Verden

Titusenvis demonstrerte mot rasisme i England og resten av Europa for andre dag på rad

Titusenvis av demonstranter har fylt gatene i London og andre europeiske byer for andre dag på rad. I Bristol kastet de statuen av en tidligere slavehandler i elva.

Demonstrantene river ned en statue av en tidligere slavehandler i byen Bristol.
  • NTB
  • Hans O. Torgersen
    Journalist
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Etter lørdagens massemønstring hadde både Londons politisjef og Storbritannias helseminister bedt folk om å bli hjemme på grunn av fare for spredning av koronaviruset.

Men demonstrantene ignorerte advarselen og fylte gaten utenfor USAs ambassade i hovedstaden. Journalister anslår at titalls tusen møtte fram, skriver Reuters.

Statuen før den blir kastet i elven.

I Bristol sørvest i England marsjerte rundt 10.000 mennesker gjennom sentrum søndag. Her rev jublende demonstranter ned statuen av slavehandleren Edward Colston og dumpet den i elva Avon, viser bilder på sosiale medier.

Politiet har startet etterforskning av hendelsen.

Koronafrykt i andre rekke

Koronafrykten kom i andre rekke da titusenvis i helgen demonstrerte mot rasisme og politivold verden rundt. Protestene var stort sett fredelige, også i USA.

Søndag var gatene i Barcelona, Madrid, London, Brussel, København og Roma fylt av titusenvis av mennesker som viste sin avsky mot rasisme og diskriminering og støtte til Black lives matter-bevegelsen i USA.

Dagen før var det massemønstringer i en rekke andre europeiske byer, i Australia, Kanada og ikke minst i USA.

Kanadas statsminister, Justin Trudeau, gikk ned på kne da han deltok i en demonstrasjon mot rasisme i Ottawa fredag.

I George Floyds hjemland var det få meldinger om uro, og protestscenene var heller muntre enn anspente. Myndighetene har ikke kommet med noen anslag, men det er klart at titalls tusen mennesker – kanskje hundretusenvis – demonstrerte i USA.

Med krav om grunnleggende politiske, juridiske og samfunnsmessige endringer i USA samlet demonstranter seg i Philadelphia, New York, Atlanta, Los Angeles, San Diego, Seattle og titalls andre byer. I flere byer sluttet politifolk seg til under deler av demonstrasjonene elller viste sin sympati på andre måter.

I Detroit i USA marsjerte politifolk og demonstranter sammen fredag.

Mange var iført munnbind – ofte med slagord som «Jeg får ikke puste».

Det var det den svarte 46-åringen Floyd sa da han i nesten ni minutter lå på bakken med et kne presset mot nakken før han døde etter pågripelsen i Minneapolis for nesten to uker siden.

Opphevet portforbud

Mange storbyer hadde på forhånd opphevet portforbudene som ble innført da det i slutten av mai brøt ut opptøyer med ildspåsettelser og plyndring av butikker. Søndag ga dessuten president Donald Trump etter for press fra lokale myndigheter og ga ordre om at nasjonalgarden skulle trekke seg ut av Washington.

Times Square i New York City søndag.

I New York var borgermester Bill de Blasio så fornøyd med demonstrasjonene at han opphevet portforbudet én dag tidligere enn planlagt.

– I går kveld så vi det aller beste i vår by, skrev de Blasio på Twitter søndag.

Da portforbudet trådte i kraft kvelden før, lot politiet være å gripe inn mot de tusenvis som fredelig marsjerte både på Manhattan og Brooklyn.

Samlet sett var det kanskje den største protestdagen siden hendelsen som har utløst en stor protestbølge som har spredt seg langt utover USAs landegrenser.

Les mer om

  1. London
  2. Politiet
  3. Manchester
  4. England