Verden

Taiwan: Kina prøver å gjøre oss til «det neste Hongkong»

Kina prøver å gjøre Taiwan om til et nytt Hongkong, sier øyas utenriksminister Joseph Wu i et møte med USAs helseminister Alex Azar.

USAs helseminister Alex Azar sammen med Taiwans utenriksminister Joseph Wu på et sjeldent møte mellom de to landenes regjeringsmedlemmer i Taipei. Azar er første amerikanske statsråd som besøker Taiwan siden USA anerkjente øya som en del av «ett Kina» i 1979.
  • NTB
  • Magnus Kallelid
    Journalist

Azar er på et historisk besøk på Taiwan, som første amerikanske statsråd siden USA anerkjente øya som en del av «ett Kina» i 1979.

– Dagliglivet vårt er blitt vanskeligere fordi Kina fortsetter å presse Taiwan til å akseptere politiske betingelser, vilkår som vil gjøre Taiwan om til det neste Hongkong, sa Joseph Wu på et møte med Alex Azar i hovedstaden Taipei.

Demokratiforkjempere slås ned på

Etter at en ny sikkerhetslov ble innført i Hongkong i juni som en konsekvens av demonstrasjonene det siste året, har Kina slått hardt til mot politiske motstandere og demokratiaktivister.

Mandag ble aviseieren og demokratiforkjemperen Jimmy Lai pågrepet i Hongkong, siktet for bedrageri og å konspirere med utenlandske makter. Den kjente aktivisten Joshua Wong og en rekke andre får ikke stille til valg når Hongkong skal velge ny lovgivende forsamling neste år.

Jimmy Lai, som eier avisen Apple Daily, ble mandag ført ut av politiet og siktet etter den nye sikkerhetsloven.

Kina reagerer

Utviklingen har skapt bekymring på Taiwan, en øy med 23 millioner innbyggere som Kina gjør krav på.

På sitt besøk til Taiwan har Azar hyllet Taiwans demokrati og håndteringen av koronapandemien.

Kinesiske myndigheter har reagert sterkt på den amerikanske helseministerens besøk og kaller det en trussel mot «fred og stabilitet».