Verden

Hassan og Aicha er gift, men israelsk lov krever at de bor i hver sin by

JERUSALEM (Aftenposten): I 18 år har ekteparet kjempet for et samliv i hans hjemby, mot en mur som er erklært ulovlig og en lov som blir anklaget for å være rasistisk.

Forside2_doc6nl94r0gzag1mr6mp19g.jpg
  • Silje Rønning Kampesæter
    Silje Rønning Kampesæter

Hun har ektemann og barn i én by, og søsken og familie i nabobyen. For å se dem må hun smugles frem og tilbake.

Hassan sitter tilbakelent i den romslige stuen i Øst-Jerusalem. I dette huset har han, kona Aicha og deres syv barn bodd i snart to tiår. Hun er fra nabobyen Betlehem – en tur som en gang i tiden tok bare ti minutter med bil. Det var før separasjonsmuren ble bygget. Nå er turen nærmest umulig.

Hassan og Aicha er fiktive navn Aftenposten har gitt dem, for å beskytte identiteten deres.

En stat blir til

Det er nå 67 år siden staten Israel ble til. Over 4,6 millioner palestinere har flyktet siden, både internt og ut av landet. Men mange valgte også å bli værende i det de fortsatt anser som sitt eget hjemland. Derfor er litt over 20 prosent – cirka 1,2 millioner – av befolkningen i Israel, arabiske palestinere. Hassan er en av dem, født og oppvokst i Jerusalem. Det er ikke konen Aicha. Hun er født i Betlehem, en by kun 10 minutter unna Hassan, men den er på okkuperte Vestbredden.

Mars 2002 – Israel opplever den blodigste måneden i løpet av hele den andre intifadaen – det palestinske opprøret. 81 mennesker ble drept og Israel ga perioden navnet «Black March». Palestinske militære grupper og individer sto bak 12 angrep rettet mot israelske mål som busser, marked, hotell og restauranter.

To måneder senere tar israelske myndigheter avgjørelse #1813. Innenriksministeren stopper umiddelbart alle familiegjenforeningssaker som involverer ektefeller fra Palestina og forbyr alle fremtidige søknader. I 2003 ble praksisen innført som en midlertidig lov. En lov som forbyr israelske borgere som er gift med palestinere fra Gaza og Vestbredden fra å leve sammen i Israel. Samtidig begynte byggingen av barrièren som avskjærer store deler av Vestbredden fra Israel.

  • **Her svinner håpet om fred mellom Israel og Palestina:
Les også

Dette kartet viser hvorfor

.**

Første møte

Tilbake i stuen i Øst-Jerusalem er de store hvite veggene relativt tomme, bortsett fra den innrammede gullskriften som henger over TV-en – et vers fra koranen. Det ser midlertidig ut, akkurat som livet deres. Aicha introduserer seg med et fast håndtrykk og setter seg ned ved siden av Hassan. Hun har med seg en pose grønne bønner. Sorterer, skreller og lytter.

For 18 år siden så Hassan Aicha for første gang. Året var 1997. Den da 23 år gamle jenta var med tanten og moren til et sykehus i Jerusalem fordi tanten trengte behandling. Hassan kaller det kjærlighet ved første blikk.

Året etter ba han familien om hennes hånd, og i dag har han og Aicha syv barn, hvorav to er fra Hassans første ekteskap. Lite visste de at fremtiden skulle bli en dragkamp mellom to familier, to byer, i det som tidligere var ett land.

Omstridt by

Gamlebyen i Jerusalem er et hellig sted for alle de tre monoteistiske religionene kristendommen, islam og jødedommen.

Hassans hjemby Jerusalem har en spesiell posisjon. En hellig by for de tre monoteistiske religionene islam, kristendommen og jødedommen. Dette er byen både israelerne og palestinerne vil ha som sitt hovedsete.

Jerusalem ligger i dag under israelsk styre, men ifølge det internasjonale samfunnet hører Øst-Jerusalem fortsatt til de palestinske territoriene og ekteparet har i teorien rett til å bevege seg fritt mellom Aichas familie i Betlehem og eget hjem i Øst-Jerusalem. Den knappe milen mellom de to byene er likevel avskåret av en åtte meter høy separasjonsmur og israelske sjekkpunkter som gjør bevegelse uten tillatelse, nærmest umulig.

  • **Her kan du også lese om hva som holder
Les også

konflikten mellom Israel og Palestina varm

.**

Uten rettigheter

Hassan og Aicha har forsøkt å søke om familiegjenforening, slik at Aicha lovlig kan bo med Hassan i Jerusalem.

Men 18 år og tre søknader senere lever Hassan og Aicha ulovlig sammen i Jerusalem. Rettighetene til papirløse Aicha er begrenset. Hun har ikke krav på sosiale goder og kan ikke bevege seg mellom hjembyen og Jerusalem, av frykt for å bli spurt om ID-papirer. Men lokalsamfunnet i Øst-Jerusalem er hovedsakelig palestinsk, noe som gjør at Aicha kan senke skuldrene litt.

— Israel er den eneste demokratiske staten – eller som i det minste ser seg selv som demokratisk – som har en familiegjenforeningspolitikk som diskriminerer på bakgrunn av nasjonalitet, sier Salah Moshen. Han jobber ved Adalah – et juridisk senter for den arabiske minoriteten i Israel.

— Rasisme

Adalah mener loven er rasistisk. Moshen drar frem tidligere statsminister Ariel Sharons utsagn i 2005 vedrørende loven, som ble sitert i Israels eldste dagsavis Haaretz: «Det er ingen grunn til å gjemme seg bak sikkerhetsargumentet. Det er behov for eksistensen til en jødisk stat.»

I 2007 ble loven utvidet til å inkludere fiendeland av Israel som Irak, Iran, Libanon og Syria. Selv om loven gjelder for alle israelere, mener Adalah den fortsatt er rasistisk fordi det i all hovedsak er arabere i Israel som ønsker å gifte seg med andre arabere.

Det er ikke lettere å søke familiegjenforening i Aichas hjemby Betlehem. Selv om den palestinske selvstyremyndigheten fikk overta administrasjonen av folkeregisteret i de okkuperte territoriene i 1995, forble godkjenning av familiegjenforeningssøknader og utstedelse av besøkstillatelser til utlendinger under israelsk kontroll.

Adalah påpeker at loven er et spesielt stort problem for samfunn som er blitt delt i to av separasjonsmuren. Familier og lokalsamfunn som tidligere kunne se hverandre når de ville, ble splittet av betongen.

Arabiske jerusalemforeldre har fått brev fra skolen:

Les også

Hold barna unna kniver og snakk med dem om døden

Smugles hjem

LoveWins-KdpplSqtLV.jpg

På tross av begrensede bevegelsesmuligheter for er det ikke et alternativ ikke å besøke Aichas familie på Vestbredden. Hvert år tar Hassan bilen og kjører alene for å prøve å finne nye veier som ikke er voktet.

Noen ganger fungerer det, andre ganger ikke. Hassan forteller om den gangen det ikke gikk like bra. Faren til Aicha hadde dødd og begravelsen ble holdt i Betlehem. Hele familien dro, men på veien hjem igjen startet problemene. Soldatene spurte etter papirene til Aicha. Hun hadde ingen og måtte bli igjen.

— Jeg var lei meg, redd og sint, forteller Aicha.

Lei seg fordi barna gråt og lurte på hvorfor mor ikke fikk bli med. Sint fordi hun ønsker friheten til å se begge familiene. Og redd for det som ventet.

Den eldste sønnen som den gang var 14 år, ble igjen sammen med mor. Derfra startet de to vandringen hjem. Aicha ble smuglet inn igjen i Israel. Nå vil ikke barna reise på tur sammen med mamma lenger.

Familien først

Ett år gamle Aida er tilbake på det teppedekkede stuegulvet. Hun spretter rundt til musikken fra Hassans keyboard, mens gråten fra det ferskeste tilskuddet i familien snirkler seg fra soverommet, gjennom spisestuen, forbi kjøkkenet og inn på stuen. Aicha ble bestemor for andre gang for bare én måned siden.

— Tidligere gikk jeg rundt og var redd. Nå er jeg ikke det lenger. Hvis de sparker meg ut, kommer jeg bare tilbake, forteller Aicha og humrer.

Rakrygget, med senkede skuldre og myk stemme. Hun reiser seg og går inn på kjøkkenet igjen. Det er tid for lunsj.

Må passe på grensene

— Israel har, som enhver annen stat, rett til å kontrollere sine grenser. Det er enda viktigere i en periode hvor det daglig gjennomføres terrorangrep og når personer som ønsker å komme inn i Israel potensielt sett kan være involvert i voldshandlinger mot israelske borgere, skriver kommunikasjonsavdelingen ved den israelske ambassaden i en e-post.

Vil du lese flere artikler fra Aftenpostens utenriksredaksjon? Følg oss på Facebook.

Ønsker du flere oppdateringer fra Midtøsten? Følge vår Midtøsten-korrespondent på Facebook, Instagram og Twitter.

Les også

  1. «Folk her blir mer voldelig av å se videoer og sinte kommentarer»

  2. Benjamin Netanyahus nye PR-sjef har fornærmet i øst og vest

  3. Israelske ungdommer arrestert for mordbrann mot palestinsk familie