Valget i Østerrike: Uavhengige Van der Bellen vant igjen

Den grønne/uavhengige kandidaten Alexander Van der Bellen vant valget i Østerrike med 53,3 prosent av stemmene.

Alexander Van der Bellen forlater stemmelokalet sammen med sin kone Doris Schmidauer.

Valget ble avgjort med større marginer enn ventet.

– Enorm takknemlighet og lettelse hersker blant Van der Bellens tilhengere, sier hans valgkampleder Lothar Lockl til ORF. - Nå vil Van der Bellen arbeide for å vinne tilliten til alle østerrikerne.

Norbert Hofer har gratulert Van der Bellen med seieren.

I kveld sa Hofer at han ikke gir opp og i følge den østerrikske avisen Der Standard vil han stille i 2022. På Twitter medgir han imidlertid at han er «uendelig trist».

– Et splittet land

Bare 31.026 stemmer (0,3 prosent) skilte de to kandidatene under det senere underkjente valget 22. mai. Resultatet ble først klart etter fintelling av forhåndsstemmene dagen etter valget.

– Er det bekymringen etter Trump og Brexit som vippet velgerne?

– At den lille forskjellen fra den gang er blitt litt større nå skyldes nok mest at Østerrike er et utmerket land å leve i. Mange kjenner seg ikke igjen i totalkritikken Frihetspartiet kommer med, sier førsteamanuensis i sosiologi ved Høgskolen i Oslo og Akershus Pål Veiden på telefon fra Wien.

Veiden påpeker også at det er sunt for tilliten til systemet at den samme kandidaten vant begge gangene. Men noen grunn til voldsom jubel ser han ikke.

- Dette er et delt land, litt som Norge var etter EU-avstemningen i 1994. Et veldig stort mindretall stemte på Hofer.

Alexander van der Bellen (t.v.) er tidligere leder for De grønne og stiller som uavhengig kandidat, Norbert Hofer representerer Frihetspartiet. Den siste debatten mellom dem ble preget av anklager om løgn.

– Vi slapp unna igjen!

Pål Veiden tror ikke en brobyggingsprosess er gjort over natten. - Problemene og motsetningene i Østerrike er ikke borte, om enn kanskje noe utsatt. Flyktninger, innvandring, integrasjon - dette er ikke løst, så en fest med måte er vel alt dette valget gir grunn for, sier han.

Veiden siterer en sms fra en østerriksk venn: «Vi slapp unna igjen!» I det ligger at man slipper hets fra utlandet og gratulasjoner fra høyreekstreme, mener Veiden.

67 prosent av Van der Bellens velgere svarte også at viktigste grunn for å stemme på ham er at han representer Østerrike best i utlandet, ifølge en undersøkelse gjort av ISA/SORA. 65 prosent svarer at kandidatens EU-vennlighet er årsaken.

Europaparlamentets president Martin Schulz var tidlig ute og gratulerte Van der Bellen. Han mener De Grønnes kandidat vant med en «pro-europeisk» valgkamp og at hans seier må betraktes som et nederlag for «anti-europeisk, tilbakeskuende populisme».

Valgkampen de siste dagene før valgdagen ble stadig styggere, med beskyldninger begge veier. Etter den siste TV-debatten regnet avisen Kurier ut at Hofer kalte Van der Bellen løgner 24 ganger, motsatt kom beskyldningen tre ganger.

Norbert Hofer og kona Verena venter på valgresultatet på kontoret i Wien søndag.

Historisk valg uansett resultat

Uansett hvem av de to kandidatene som kom til å vinne, ville det bli historisk. For første gang tilhører ikke presidenten et av de store partiene: De konservative ÖVP eller sosialdemokratene SPÖ. De to regjerer sammen nå, men det ligger i kortene at utfallet av presidentvalget også kan påvirke regjeringen.

ÖVP er splittet i dem som støtter Hofer og dem som støtter Van der Bellen. Et flertall ser uansett ut til å ønske seg nyvalg til våren, og mange i ÖVP foretrekker å sitte i regjering sammen med Frihetspartiet fremfor å fortsette storkoalisjonen, skriver en kommentator i Der Standard. FPÖ er klart største parti på meningsmålingene nå.