Verden

Amerikaner dømt til 16 års fengsel for spionasje i Russland

En russisk domstol har dømt amerikanske Paul Whelan til 16 års fengsel for spionasje. USAs utenriksminister krever at han løslates umiddelbart.

Paul Whelan ble mandag dømt til 16 års fengsel i Russland for spionasje. Bildet er fra et rettsmøte i fjor sommer. Foto: Aleksander Zemljanitsjenko / AP / NTB scanpix

 • NTB-DPA-AP

Whelan, som tidligere har tjenestegjort i det amerikanske marineinfanteriet, var anklaget for å ha skaffet seg gradert russisk informasjon. Det er ikke kjent hva slags informasjon det er snakk om.

USAs utenriksminister Mike Pompeo reagerer svært sterkt på dommen og sier rettssaken foregikk med hemmeligstemplede beviser, uten at forsvaret fikk skikkelig mulighet til å føre vitner.

– Vi krever at Paul Whelan løslates umiddelbart, sier Pompeo.

Konfiskert minnepinne

USAs ambassadør i Russland, John Sullivan, var til stede under rettssaken og kaller den «et brudd på menneskerettighetene og internasjonale juridiske standarder».

En minnepinne og dokumenter ble konfiskert da Whelan ble pågrepet under et besøk i Moskva i desember 2018. Ut over det har det ikke kommet noen opplysninger om bevisene.

50 år gamle Whelan har hele tiden hevdet sin uskyld. Han sier han var i Russland for å være gjest i et bryllup. Advokatene hans vil anke dommen, som falt mandag.

Operasjon

– Vi hadde håpet retten ville vise et snev av uavhengighet, men til sjuende og siste er russiske dommere politiske, ikke juridiske, aktører. Vi ber amerikanske myndigheter om umiddelbar innsats for å få ham hjem, sier Whelans bror i en uttalelse.

Whelan har sittet i varetekt det siste halvannet året. Han ble operert for brokk for to uker siden. Ifølge ambassaden ble han hasteinnlagt fordi tilstanden var blitt livstruende.

 1. Les også

  Hva er egentlig Frode Berg verdt for Russland? Slik kan han bli en fri mann om kort tid.

 2. Les også

  Spionsiktet amerikaner håper på utveksling

 3. Les også

  Amerikaner pågrepet for spionasje i Russland

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Pompeo: USA anser FNs sanksjoner mot Iran som gjeninnført

 2. VERDEN

  Pompeo varsler økt amerikansk aktivitet i Arktis

 3. VERDEN

  Kina lar ikke utenlandske eksperter granske virusets opphav

 4. VERDEN

  Boltons bestselger: Trump sa OK til Kinas fengselsleirer, ville invadere Venezuela og trodde Finland var russisk

 5. VERDEN

  Trump vil sanksjonere internasjonale etterforskere

 6. VERDEN

  Pompeo: – Enorme bevis for at koronaviruset kom fra kinesisk laboratorium