Sverige: Politi skjøt ransmann i hodet

Flere ranere fredag formiddag til mot en gullsmedforretning i Södertälje. Da de skulle flykte, ble de møtt av politiet.

Det brøt ut skuddveksling og en av de antatte ranerne ble truffet i hodet, skriver Aftonbladet.se.

På bilder fra åstedet ser man en mann kledd i arbeidsklær ligge på bakken mens ambulansepersonell jobber med ham. Ved siden av ligger et automatgevær som ser ut som et AK47.

Ifølge øyenvitner klarte flere andre ranere å flykte fra stedet.

Skutt i hodet

Ranet skjedde i 11.30-tiden fredag, og det var mange mennesker i inne på kjøpesenteret og på gaten utenfor.

En av dem var Ronnie Qvist. Han forteller til Aftonbladet at ranerne kastet ransutbyttet inn i bagasjerommet på ransbilen, men at den ene slang en bag inn i baksetet på bilen.

– Da løftet han plutselig våpenet sitt og skjøt, sier Qvist.

Ifølge ham skjøt ranerne tre skudd før politiet svarte på skuddene. Raneren blir truffet og falt delvis inn i bilen, ifølge Qvist.

– Han lå halvveis inn i bilen, sier han.

Et annet vitne, Joakim Hallberg, befant seg like bak ransbilen.

– Da de begynte å skyte, søkte jeg tilflukt. Da jeg tittet opp igjen lå en av ranerne livløs på bakken, halvveis inne i bilen.

Hallberg forteller at det virket som om de andre ranerne forsøkte å dra kameraten inn i bilen.

– Men det ble for tungt, så de kjørte i vei og etterlot ham liggende på bakken.

Fløyet til sykehus

Ifølge dn.seble raneren fløyet til Karolinska sykehuset i Solna. Han skal være alvorlig skadet, og familien hans har vært til stede på sykehuset.

— Ved 19-tiden var han i live, men har alvorlige skader, sier Lars Byström i Stockholmspolitiet til avisen.

Audien de andre ranerne flyktet i, ble senere funnet etterlatt. Ranerne skal ha truet til seg en Volvo fra en privatperson som senere ble funnet i Salem utenfor Södertälje. Ifølge Aftonbladet.se leter politiet etter en rød BMW, som ble sett sammen med Volvoen.

Fredag kveld opplyser politiet at to personer er pågrepet i forbindelse med ranet, men de vil ikke gi flere kommentarer om pågripelsen. Politiet har innledet en omfattende jakt på ranerne, og ifølge svenske medier pågikk det fredag kveld en stor politiaksjon i et parkeringshus på kjøpesenteret Heron City i Stockholm.

Politiet vil ikke kommentere opplysningene.

Uvisst ransutbytte

Torsdag ble en verditransport forsøkt ranet i Stockholm, men gjerningsmennene fikk ikke med seg noe. Politiet prøver nå å finne ut om det er en kobling mellom de to hendelsene.

— Vi har selvfølgelig tanker om dette, men nå jobber vi først og fremst operativt. Vi får utrede muligheten for en sammenheng senere, sier polititalsmann Albin Näverberg til dn.se.

Det er foreløpig uvisst hva ranerne fikk med seg fra gullsmedforretningen.