Verden

Flere drept i en rekke eksplosjoner og branner i Thailand

Til sammen er minst fire personer døde og over 35 skadet i eksplosjonene og brannene sør i Thailand. To er nå pågerpet.

Ambulansearbeidere jobber på stedet etter en av de fire eksplosjonene som har rammet turistbyen Hua Hin.
  • Lorns Bjerkan
  • Hanne Mellingsæter
    Journalist
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

To menn er pågrepet fordi politiet mistenker at de har en forbindelse til angrepene sør i Thailand, melderBangkok Post.

Politiet utelukker at det er det er snakk om terrorangrep.

– Dette er ikke et terrorangrep. Det er lokal sabotasje knyttet til et avgrenset område, sier Piyapan Pingmuang, talsperson for politiet.

Han avviser at Thailand har problemer med rase eller religion, og at det finnes tilknytninger til IS-terrorisme i landet.

Ifølge Pingmuang har minst elleve bomber gått av ved fem områder torsdag kveld og fredag morgen.

– Bombene er et forsøk på å skape kaos og forvirring, sier statsminister og leder for militærjuntaen Prayuth Chan-ocha.

Utløst med mobilsignaler

Fredag morgen gikk to nye bomber av i feriebyen Hua Hin og tok livet av minst én person. Angrepet kom under tolv timer etter at to eksplosjoner gikk av i samme by og tok livet av én person og såret 21 andre.

Mange av de sårede er utlendinger. Tre av dem er tyskere, tre er italienere, tre er nederlendere og én er australer, skriver Bangkok Post.

Ifølge avisen er alle bombene som er utløst i Thailand det siste døgnet utløst med mobilsignal.

I tillegg til eksplosjonene i Hua Hin var det tre eksplosjoner på den populære turistøya Phuket fredag morgen.

Ytterligere to bomber gikk av utenfor politistasjoner i Surat Thani fredag morgen, skriver Bangkok Post.

I provinsen Phangnga har det vært to eksplosjoner, ifølge avisen.

Før alle disse eksplosjonene, torsdag ettermiddag lokal tid, gikk en bombe av i Trang. Det rapporteres også om en eksplosjon ved guvernørens bolig i Chumphon.

I tillegg settes en rekke branner i byer sør i Thailand i sammenheng med eksplosjonene. Også en rekke bomber skal ha blitt destruert.

Til sammen er fire drept og 35 skadet i siste døgnets hendelser sør i Thailand.

Eksplosjonene fredag skjer på dagen da Thailand feirer dronningens bursdag og det er også morsdag. Dette markeres over hele landet, og det er langhelg.

En politimann står ved stedet der en av to bomber gikk av i Hua Hin.

Ekspert: - Vil være kraftig opptrapping av konflikt

Angrepene i Thailand skjer også bare en uke etter militærjuntaen, som har styrt landet de siste to årene, gjennomførte en folkeavstemning om grunnloven. Der fikk de stort flertall.

– Militærjuntaen har absolutt makt i dag, men ved å endre grunnloven vil de kunne legitimere sin makt, sier Marte Nilsen, Thailand-ekspert og seniorforsker ved Prio.

Om folkeavstemningen kan knyttes opp mot angrepene mener hun det er for tidlig å si noe om. Hun påpeker imidlertid at dette er en av de eksisterende konfliktlinjene i landet, der landet er dyp splittelse mellom de som støtter tidligere statsminister Thaksin Shinawatra og hans søster Yingluck, som ble fjernet i et kupp, og de som støtter den tradisjonelle eliten i Bangkok med sterke støttespillere i militæret.

Kriminalteknikere er på stedet etter en av eksplosjonene i Hua Hin.

– Begge fløyene i denne konflikten er tilbøyelige å ta bruk voldelige midler, men om denne konflikten er bakteppe for de siste hendelsene, vil det i så fall være en kraftig opptrapping, sier Nilsen.

Konflikt sør i landet

En annen konfliktlinje hun peker på er konflikten mellom den malay-muslimske befolkningen helt sør i Thailand, som bor nær grensen til Malaysia. Området de bor ble annektert av Thailand på starten av 1900-tallet.

– Denne konflikten er trappet opp de siste 10-15-årene, sier Thailand-eksperten.

Også her mener hun det det vil være en opptrapping, hvis det er denne gruppen som står bak. Dette fordi de ikke har for vane å angripe turistområder, og at de i all hovedsak angriper mål regionen nær helt ved grensen. Ingen av målene er i dette området, men Trang er i nærheten.

Myndighetene avviser imidlertid at angrepet kan ha no med denne konflikten, ifølge Bangkok Post.

UD: Ingenting tyder på at nordmenn er rammet

Mange nordmenn ferierer for tiden i Thailand. Etter at de første bombene gikk av i Hua Hin, har det ikke kommet meldinger om at nordmenn er rammet.

– Gjennom de undersøkelsene vi har gjort, er det ingenting som tyder på at norske borgere er rammet, sier pressevakt Kristin Enstad i Utenriksdepartementet til Aftenposten fredag morgen.

Departementet råder norske borgere som oppholder seg i området til å følge med på situasjonen gjennom lokale medier, følge råd og anvisninger fra lokale myndigheter og utvise stor årvåkenhet.

  • Hva vet du egentlig om verdens mektigste kvinne? Lær mer om henne i ukens podcast fra Aftenposten Verden, der forfatter Ingrid Brekke diskuterer sin nye biografi «Angela Merkel. Et europeisk drama»:

Les mer om

  1. Thailand