Google oppnevnte etisk utvalg: Lagt ned etter to uker.

De skulle granske Googles måte å bruke kunstig intelligens på. Etter bare fjorten dager ble det etiske utvalget lagt ned.

De ansatte i Google reagerte kraftig på utvalgets sammensetning.
  • Åshild Breian

Det uavhengige utvalget som fikk navnet The Advanced Technology External Advisory Council (ATEAC), skulle se på de etiske sidene av hvordan AI (Artificial Intelligence), kunstig intelligens, skal behandle maskinlæring og hvordan ansiktsgjenkjenning skal fungere, skriver BBC.

Kun kort tid etter at utvalget var opprettet, valgte ett av medlemmene å trekke seg. I tillegg skal det ha kommet henvendelser om at flere av de andre medlemmene burde fjernes.

Les også

SXSW oppsummert: 5 teknologitrender som endrer verden akkurat nå | Joacim Lund

Det har kommet mange reaksjoner etter at et utvalg, som skulle se på de etiske sidene ved Googles bruk av kunstig intelligens, ble lagt ned etter bare to uker.

Bøyde av

«Det ble klart at miljøet i ATEAC ikke kunne fungere slik vi ønsket» uttaler Google til BBC. Dermed avsluttet Google utvalget, og tok tanken om et etisk utvalg tilbake til idéstadiet.

Selskapet lover å være ansvarlige i videre arbeid med kunstig intelligens.

«Vi vil finne andre måter å få meninger utenfra på disse temaene», uttaler selskapet.

Det var uttalelser fra Kay Coles James som skapte rabalder innad i Google. Her er hun i samtale med den amerikanske utenriksministeren Mike Pompeo.

Ansatte gjorde opprør

Det har vært sterke reaksjoner på utvalgsmedlemmet, president Kay Coles James i den konservative tenketanken The Heritage Foundation. Hun skal ha nære bånd til Donald Trump-administrasjonen.

Ifølge The Guardian skal minst 2300 Google-ansatte skal ha undertegnet en begjæring med krav om å fjerne henne fra utvalget. Grunnen skal være svært konservative uttalelser om temaer som innvandring og seksuell legning.

Allerede forrige helg valgte et medlem av utvalget, professor Alessandro Acquisti Carnegie Mellon Universitet i Pennsylvania å trekke seg.

Professor Alessandro Acquisti valgte å trekke seg fra ATEAC.

«Jeg engasjerte meg for å granske viktige etiske spørsmål om rettferdighet, rettigheter og inkludering innen kunstig intelligens, men jeg tror ikke dette er det riktige forum for meg å engasjere meg i når det gjelder dette viktige arbeidet», skrev han blant annet på Twitter.

Les også

Lyse utsikter og mørke skyer i mediebransjen | Knut Olav Åmås

Føler seg naiv

Panelet ble presentert på en konferanse på Massachusetts Intitute of Technology, og hadde planlagt å møtes fire ganger i 2019.

En av de åtte medlemmene, professor Joanna Bryson ved Universitetet i Bath, reagerte på Twitter etter Googles avgjørelse om å bokstavelig talt trekke ut kontakten på utvalget:

Professor Joanna Bryson ved Universitetet i Bath la ut sin klare mening om Google på Twitter.

Bryson tvitret: «Jeg trodde det var nok smarte mennesker i Google som forstår at det må være en prosess for å kommunisere eller forbedre beslutninger. Men jeg tok feil, og de som kalte meg naiv, fikk rett».