UD jobber for å få ut nordmenn fra Afghanistan, men vil ikke opplyse hvor mange som har kontaktet dem
Mens USA har evakuert flere tusen personer fra Afghanistan, har ikke norske myndigheter noe tall på hvor mange nordmenn som befinner seg i landet. Norsk-afghanere forteller om kaotiske tilstander.
Fem ambassadeansatte har i formiddag ankommet Norge fra Kabul. Det sa utenriksminister Ine Eriksen Søreide på en pressekonferanse onsdag ettermiddag. Også ni personell fra Forsvarets sanitet ankom Norge med samme fly. Dette skjedde med bistand fra Danmark.
– Jeg har nettopp møtt dem. De er slitne, men ved godt mot og i god behold. De skal nå få oppfølging og hvile, sier Eriksen Søreide onsdag ettermiddag.
Norge samarbeider tett med danskene i forbindelse med evakueringen. De 14 landet i Danmark før de reiste videre til Norge.
– Vi kommer også i fremover å se at ulike lands fly har ulike borgere om bord, sier Eriksen.
Fremdeles befinner et ukjent antall norske statsborgere seg i Afghanistan, der den islamistiske opprørsbevegelsen Taliban i helgen tok kontrollen over hovedstaden Kabul i en lynoffensiv som overrumplet både Nato-land og afghanske sikkerhetsstyrker fullstendig.
Flere av de som sitter fast, har afghansk bakgrunn.
Nå jobber norske myndigheter intensivt med å få ut lokalt ansatte afghanere som har jobbet for Norge. Det kom frem på pressekonferansen. Søreide fortalte samtidig at situasjonen på flyplassen i Kabul er blitt vesentlig bedre sammenlignet med helgen.
Eriksen sier at de har håp om å få ut alle lokalt ansatte og deres familier, men sier at det kan noe tid.
Har kjøpt to billetter
En av nordmennene som sitter fast, er Akbar fra Viken. Aftenposten har snakket med sønnen hans, Zaki, som er i Norge. Siden faren har jobbet i USA og befinner seg i Afghanistan, vil de ikke stå frem med fullt navn. Nå som Taliban har kontroll over landet, ønsker faren å komme seg ut av landet.
– Faren min har vært der i litt over en måned på grunn av en jobbreise. De siste dagene har han kjøpt flybillett to ganger, men han har ikke klart å fly ut fordi flyplassen har vært stengt. Vi er svært bekymret for ham, sier Zaki.
Han har også vært i kontakt med Utenriksdepartementet (UD), men sier at familien ikke har fått noen tilfredsstillende tilbakemelding på hva som skjer med nordmenn som sitter fast i Afghanistan.
– Vi vet ikke hva vi skal gjøre. Egentlig forventer vi ikke noe særlig fra UD nå. Situasjonen i Kabul er svært kaotisk. Nå sitter pappa hjemme og venter på at situasjonen blir bedre, og at flyplassen gjenåpner.
Zaki anslår at over 100 norsk-afghanere sitter fast i landet.
En annen Aftenposten har snakket med de siste dagene, er en mann i slutten av 20-årene. Han er gift med en afghansk kvinne. De har to barn på fire og fem år. Heller ikke han ønsker å stå frem med navn eller for mange detaljer om sitt eget liv, av hensyn til familiens sikkerhet.
– Vi er livredde og frykter for livet vårt. Situasjonen her i Kabul er veldig uoversiktlig, og det er grupper av væpnede menn som patruljerer i gatene i biler og på motorsykler. Det er vanskelig å si om de som stopper folk på gaten og som tar seg inn i hus eller bedrifter, er Taliban, om de tilhører andre grupperinger, eller om de er tyver, sier mannen.
Taliban har gjentatte ganger ytret at folk i Kabul ikke har noen grunn til å være redde, og at de vil ivareta sikkerheten for alle.
Mannen Aftenposten har snakket med, kom til Norge på slutten av 2000-tallet som mindreårig asylsøker etter å ha flyktet fra det den gang Taliban-styrte landet. De siste årene har han jobbet ved en privat bedrift i den afghanske hovedstaden.
Han fikk utdannelse i Norge og har norsk statsborgerskap, men det har ikke hjulpet på hans og familiens vanskelige situasjon. Hverken kona eller barna er norske statsborgere.
– Jeg var i kontakt med ambassaden i forrige uke. De kunne ikke hjelpe oss og svarte at jeg måtte reise alene til Norge for å søke om å få familien dit. Så kontaktet jeg UD via e-post. De har svart meg at de ikke kan hjelpe meg fordi jeg står som utvandret fra Norge i folkeregisteret siden 2017, sier mannen.
– Hva vil du gjøre nå?
– Jeg kan ikke forlate kona og barna her, men samtidig er situasjonen veldig alvorlig og farlig for meg. Hvis jeg på et senere tidspunkt skulle dukke opp på flyplassen i Kabul med norsk, rødt pass, vil det komme masse spørsmål fra Taliban-vaktene om hva jeg egentlig gjør her i landet, svarer han.
– Selv om jeg ikke har jobbet for Nato eller den norske ambassaden, vil det at jeg har et norsk pass og ikke har reist ut av landet, vekke mistanke, frykter han.
Familien vurderer nå å flykte ut av landet via Pakistan, men også det er en utrygg fluktrute.
I helgen snakket Aftenposten med nordmannen Terje Watterdal, som er i Kabul. Han har denne uken prøvd å komme seg ut av landet, men sitter ifølge flere medier fremdeles fast i Afghanistan.
UD: Vil ikke gi ut tall
Da Aftenposten snakket med Utenriksdepartementet (UD) onsdag morgen, ønsket de ikke å opplyse hvor mange personer i Afghanistan som har kontaktet dem.
– Utenriksdepartementet er i kontakt med mange norske borgere som er i en vanskelig situasjon. Å registrere seg i reiseregistrering.no er frivillig. Vi har derfor ikke tall på hvor mange nordmenn som oppholder seg i enkeltland.
Det sier Ragnhild Simenstad. Hun er pressetalsperson i UD.
– Situasjonen i Afghanistan er uoversiktlig og utvikler seg raskt. Vi samarbeider tett med flere land for å få best mulig oversikt, legger hun til.
Har frarådet alle reiser siden 2018
Norske myndigheter har siden 23. mars 2018 frarådet alle reiser og opphold i Afghanistan på grunn av sikkerhetssituasjonen.
– Siden 4. august i år har vi også oppfordret alle norske borgere til å forlate landet. Vi oppfordrer norske borgere som likevel er i Afghanistan, til å registrere seg i reiseregistrering.no for å få informasjon fra Utenriksdepartementet, sier Simenstad.
Så lenge ambassaden i Kabul er stengt, kan ikke UD yte konsulær bistand til norske borgere i landet. Alle som kontakter ambassaden i Kabul på e-post eller telefon, blir rutet videre til Utenriksdepartementets operative senter. Det er døgnbemannet alle dager i uken og svarer på henvendelser både på telefon og e-post. Akkurat nå følger de opp mange henvendelser fra norsk-afghanere.
UD jobber samtidig med en evakueringsoperasjon nå, men ønsker ikke å gå i detaljer av sikkerhetsgrunner.
– UD jobber på spreng med å evakuere våre lokalt ansatte afghanere og deres familier til Norge. Vi er glad for at vi fikk evakuert norsk personell, og vi vil fortsette å evakuere så fort det åpner seg muligheter. Men dette er en svært krevende operasjon, og vi må være forberedt på at det kan ta tid, sier Simenstad.
Nordmenn evakuert via Pakistan
Mens norske myndigheter ikke vil si noe om hvor mange nordmenn som fremdeles er i landet, og hvordan de skal hentes ut, er andre land mer åpne om sine evakueringsplaner.
De 14 nordmenn som kom til Norge i formiddag, ble evakuert fra Afghanistan i et dansk fly. Ingen dansker var om bord på evakueringsflyet, ifølge utenriksdepartementet i Danmark.
Flyet tok av fra Islamabad i Pakistan ved 21-tiden tirsdag kveld norsk tid. Pakistan bistår i evakueringen av danske borgere og afghanere som har arbeidet for Danmark.
Til sammenligning har amerikanske styrker så langt evakuert 3200 personer fra Afghanistan. 1100 av disse ble fraktet ut tirsdag, opplyser Det hvite hus.
– I dag har amerikanske militærflyvninger evakuert anslagsvis 1100 amerikanske statsborgere, personer med fast opphold i USA, og deres familier, på 13 flyvninger, sier en talsperson for Det hvite hus.
– Nå som vi har fått på plass denne flyten, regner vi med at tallene kommer til å stige, sier vedkommende videre.
Talspersonen, som uttaler seg på betingelse av anonymitet, sier at de 3200 som er hentet ut fra Afghanistan til nå, omfatter amerikansk personell, samt nesten 2000 afghanere. Ifølge beregninger fra Pentagon er det fremdeles 5000–10.000 amerikanske statsborgere i Kabul-området.
Vil hente ut 20.000 afghanere
Også Storbritannia har planer om å hente ut tusenvis av afghanere. Opptil 20.000 afghanere på flukt fra Taliban skal få opphold i Storbritannia på sikt.
For inneværende år er planen at opptil 5000 afghanere kan få komme til landet, melder nyhetsbyrået Reuters.
Kvinner, jenter, religiøse og andre minoriteter skal prioriteres.
Men det er ikke sikkert om det lar seg gjøre. Viseadmiral Ben Key i det britiske forsvaret sier til The Times at Storbritannia risikerer å måtte trekke soldatene ut av Afghanistan før evakueringen er ferdig, melder Reuters.
Begrunnelsen er at Taliban må gi sin tillatelse til at Storbritannia kan gjennomføre evakueringen. Uten et slikt samtykke må britiske soldater forlate landet og etterlate seg strandede briter, ifølge Kay.