Demonstranter omringet kongeparets bil i Chile

Sinte demonstranter markerte sin misnøye mot norsk oppdrettsnærings tilstedeværelse i landet under kongeparets statsbesøk. – Utrolig betent, sier Greenpeace.

Demonstranter som er kritiske til laksenæringen, blokkerte veien og dunket på bilen til kongen og dronningen under besøket i Puerto Williams søndag.

Kong Harald og dronning Sonja ankom søndag byen Puerto Williams sør i Chile, som er et av stoppestedene på kongeparets seks dager lange statsbesøk i landet.

På vei fra flyplassen ble kongeparets kortesje møtt av sinte demonstranter, som ifølge NRK og Dagbladet hamret løs på kongeparets bil.

Demonstranter omringet bilen, slo med flagg og ropte slagord mot den norske oppdrettsnæringen.

Det var rundt 40–50 demonstranter som møtte kongeparet i Puerto Williams, opplyser Slottet.

– Kongen og Dronningen var i disse møtene opptatt av retten til å ytre seg, og behovet for dialog, sier kommunikasjonssjef Guri Varpe.

Det skal ikke ha vært fare for kongeparet, som er fulgt av mange sikkerhetsfolk, men demonstrantene har likevel kommet tett innpå de rojale gjestene, skriver NRK.

Flere protester

Også tidligere på reisen har kongeparet blitt møtt med protester. Det oppsto kaos da demonstranter blokkerte for kongeparet på et torg i byen Punta Arenas lørdag.

Da situasjonen ble stadig mer presset, valgte kongeparet å stoppe opp for å snakke med dem, skriver NTB.

– Vi synes det er riktig at de skal blir hørt. Og at vi viser at vi gjerne vil lytte, sa dronning Sonja til nyhetsbyrået.

Protestene retter seg mot norske lakseoppdrettsselskaper, som er til stede i landet.

Dronning Sonja og kong Harald har flere ganger blitt møtt med protester under statsbesøket i Chile. Her på torget i byen Punta Arenas lørdag.

Lignende tilstander i 2008

TV 2s kongehusekspert Kjell Arne Totland sier at det ikke er vanlig at kongeparet opplever enn sånn nærkontakt og spontan dialog med demonstranter på sine utenlandsreiser.

– Men det skjer, og jeg har sett det noen ganger før, sier Totland.

I 2008 var Totland med da kronprins Haakon var på offisielt besøk i Chile. Lignende situasjoner oppsto da også på de samme stedene, forteller Totland, som synes det er flott vi har et kongepar med et demokratisk sinnelag og som går i dialog med demonstrantene i stedet for å vende dem ryggen.

– Tronfølgeren valgte den gang en tilnærmingsmodell til demonstrantene som var svært lik den hans mor og far har valgt, så her har nok noen forberedt seg godt og «snakket sammen», sier Totland.

Han sier også at det er verdt å merke seg at demonstrasjonene var ventet og varslet.

– Betingelsene rundt chilensk og norsk laks har lenge vært et tilbakevendende tema i diskusjoner og forhandlinger mellom våre to land, sier Totland.

Både kongeparet og deres stab hadde god kontroll på situasjonen, sier Totland.

Norskeid selskap har «omfattende drift»

Det norskeide selskapet Mowi (tidligere Marine Harvest) driver omfattende fiskeoppdrett i Chile, men selskapet har ingen aktivitet så langt sør som demonstrasjonene pågår, opplyser selskapet.

– Vi har ikke blitt kontaktet av demonstrantene, og det er uklart for oss hva budskapet deres er. Det er tydelig at de demonstrerer mot næringen som helhet og ikke enkeltselskap, sier kommunikasjonssjef Eivind Nævdal-Bolstad.

Nævdal-Bolstad sier at demonstrasjoner mot næringsinteresser er vanlig i Chile, og det har også blitt aksjonert mot havbruksnæringen tidligere.

Mowi er den eneste norske eller norskeide aktøren som driver med oppdrett i Chile, men det er en del norskeid leverandørindustri. Også det Mitsubishi-eide selskapet Cermaq, som har hovedkontor i Oslo, har aktivitet i Chile.

Cermaq vil ikke kommentere saken.

Demonstranter som er kritiske til laksenæringen, blokkerte veien og dunket på bilen til kongen og dronningen under besøket til den lille bygda Puerto Williams.

Greenpeace: – Utrolig betent

Det er en bred koalisjon som demonstrerer mot oppdrettsnæringen som helhet i Chile, som Greenpeace er en del av, opplyser havekspert Frida Bengtsson i Greenpeace Norden til Aftenposten.

Det har vært stor lokal motstand over lang tid mot etableringer av anlegg og det raskt voksende antallet konsesjoner som blir gitt, ifølge Bengtsson.

– Det er utrolig betent der nede. Lokalbefolkningen er bekymret for rømningsfare, sykdom og antibiotikabruken som industrien drar med seg inn i de sårbare områdene blant annet i Patagonia.

Norske oppdrettsselskaper er veldig gode på markedsføring, så gode at de blir symbolet på lakseoppdrett både på godt og vondt, forteller Bengtsson.

– Norge er selve symbolet på oppdrettslaks globalt. Så all laks blir norsk for demonstrantene på en måte. Man ser det samme i Canada også, for eksempel, sier Bengtsson.

For Greenpeace var det fire-fem stykker som demonstrerte i Punta Arenas. Hun understreker at Greenpeace ikke var med og demonstrerte i Puerto Williams, der kongeparets bil ble dunket på.

– Det har ikke noe å gjøre med måten Greenpeace jobber på, sier Bengtsson.

Byen Punta Arenas der kongeparet er på statsbesøk.

Museumsbesøk

Kongeparets fem dager lange statsbesøk i Chile avsluttes søndag.

I Puerto Williams, som er verdens sørligste by, skulle de besøke det antropologiske museet Martin Gusinde og høre om situasjonen og historien til urfolket yaganerne, som holder til i regionen.

Yaganerne er for tiden i konflikt med myndighetene og har markert sin motstand mot at deres opprinnelige territorier skal åpnes opp for lakseoppdrett. Det var derfor ikke uventet at det ble nye demonstrasjoner i forbindelse med kongeparets besøk.

Kongeparet fikk overrakt brev fra byens ordfører og representanter fra urbefolkningen i Puerto Williams, den sørligste landsbyen i verden.

Kongeparet fikk overrakt brev fra byens ordfører og representanter fra urbefolkningen. De møtte blant annet «Abuela» (bestemor), en over 90 år gammel kvinne som er den siste gjenlevende av yaganerne, opplyser Slottet.

Museumsdirektøren som skulle vise kongeparet rundt på museet, ble ifølge chilenske medier sagt opp like før besøket. Selv har han hevdet at dette er fordi han tidligere har deltatt i yaganernes demonstrasjoner mot lakseoppdrett.