Verden

Kina truer med å hjelpe USAs fiender militært og «en ekte storm» i Taiwan-stredet

Kina antyder at de kan gi USAs fiender militær støtte og invadere Taiwan hvis Donald Trump forandrer USAs Kina-politikk. I bildeserien over kan du se en kortfattet historie bak USAs og Kinas turbulente forhold gjennom årene.

 • Kjetil Hanssen
  Kjetil Hanssen
  Journalist

Mandag kveld norsk tid advarte også president Barack Obama etterfølgeren mot å bruke Taiwan som forhandlingskort overfor Kina.

– Ett Kina-politikken har bidratt til at Taiwan er en god handelspartner og til et konstruktivt forhold til Kina, sa Obamas pressetalsmann mandag.

Talerøret for Kinas styrende kommunistparti, avisen Global Times, tar i bruk sterke ord i sin lederartikkel mandag. Reaksjonen kommer etter at USAs påtroppende president Donald Trump først godtok en gratulasjonssamtale med Taiwans president Tsai Ing-wen og på amerikansk TV sådde tvil om USAs såkalte «ett-Kina-politikk». Denne politikken fra 1970-tallet går ut på at Kina er ett land, ikke to, og den anerkjente regjeringen er den i Beijing, ikke den på Taiwan.

Trump mener USA må få motytelser for denne politikken innen for eksempel handel, valutaspørsmål, hjelp med Nord-Korea og ro i Sør-Kina-havet.

Kinesisk UD: Grunn til alvorlig uro

En talsmann fra Kinas utenriksdepartement sa mandag ifølge Reuters at «det er uaktuelt å samarbeide med USA» hvis landet ikke innser at Taiwan er en kjerneinteresse for Kina. Geng Shuang uttrykte «alvorlig uro» over Trumps uttalelser i helgen.

 • Stikk i strid med 37 år gammel praksis: Trump overrasket med å snakke med Taiwans president

Kaller Trump for naiv og uerfaren

Global Times skriver i sin harmdirrende lederartikkel mandag at dette ikke er et spørsmål som kan brukes til forhandlinger om handel eller er til salgs på andre måter. Den kaller Trump for «naiv» og «uerfaren». Avisen spør om USAs grunnlov er til salgs og dermed kan byttes ut med Saudi-Arabias eller Singapores konstitusjon hvis prisen er riktig.

– Ett-Kina-politikken har opprettholdt fred og velstand på Taiwan. Hvis den blir forlatt, vil forholdet over stredet oppleve en ekte storm. Kina vil legge opp til en ny Taiwan-politikk og vil kanskje ikke prioritere fredelig gjenforening fremfor en militær overtagelse hvis Trump fastholder sine provokasjoner, skriver avisen.

Donald Trumps telefonsamtale med Taiwans Tsai Ing-wen og et Trump-intervju søndag har hisset opp Kina.

– Taiwan kan komme til å angre

Talerøret for det kinesiske kommunistpartiet spår at de som snakker om uavhengighet for Taiwan, til slutt «vil skjelve».

– Taiwans myndigheter kan komme til å angre på at de lar seg være brikker i Trumps spill og for hans radikale politikk. En dag vil Tsai nekte å besvare Trumps oppringning. Ingenting er umulig hvis Trump-administrasjonen går for langt, skriver avisen.

– Kan hjelpe USAs fiender militært

Lederen truer også med å skape internasjonalt rabalder på andre områder enn i Taiwan-politikken for USA.

– Kina ville ikke lenger ha noen grunn til å samarbeide med Washington i internasjonale spørsmål og stoppe krefter som er fiendtlige overfor USA. Som svar på Trumps provokasjoner, kan Beijing tilby støtte, til og militær hjelp, til USAs motstandere, heter det i lederen.

Trump snakket om Nord-Korea

Denne siste kritikken kan godt sees på som et tilsvar til noe Trump sa i sitt intervju med TV-kanalen Fox på søndag.

– Ærlig talt så hjelper Kina oss ingen ting med Nord-Korea. Du har Nord-Korea, du har kjernefysiske våpen, og Kina kunne løst det problemet, men de hjelper oss ikke i det hele tatt, sa Trump.

Snakket med Taiwans president på telefon

Bakgrunnen for den hissige ordbruken fra begge sider er en telefonsamtale Trump hadde fredag 2. desember. Da snakket han med Taiwans president Tsai Ing-wen, som Kina omtaler som Taiwans leder, ikke president.

USAs Kina-politikk ble utviklet på 1970-tallet. Først besøkte Nixon Beijing og opprettet forbindelse med Fastlands-Kina. Senere rotfestet Jimmy Carter politikken i 1979. Da bestemte USA at de forholdt seg til Beijing som representanter for Kina, ikke myndighetene på Taiwan.

Trump: Ikke bundet

Trumps telefonsamtale skal være den første i sitt slag siden den gang.

– Jeg ønsker ikke å bli diktert av Kina, sa Trump til Fox søndag, da han forsvarte samtalen. Og han gikk enda lengre:

– Jeg vet ikke hvorfor vi må være bundet av «ett Kina»-politikken, med mindre vi gjør en avtale med Kina som har å gjøre med andre ting, inkludert handel, sier Trump.

USAs kommende president Donald Trump under et takkearrangement i Iowa Events Center in Des Moines i Iowa forrige torsdag.

Anklager Kina

Trump anklager Kina for å bygge en massiv festning. Det Trump her henviser til er at landet mudrer opp skjær og holmer slik at de blir større og det kan bygges flystriper og andre anlegg på dem.

Trump sa på Fox at han ble varslet bare et par timer før Taiwans president ringte ham. Det har vært spekulert rundt om at dette var planlagt i uker og måneder. Trump mener det ville vært respektløst å ikke besvare samtalen.

– Det var en samtale, en svært kort samtale. Innholdet var «Gratulerer med seieren». Det var en svært hyggelig samtale. Kort, sa Trump.

Ikke bare kritikk i USA

Trump har fått en hel del kritikk hjemme i USA fra analytikere og kommentatorer for å ha brutt med amerikansk Kina-politikk. Men ikke alle er kritiske. Det Texas-baserte, private etterretningsbyrået Stratfor skriver i en analyse at Trump ved å overse «diplomatisk etikette har sendt Kina denne klare beskjeden: Hvis Beijing vil sitte ved voksenbordet, må de oppføre seg som voksne.»

Byråets analytiker mener dessuten at hverken Trump eller Tsai snakket sammen uten at det var grundig gjennomtenkt.

– Det er ingen tilfeldighet at nyheten om samtalen kom ut på en fredag da den i liten grad kunne påvirke finansmarkedene, men var garantert å bli hovedsaken i debattprogrammene i helgen, skriver Stratfor.

Taiwansk avis: Kinas trakassering

På Taiwan har myndighetene holdt en lavere profil etter den 10 minutter lange samtalen enn Trump-teamet har. Mange i landet er likevel glade for Trumps utspill. Taipei Times skrev i en lederartikkel: «Da Trump snakket med Tsai, satte det ikke bare Taiwan tilbake på kartet, men det sender også en streng beskjed til de nasjoner som velger å bøye seg for Kinas trakassering og lar Beijing bestemme hvordan de kan samhandle med Taiwan, skriver avisen.

Les mer om

 1. Kina
 2. Taiwan
 3. Donald Trump
 4. USA
 5. Beijing