– Jeg sviktet ofrene for avlytting

Visepolitiinspektør angrer bittert på at han ikke gjenåpnet telefonhackersaken for to år siden.

News of the World sto søndag i avishylla for siste gang.

Les også :

Det var i juli 2009 at visepolitiinspektør John Yates (52) ved Scotland Yards mottok ny informasjon som viste at tusenvis av personer i det offentlige kunne være gjenstand for hacking og telefonavlytting. Det var avisen News of The World som skal ha

Les også

Britisk avis i hardt vær for telefonavlytting

.

Yates valgte imidlertid å henlegge saken etter bevisets stilling, og nå angrer han bittert på avgjørelsen.

I et intervju med The Sunday Telegraph sier han at har sviktet tusenvis av ofre for avlyttingsskandalen i News of The World, blant dem den døde skolepike Milly Dowler og hennes familie. Avisens ledelse skal ha visst om eller godkjent at journalister hacket seg inn på mobiltelefoner fra drapsofre,

Les også

Døde soldaters familier ble hacket

, terrorofre, kjendiser og politikere.

– Jeg er ansvarlig og det skjedde under min ledelse og det er helt opplagt at jeg kunne ha gjort mer. Beklageligvis har jeg sagt at den innledende etterforskningen var vellykket. Dette står nå i et helt annet lys, sier Yates i intervjuet.

I 2006 ble hoffreporter Clive Goodman og privatetterforsker Glenn Mulcaire fengslet. De innrømmet å ha hacket mobiltelefonene til prinsene William og Harrrys medhjelpere. I den forbindelse fikk Scotland Yard 11.000 sider med utskrifter beslaglagt hjemme hos Mulcaire. Dokumentene innehold navnene på 4.000 personer som kan ha vært utsatt for hacking.

I juli 2009 hevdet avisen The Guardian at opptil 3.000 kjendiser, politikere og idrettsstjerner var blitt avlyttet. I stedet for å gjennomgå det materialet som var i politiets besittelse, mente visepolitiinspektøren at det ikke var sannsynlig med ytterligere domfellinger i saken.

– Jeg prioriterer alltid ofrene, men her har jeg ikke fulgt mine egne prinsipper og det beklager jeg på det sterkeste, sier Yates i intervjuet.

Yates er under sterk kritikk fra flere britiske parlamentsmedlemmer, og han må nå forklare seg for en granskningskommisjon i saken. Visepolitiinspektøren sier at han ikke har noen intensjoner om å forlate stillingen sin. Han innrømmet at saken har ført til at politiets omdømme er blitt skadelidende, og tror det vil ta tid å gjenreise folks tillit til Scotland Yard.

Presset statsminister

Presset øker mot den britiske statsministeren David Cameron etter

Den britiske statsministeren tidligere pressesjef Andy Coulson ble rett før helgen pågrepet for mistanke om telefonavlytting, som pågikk under hans tid som redaktør i tabloidavisen. Cameron skal ha fått flere advarsler mot å ansette Coulson som ansvarlig for all mediehåndtering ved statsministerens kontor, men valgte å se bort fra disse.

Coulson trakk seg i januar fra jobben som Camerons pressesjef, etter at ryktene igjen begynte å svirre rundt News of the World. Han har hele tiden hevdet at han ikke har hatt kjennskap til avlyttingsmetodene og hackingen som journalister i avisen har benyttet. I 2007 sa han opp jobben som redaktør i avisen da hoffreporter Clive Goodman og privatetterforsker Glenn Mulcaire ble fengslet.

Statsminister David Cameron setter nå i gang en ny gransking av avlyttingsskandalen i News of the World og varsler full oppvask i britisk presse. Cameron sa på en hasteinnkalt pressekonferanse fredag at tidligere forsøk på å komme til bunns i avlyttingssaken, har vist seg helt utilstrekkelig. Derfor vil han sette i gang en ny og dyptpløyende undersøkelse, under ledelse av en dommer.

– En dommer må lede granskningen så det ikke er noen tvil om at den er fullstendig uavhengig, sa Cameron.

Siste utgave

I dag kom

Les også

News of the World i avishyllene for siste gang

, og i overkant av 200 ansatte står uten arbeid etter nedleggelsen av tabloidavisen. Den 168 år gamle avisen eies av det Murdoch-styrte News Corporation. Mange analytikere mener at denne nedleggelsen var taktisk og at det snart vil dukke opp en erstatter for den populære søndagsavisen.

Skandalen truer overtakelsen av TV-giganten BSkyB, som Murdoch allerede eier 39 prosent av, men som han vil kontrollere fullt og helt. Beslutningen om å tillate overtakelsen er allerede utsatt, og søndag oppfordret Labour-leder Ed Miliband Murdoch til å gi opp kampen om å få kjøpe resten av aksjene. Miliband sier til BBC at han vil tvinge igjennom en avstemning i Underhuset som hindrer Murdochs kjøp av hele BSkyB inntil etterforskningen rundt avlyttingene er ferdig.

Etterforskningen fortsetter

At avisen nå er nedlagt, betyr ikke at saken er avsluttet. Politiets etterforskning forsetter, og administrerende direktør Rebekah Brooks i News International har antydet at

Les også

Tidligere redaktør: - Verre avsløringer vil komme

.

Ifølge en kilde i News International vil Brooks selv bli tatt inn til avhør i løpet av de kommende dagene. Hun var redaktør i News of the World i perioden da flere av de mest oppsiktsvekkende avlyttingene etter sigende skjedde.