Verden

Lillebroren oppfyller Fidel Castros siste ønske

En urne med asken etter Cubas tidligere leder Fidel Castro skal søndag settes ned i Santiago de Cuba, ved siden av forfatteren og frigjøringshelten José Martí.

Fidel Castro (t.v.) og hans lillebror Raul under kommunistpartiets kongress i 2011.
  • NTB

Den høytidelige, men svært enkle seremonien søndag satte punktum for en ni dager lang offisiell landesorg.

Broren, Cubas nåværende leder Raúl Castro, har opplyst at Fidel hadde et siste ønske: Han vil ikke ha noen gater eller plasser oppkalt etter seg, og det skal heller ikke oppføres noen statue eller andre monumenter som kan føre til en persondyrkelse.

– Lederen for revolusjonen avviste enhver manifestasjon av en personlighetskult, sa Raúl Castro foran titusener av mennesker som lørdag kveld var samlet i Santiago.

Fidel Castros urne nedsettes ved siden av frigjøringshelten José Martí, som fikk denne statuen oppført etter seg. Noen slik statue ønsket ikke Castro etter seg selv.
Les også

Trump om Fidel Castros død: – Han var en brutal diktator

Tung symbolikk

Castro, som er blitt utsatt for de villeste drapsforsøk, døde 25. november 90 år gammel. Urnen med asken hans er blitt fraktet de 100 milene fra Havanna til Santiago i en fire dager lang prosesjon.

Santiago har en spesiell symbolsk betydning når det gjelder Castros cubanske revolusjon. Det var her han ledet et angrep mot en militærleir 26. juli 1953 i et forsøk på å styrte regimet til generalen Fulgencio Batista. Angrepet mislyktes, og først i 1959 tok Castros 26. juli-bevegelse makten. Deretter styrte Castro landet med kommunistisk jernhånd i flere tiår.

  • Bakgrunn: Fidel Castro - en macho diktator og reformator
På Cuba, og spesielt i hovedstaden Havanna, er det tett mellom bildene, statuene og øvrig hyllest til landets kommunistiske helter. Her er Ernesto «Che» Guevara avbildet på en vegg.

Helt og diktator

En rekke venstreorienterte ledere vil delta i bisettelsen, deriblant Nicolás Maduro fra Venezuela og lederne fra Bolivia og Nicaragua. Også fotballegenden Diego Maradona fra Argentina er til stede.

Men verken statsledere fra vestlige land eller Russlands president Vladimir Putin har tatt turen til Cuba for å ta farvel med en leder hvis ettermæle også bidrar til splittelse. Mens noen regner ham som en stor frigjøringshelt, betegner andre ham som en undertrykkende diktator.

Etter bisettelsen vil verden følge nøye med på hvilken retning Raul Castro vil ta Cuba i. Han har lovet å forsvare den sosialistiske revolusjonen, men ifølge eksperter er han nå også friere til å fortsette med de økonomiske reformene han har startet.

Les mer om

  1. Cuba