Danmark får låne to pandaer av Kina. – Nå må de oppføre seg ordentlig, sier forsker.

Torsdag ankom to eksklusive og utrydningstruede bjørner København Zoo. I velkomstmusikk fikk de et bestillingsverk til 1 million danske kroner.

Barn kledde seg ut som pandaer under avskjedsseremonien for pandaene, Xing Er og Mao Sun, som skal tilbringe 15 år i København Zoo.
  • Inger Lise Hammerstrøm

«Et knefall for Kina». «En gest til et land som kontinuerlig bryter menneskerettighetene». Danskene reagerer sterkt på den kinesiske bjørnegaven som landet på Kastrup torsdag ettermiddag.

Pandaer er ansett som et symbol på vennskap fra kinesernes side. Men danskene tror ikke de to ettertraktede og utrydningstruede bjørnene kommer uten en pris.

Får velkomstmusikk til 1 millioner kroner

– Pandalånet er en sementering av at Danmark ikke lenger kan rette kritikk mot Kina, sier Søren Espersen til Politiken. Han er utenrikspolitisk talsperson for Dansk Folkeparti.

Han omtaler gaven som et knefall og mener det reflekterer en belønning for at danskene har gjort noe som er riktig overfor Kina.

Pandaene Xing Er og Mao Sun skal være på utlån til Danmark i 15 år til en årlig leiepris på over seks millioner kroner.

I tillegg får de to pandaene velkomstmusikk til en pris av én millioner danske kroner. Bestillingsverket er komponert av kinesiske Zhang Suhai og skal fremføres på bambusfløyte, skriver Politiken.

Protestanter med tibetanske flagg hadde møtt opp på Kastrup. Tibet ønsker løsrivelse fra Kina, mens mange land har anerkjent Tibet som en del av Kina, deriblant Norge.

Pandaene og velkomstmusikken faller ikke i god jord hos formann for Støttekomiteen for Tibet.

– Verket er en gest til et land som kontinuerlig bryter menneskerettighetene, sier Anders Højmark Andersen til Politiken.

Statsministeren får ros for avtalen

Da Danmark endelig fikk i land leieavtalen om pandaer, måtte de få på plass et anlegg for dem. København Zoos budsjett strakk ikke til, så Lars Løkke Rasmussen skal ha kontaktet danske bedrifter for å samle inn de 160 millioner danske kronene pandaparken kostet.

Rasmussen ville, ifølge Radio 24/7 som avslørte saken, ikke stille til intervju om pandapengene, men han roste alle bidragsytere da han tok første spadetak i pandaparken.

Et stort pressekorps hadde møtt opp da pandaene ankom Kastrup.

Den danske statsministeren får skryt for håndteringen av dansk ekspert.

Per Nikolaj Bukh, professor i ledelse og økonomistyring ved Aalborg Universitet, sa til radiokanalen at Rasmussens løsning fremsto som smidig og elegant. Spesielt med tanke på at han ivaretar handelsavtaler med Kina som gagner de danske bedriftene.

En gave krever noe tilbake

Det er ikke uvanlig at land gir hverandre dyr i gave. Dyrene skal representere giverlandet og symbolisere vennskap. Kinas pandaer er utrydningstruede og dermed eksklusive, samtidig representerer de noe mykt og uskyldig.

– Det er dyrisk mye dyr i diplomatiet, sier Iver B. Neumann. Han har dobbelt doktorgrad i henholdsvis statsvitenskap og sosialantropologi. I sistnevnte skrev han om diplomater.

Leder for København Zoo, Jørgen Horwitz, kulturminister, Mette Bock, Kinas ambassadør til Danmark, Deng Ying, matminister Jakob Ellemann-Jensen og administrerende direktør for København Zoo Jørgen Nielsen, på Kastrup i forbindelse med velkomstseremonien for pandaene.
Rett i forkant av G20-alliansen brakte Kinas president, Xi Jinping, to pandaer i gave til Tysklands forbundskansler, Angela Merkel. Formålet skal ha vært å vise blant annet USA hvor godt forhold de to landene har.

Pandaene fra Kina til Danmark er imidlertid ikke en gave, men en leiekontrakt.

– Det er en goodwill-sak og en god investering for København Zoo. Det er en hyggelig gest fra Kina og samtidig en anledning for dem å vise frem hva de har, forklarer Neumann.

– Er Danmark viktig for Kina?

– Kina er på fremmarsj over hele kloden som verdens nest største stormakt. De puster USA i nakken på flere felter, og det er viktig for dem å følge med på alle stater uansett hvor store de er, sier han.

Den danske dyrepasseren Pernille Gørup Andersen hilser på sin nye venn, Xing Er.

Debatten i Danmark til tross, Neumann mener det ville vært et dårlig alternativ for danskene å ikke ta imot pandaene.

– Det hadde sett ganske teit ut. Jeg ser ikke noen grunn til å kritisere den danske regjeringen for å ta imot. Alle har en relasjon til Kina, hvorfor ikke ha en god relasjon, spør han.

Neumann tror det sjenerøse pandalånet gjør at kineserne nå forventer en langt høyere terskel fra Danmark for å kritisere Kina.