Fortvilte afghanere forteller om nådeløse straffemetoder når Taliban kommer til byen

Torsdag falt Afghanistans tredje største by til Taliban. Islamistene strammer grepet i områdene der de har tatt kontrollen. I Kabul kler unge menn seg mer konservativt og dropper moteriktige hårfrisyrer. Jentene giftes bort.

Talibankrigere i byen Farah sørvest Afghanistan onsdag morgen. Det meldes om svært harde straffemetoder i kjølvannet av Talibans raske fremrykking i landet.

I juli ble to menn i Helmand-provinsen hengt fra en bro. De to hadde blitt anklaget for kidnapping, skriver BBC.

Det skal ha skjedd uten noen rettssak. Den britiske statskanalen rapporterer torsdag fra byen Balkh.

BBCs journalist på stedet melder om en lokal mann som ble tatt for å høre på musikk i basaren.

Den angivelige straffen fra Taliban: Å gå barbent i solen til han mistet bevisstheten.

Haji Hekmat, en lokal Taliban-leder, avviser overfor BBC at noe slikt har skjedd. Men han bekrefter at det nå bare er lov med religiøs sang.

Musikk som promoterer «vulgaritet» er blitt forbudt å spille offentlig.

– Det er helt opplagt at i de områdene Taliban kontrollerer, så er det et tøft regime. Det varierer ganske mye fra område til område. Både litt med hvem som representerer dem, og med hva slags posisjon de har. Jo større motstand de opplever i lokalbefolkningen, jo strengere er de, forteller Kristian Berg Harpviken, forsker ved Institutt for fredsforskning (PRIO).

Skaper frykt

Talibans raske gjenerobring av Afghanistan har utløst frykt for at gamle straffemetoder skal komme tilbake.

Vil gruppen gjenoppta de brutale metodene den er beryktet for?

En dommer fra Balkh sier til BBC at det ikke er gjennomført noen form for fysisk straff de siste fire månedene.

Men han forsvarer samtidig svært harde straffemetoder:

– I sharia er det klart at dersom en person har sex utenfor ekteskap og ikke er gift, uansett om det er en mann eller kvinne, er straffen 100 piskeslag offentlig.

Dommeren legger samtidig til at den tilsvarende straffen for gifte, er å bli steinet til døden. Å stjele straffes med en avkuttet hånd.

Taliban-krigere i byen Farah. Provinshovedstaden ble overtatt av opprørsgruppen onsdag.

Onsdag ble et barbent, blodig lik dratt gjennom gatene da hovedstaden i provinsen Farah falt, melder nyhetsbyrået AP.

Den døde var et medlem av de afghanske sikkerhetsstyrkene.

Talibankrigerne ropte «Gud er stor» mens de kjørte rundt med M-16-rifler i Humvees og Ford Pickups donert av amerikanere.

Sivile som har flyktet, rapporterer om svært strenge restriksjoner for kvinner, skoler som er brent ned og hevndrap.

Ikke i Talibans beste interesser

Harpviken i Prio forteller at de brutale beretningene om Talibans herjinger ikke er til deres fordel.

– Problemet til Taliban når vi får disse rapportene, er at det blir mye mindre attraktivt å støtte dem fordi man er usikker på konsekvensene. Sånn sett er det litt forbausende at Taliban ikke klarer å begrense dette, sier han.

Han mener at gruppen står i fare for ikke å klare å bygge tillit hos befolkningen og andre større aktører, noe de er avhengige av.

– Dette er ikke i deres interesse i det store bildet.

Torsdag gikk Tysklands utenriksminister Heiko Maas hardt ut mot Talibans fremmarsj. Hvert år bevilger Tyskland 430 millioner euro til Afghanistan.

– Vi vil ikke gi en krone til om Taliban tar over landet og introduserer sharialover, sier Maas til tyske ZDF.

Den tyske utenriksministeren, Heiko Maas, sier at Tyskland vil stoppe pengekranen om Taliban tar over Afghanistan og introduserer sharialover.

Tok kontroll over landets tredje største by

Den siste tiden har Taliban hatt en voldsom fremmarsj i Afghanistan. Bare i august har de tatt kontroll over elleve provinshovedsteder.

Torsdag morgen kom meldingen om at Taliban tok kontroll på den tiende provinshovedstaden, Ghazni. Ghazni er hovedstad i provinsen med samme navn som byen, og har i underkant av 200.000 innbyggere.

Provinshovedstaden ligger under 15 mil fra Afghanistans hovedstad, Kabul.

– Taliban tok kontroll over kjerneområdene i byen: Guvernørens kontor, politihovedkvarteret og fengselet, forteller provinsrådets leder Nasir Ahmad Faqiri til nyhetsbyrået AFP.

Torsdag kveld bekreftet lokale tjenestemenn at Taliban nå også har tatt kontroll over Herat, landets tredje største by. Med denne erobringen har Taliban fått kontroll over nesten hele Vest-Afghanistan, dagen etter at de gjorde ferdig erobringen av den nordøstlige delen av landet.

En Taliban-kriger i byen Farah onsdag. Ifølge EU har opprørsgruppen nå tatt over 230 av om lag 400 distrikter i Afghanistan.

Kamper i hele landet

Samtidig foregår det kamper også andre steder i landet. I Helmand-provinsen, 55 mil lenger sørvest i landet, har Taliban erobret politihovedkvarteret i provinshovedstaden Lashkar Gah, skriver nyhetsbyrået AP.

Afghanske regjeringsstyrker har tidligere bedt rundt 200.000 innbyggere om å forlate den strategisk viktige byen i sør. Den siste uken har de forsøkt å holde Taliban ute med gjentatte flyangrep, men uten å hindre erobringen av politihovedkvarteret.

Ifølge AP kontrollerer Taliban nå to tredjedeler av landet. Spørsmålet er om, eller hvor lenge, den afghanske regjeringen klarer å forsvare Kabul og et par andre viktige byer.

Det er nå økende press på Afghanistans sentrale regjering for å dempe Talibans fremgang.

Hva med Kabul?

Med erobringen av Ghazni nærmer Taliban seg hovedstaden Kabul med stormskritt.

En anonym offiser i den amerikanske etterretningen sier til nyhetsbyrået Reuters at Taliban i løpet av en måned kan ha omringet hovedstaden Kabul.

Muligens kan de ha tatt over hovedstaden innen 90 dager, mener offiseren.

Det samme nyhetsbyrået skriver at veiene inn til Kabul står i stampe av sivile som flykter fra Talibans herjinger andre steder i landet.

– Det man ser er rett og slett en ny flyktningkatastrofe. Men veldig mange kommer seg ikke ut av landet fordi grensene er stengt, sier Harpviken.

Unge jenter er redd for å bli giftet bort

Terje Watterdal er landdirektør i Afghanistankomiteen. Han befinner seg nå i Kabul. Der ser han unge menn som har begynt å kle seg i mer konservative klær og som dropper sine tidligere så moteriktige hårfrisyrer. I gatebildet ser han flere blomsterpyntede biler med bruder bak sotede ruter.

– Det er ekstremt mye angst og usikkerhet. Jenter er redd for å bli giftet bort, sier Terje Watterdal.

En del foreldre fremskynder forlovelser og giftermål fordi de vil beskytte døtrene sine. Det er særlig jenter som ellers hadde blitt giftet bort etter endt utdanning som nå giftes bort i 14-16-års alderen, men de ser også tilfeller der jenter kan bli giftet bort helt ned i 8-9-års alderen.

Internt fordrevne afghanere fra de nordlige provinsene i landet søker ly i en park i Kabul tirsdag denne uken.

– Etter en stund strammer de til

Afghanistankomiteens operasjoner er nå 90 prosent i Taliban-kontrollert område. De har fått beskjed fra Taliban om at de bør holde seg innendørs og at Taliban skal beskytte dem.

– Det har de vist i ettertid at de faktisk gjør. En av våre biler ble stjålet fra kontoret i Faizabad, Badakhshan, og de hjalp oss slik at vi fikk den tilbake samme dag.

Watterdal utelukker ikke at folk som har samarbeidet med utenlandske organisasjoner, kan få problemer.

– Det som har skjedd tidligere er at de har gått inn og sagt at «alt skal bli som før, ikke vær redde for hva som kommer til å skje». Så snur de etter en stund og strammer til, så det er klart at ting kan forandre seg, sier han.

Folk opplever at Taliban banker på døren og vil vite hvor mange barn de har. Gutter over 16 år risikerer å bli tvunget til å tjenestegjøre i en Taliban-styrke, mens familien kan få tilbud om å gifte bort jenter over 16 år til en Taliban-kriger.

Dette skjer også i regjeringsstyrte områder, der familier som i utgangspunktet ikke ønsker å delta i krigen, kan bli tvunget til å sende en sønn i krigen eller til å finansiere våpen eller mat til en regjeringssoldat.

– Det de er redde for, er at dersom det kommer et maktskifte i et område, vil de kunne bli straffet for å ha samarbeidet med motparten, sier Watterdal.

En av provinsene der Afghanistankomiteen jobber, er Badakhshan. Provinshovedstaden Fayzabad ble tatt av Taliban for to dager siden. Folk har allerede fått beskjed om hvilken moské de nå tilhører. De er blitt beordret til daglig oppmøte, til morgenbønn og til kveldsbønn.

De som uteblir, risikerer å bli straffet ved å bli satt til tvangsarbeid.