Verden

Russlands FN-ambassadør forlot møte i Sikkerhetsrådet

Russlands FN-ambassadør Vasilij Nebenzia forlot et møte i Sikkerhetsrådet etter at EU-president Charles Michel anklaget Moskva for å skape en global matkrise.

Russlands FN-ambassadør Vasilij Nebenzia forlot et møte i Sikkerhetsrådet mandag, etter at EU-president Charles Michel anklaget Russland for å skape en global matkrise og russiske styrker for krigsforbrytelser.
  • NTB

Det var mens Michel henvendte seg direkte til ham at Nebenzia forlot møtet, skriver New York Times.

– Kreml bruker matforsyninger som et skjult missil mot utviklingsland. De dramatiske konsekvensene av Russlands krig brer seg ut over hele kloden, sa Michel.

– Dette fører til høyere priser, skyver folk ut i fattigdom og destabiliserer hele regioner. Russland er eneansvarlig for denne matkrisen. Bare Russland, fortsatte han.

Videre fortalte Michel at han besøkte den ukrainske havnebyen Odesa for noen uker siden – og at han da så flere millioner tonn med korn og hvete som satt fast i containere og på skip.

– På grunn av russiske krigsskip i Svartehavet og på grunn av Russlands angrep mot transportinfrastrukturen, sa Michel.

Michel anklaget Russland for å forhindre Ukraina fra å plante og høste avlinger, rette angrep mot kornlagre og for å stjele avlinger i Ukraina.

– Jeg kunne bli sittende på grunn av løgnene som Charles Michel kom hit for å spre, sa en irritert Nebenzia til Reuters etter å ha forlatt møtet.

Michel anklaget tidligere under møtet russiske styrker for krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten, med henvisning til rapporter om seksuell vold, noe Nebenzia kategorisk avviste og avskrev som løgn i sitt innlegg.

Les mer om

  1. Krigen i Ukraina
  2. Ukraina
  3. FN
  4. Russland