn normalt reiste ut

Ifølge fiskere reiste flere migranter enn vanlig ut fra frankrikes nordlige kyst på onsdag. De ville utnytte seg av rolige havforhold. Samtidig var vannet bitende kaldt.

Tidlig onsdag så reportere fra Reuters en gruppe med over 40 migranter reise ut i en jolle på vei mot Storbritannia.

Flere migranter enn normalt reiste ut fra den franske kysten på onsdag for å utnytte seg av gode værforhold.

Kan ikke fordømmes nok

– Den kriminelle naturen til smuglerne som organiserer disse overfartene, kan ikke fordømmes nok, tvitret innenriksminister Darmanin.

– Denne katastrofen i Kanalen er en tragedie, tvitrer Frankrikes statsminister Jean Castex.

Tre helikoptre og tre båter deltok i letingen etter overlevende, ifølge lokale myndigheter.

– Mine tanker er hos de mange savnede og skadede. De er ofre for kriminelle smuglere som utnytter deres fortvilelse, sier Castex.

Ber Frankrike innføre strengere tiltak

Ulykken skjer mens Storbritannia og Frankrike fortsetter å krangle om hvordan de skal håndtere strømmen av migranter og flyktninger. Britene har bedt Frankrike innføre strengere tiltak for å hindre at de legger ut på reisen.

Ifølge franske myndigheter har 31.500 mennesker forsøkt å ta denne veien til Storbritannia hittil i år. 7.800 mennesker er reddet på sjøen, og tallene er doblet siden august.

Før onsdagens tragedie har 14 mennesker hittil i år druknet i forsøk på å komme seg til Storbritannia. I 2020 døde sju mennesker og to forsvant, mens fire døde i 2019.